Negyedik hónapja stagnál a konjunktúraindex

Kissé emelkedett áprilisban a GKI-Erste konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, ezzel elérte januári szintjét, az üzleti és a fogyasztói várakozások is valamivel jobbak lettek a márciusinál - állapította meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb havi előrejelzésében, amelyet az Európai Unió támogatásával készít.

A konjunktúraindex a márciusi mínusz 3,6 pontról, mínusz 2,9 pontra javult, az üzleti bizalmi index 4,2 pontról 4,9 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 25,8 pontról mínusz 25,0 pontra javult áprilisban. Az üzleti szférán belül áprilisban a kereskedelem kivételével minden ágazatban változatlanok maradtak, vagy csak minimálisan javultak a várakozások.

Az ipari bizalmi index áprilisban stagnált; az elmúlt időszaki termelés megítélése nem változott, a termelési kilátásoké javult, a rendelésállományé romlott, de ez utóbbin belül az exportrendeléseké jobb lett. A készleteket kissé nagyobbnak érezték a válaszolók. Az építőipari bizalmi index valamicskét javult: az előző háromhavi termelés megítélése némileg kedvezőbbé vált, a rendelésállományé gyakorlatilag nem változott.

A legjelentősebb mértékben a kereskedelmi bizalmi index értéke emelkedett, de továbbra is bennmaradt az elmúlt másfél évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció, a készletek és a rendelések megítélése egyaránt kedvezőbb lett.
A szolgáltatói bizalmi index áprilisban stagnált. Az üzletmenet megítélése nem változott, az elmúlt időszaki forgalomé javult, a következő időszaké romlott.

Az áremelési szándék áprilisban az ipari és a szolgáltató cégeknél gyengült. Az építőiparban az áremelésre és árcsökkenésre számító cégek aránya gyakorlatilag megegyezett, a válaszadók döntő többsége továbbra is változatlan árakra számított. A kereskedelmi cégek körében tovább csökkent az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke enyhén nőtt.
A fogyasztók inflációs várakozása is erősebb lett. A foglalkoztatási szándék a kereskedelem kivételével minden ágazatban, ha csak kicsit is, de erősödött, a kereskedelemben azonban gyengült, nőtt a munkanélküliségtől való félelem a lakosság körében is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban valamivel jobb lett, a kereskedelemben nem változott, az építőiparban és a szolgáltató szektorban valamint a lakosság körében némileg romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisban a márciusi csökkenést követően kissé emelkedett. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét jobbnak, a következő egy évben várható megtakarítási képességét alig jobbnak érezte, mint az előző hónapban. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenre vonatkozó vásárlási feltételeit javulónak, a következő egy évre vonatkozót inkább stagnálónak érzékelte.

Szerző

Csalódtak az Overdose-cég tulajdonosai

Publikálás dátuma
2015.04.27. 07:22
Overdose/Facebook
Jogi lépéseket tervez a Mol, Közgép, OTP, CIG, és az Euroinvest az áfacsalás gyanúja miatt előzetes letartóztatásban lévő Mikóczy Zoltán ellen, mivel úgy látják, az Overdose ügyben vállalt legfontosabb célkitűzések ellehetetlenültek. A „csodaló” ügyeivel foglalkozó cégbe, az Overdose Vangyonkezelő Kft.-be az öt nagyvállalat 2010 márciusában szállt be tulajdonosként. 10-10 százalék tulajdonrésszel bírnak, míg Mikóczy megtartott 50 százalékot.

A cégek elpanaszolták, hogy „az öt, egyenként 10 százalékos tulajdonrészt képviselő tulajdonostárs már korábban is azt tapasztalta, hogy az Overdose ügyben vállalt legfontosabb célkitűzések ellehetetlenülnek. Megoldási javaslatainkkal kapcsolatban az Overdose többségi tulajdonosától fogadókészséget nem tapasztaltunk, ezért jogi lépéseket tervezünk tenni az ügy megoldása érdekében.” - írja a HVG.

A CIG Pannónia tovább is ment, mint írják „megfelelő vételi ajánlat esetén a CIG Pannónia megfontolja a tulajdonrész értékesítésének lehetőségét.” A Demján-féle Euroinvest pedig „értékvesztést képzett az elfogadás előtt álló beszámolójában az Overdose Kft.-ben fennálló üzletrészének értékére.”

Miklóczy Zoltán és társai a adóhatóság gyanúja szerint külföldről cukrot szereztek be fiktív magyar cégek nevében, az árut átfuttatták céghálózatokon, majd fiktív számlákkal fedezték az ügyleteket. Miklóczy szlovák állampolgár, és már Romániában is indítottak ellene eljárást 2009-ben.

Szerző

Keleti harmónia a Balaton partján

Publikálás dátuma
2015.04.27. 07:19

Négycsillagos superior minősítést kapott egy siófoki hotel. A tanúsítványt Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára és Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke adta át Mihók Tamásnak, a MalaGarden Hotel tulajdonosának és ügyvezetőjének.

Nem véletlenül az egyik legkedveltebb siófoki szálloda a MalaGarden, hiszen szinte minden érzékszervünkre hat. A kőburkolatok és plasztikák, trópusi faborítások, kőszobrok, a lépten nyomon fellelhető természetes anyagok mellett a legmodernebb technológia is helyett kapott. Okos televíziók, led izzók, eredeti olasz jacuzzi masszázskádak és energiatakarékos gépészeti megoldások szolgálják a vendégek pihenését és egyben a gazdaságos üzemeltetést.

Igazi fúziós konyhát kínál a MalaGarden étterem. Megtalálhatók itt a magyaros, a mediterrán és az ázsiai konyha különlegességei. Az új épületrész földszintjén helyet kapó Mandara Café &Lounge-ban saját készítésű cukrászkülönlegességeket kínálnak. A Balaton fölé benyúló saját stég a nyári időszakban exkluzív strandolásra csábít. A balatoni panorámás wellness részlegen tágas élménymedence, himalájai sótéglával kialakított szaunavilág és autentikus thai masszőrők által végzett keleti masszázsok teszik teljessé a pihenést.

A modern, távol-keleti hangulatú étterem emeletén működő hat szoba mellé 2014-ben, egy újonnan megálmodott épületszárnyban további 15 szobát illetve lakosztályt alakítottak ki. A bővítés eredményeképpen létrejövő 4 csillagos superior szálloda megvalósulását az Új Széchenyi terv pályázatán elnyert támogatás is segítette, és 10 új munkahely is létesült. A MalaGarden Étterem hosszú évek óta Siófok egyik legkedveltebb, egész évben nyitva tartó étterme. A most átadott 4 csillagos superior HotelStars védjegyet Magyarországon a négyszázadik szálláshelyként kapta meg.

Szerző
Frissítve: 2015.04.26. 22:49