Hoffmann és a teremtés rendje

Publikálás dátuma
2015.04.28. 07:17
Illusztráció/Thinkstock
Az Európa Tanács (ET) múlt heti parlamenti közgyűléséről számolt be tegnap a KDNP-s Hoffmann Rózsa az Országgyűlésben. A volt oktatási államtitkár a strasbourgi ülésről beszélve megemlítette, ott a többi között a transzneműek diszkriminációja elleni jelentést vitatták meg. Elmondta, azzal egyetértenek, hogy az emberi jogok védelme érdekében nem érheti megkülönböztetés azokat, akik nem tudják vállalni biológiai nemüket, az azonban keresztény ember számára elfogadhatatlan, hogy az, aki sem a női, sem a férfi identitását nem vállalja, bejegyeztetheti magát úgynevezett harmadik neműként, vagyis "semleges neműként". 

Hoffmann hangoztatta: "ez ellent mond a teremtés rendjének", majd hozzátette: ezt az ajánlást a ET-közgyűlés kétharmada elfogadta. A KDNP-s politikus közölte azt is, szó volt a szociális gondoskodásról szóló jelentésről, amelynek kapcsán "örömmel állapíthattuk meg": a magyar jogrendszer és a gyakorlat megfelel a jelentésben foglalt elveknek. (Strasbourgban egyébként Hoffmann még azt is mondta, Magyarország mintaként szolgálhat minden európai országnak - a szerk.)

Tegnap a kereszténydemokrata képviselő e kifakadására Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának - szintén KDNP-s - parlamenti államtitkára válaszában nem reagált, csupán felhívta a figyelmet, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően növekszik a termékenységi ráta, illetve a családi adókedvezmény rendszerére is kitért, amellyel 740 ezer forint maradt a családoknál 2010 óta.

Szerző

Vádat emeltek Kiss Szilárd ellen

Vesztegetés bűntette miatt vádat emeltek egy pénzintézeti vezető és két vállalkozó ellen, egyikük Kiss Szilárd, Magyarország moszkvai nagykövetségének korábbi mezőgazdasági attaséja is - közölte a vádhatóág.

Megírtuk: Kiss, aki Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel és Tarsoly Csaba Quaestor-vezérrel is üzletelt, január óta előzetes letartóztatásban van, mert több mint félmilliárd forinttal károsította meg az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet. 2013-ban, az átvilágítást követően Kisst - állítólag saját kérésére - a külügy visszahívta, ám ennek ellenére Fazekas a Földművelésügyi Minisztériumban kinevezte a keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztossá.

Szerző

Hal helyett háló

Publikálás dátuma
2015.04.28. 07:13
Kézzelfogható segítség az Élelmiszerlavina programtól FORRÁS: ÉLELMISZERBANK EGYESÜLET
Ötvenhárom településen, összesen 110 hektárnyi földterületen indult el a tavaszi munka a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában. Az itt megtermelt egészséges élelmiszernövények, zöldségfélék nehéz sorsú emberekhez kerülnek majd. A program történetében eddig 100 ezer ember kapott kézzelfogható segítséget.

A társadalmi célú program főszereplői az elmúlt években főként a hátrányos helyzetű térségekből kerültek ki, idén már az ország 16 megyéjében vannak résztvevői a hatodik alkalommal elindult Élelmiszerlavinának, mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

- Ebben az évben minden eddiginél több, összesen 53 önkormányzatot és civil szervezet kezdte el a tavaszi munkát – mondta Cseh Balázs. - A résztvevők vállalták, hogy a földjeiken a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű zöldség vetőmagból szakmai felügyelettel növényeket termelnek. A munkába rászorulókat vonnak be, a terményeket nekik és a környéken élő hátrányos helyzetű, időskorú, fogyatékkal élő embernek juttatják el.

- Mint az Élelmiszerlavina mottója is kifejezi: „hal helyett hálót” adunk a nehéz helyzetű embereknek, tette hozzá Novodomszky Éva. A műsorvezető, a program jótékonysági nagykövete elmondta: a rászorulók egyrészt kézzelfogható segítséget kapnak, másrészt a program visszavezetheti őket a munka világába és a saját kertjükben ismét meg-termelhetik a család számára szükséges élelmiszereket.

- 2014-ben több mint 13 ezer emberen segített Élelmiszerlavina. A résztvevők földjein tavaly összesen csaknem 170 tonna egészséges élelmiszernövényt termesztettek, több mint ezer ember aktív bevonásával. Az kezdeményezés története során eddig már így több mint 100 ezer hátrányos helyzetű ember kapott segítséget – mondta Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója.

- A Somogy megyei Felsőmocsoládon a 435 lelkes település lakóinak mintegy negyede részesül majd a terveink szerint a megtermelt élelmiszernövényekből - mondta Mocsai Tamás polgármester. Mint megtudtuk: az önkormányzat három területén kezdték el a munkát. Ezeken egyebek mellett vöröshagymát, paradicsomot, burgonyát termelnek szak-ember irányításával, mintegy 30 helybéli aktív bevonásával.

A megtermelt javakat nyugdíjasok, nagycsaládosok, rászorulók vihetik majd haza. Mocsai Tamás hozzátette: a településen bőven vannak még parlagon heverő termőföldek, amelyeket jelen pillanatban nem hasznosítanak gazdái. Örvendetes lenne, ha minél többen térnének vissza az otthoni gazdálkodáshoz.

Szerző
Frissítve: 2015.04.27. 22:42