Napi 522 forintból élünk

Komoly ellentmondások vannak a kormány által kommunikált szegénységi adatok és a valóság között - mondta Tóth István György, a Tárki Társadalmi Riport 2014 kötetének szerkesztője a Magyarul Balóval című műsorban. 

A szociológus kifejtette, hogy Magyarország nemhogy felzárkózóban lenne a visegrádi négyekhez, hanem éppen hogy leszakadóban van a térségtől: ugyanis 2007 és 2013 között Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában is nőtt a nemzeti össztermék, Magyarországon viszont 6,5 százalékkal csökkent. Emellett nőtt a legszegényebbek és a leggazdagabbak közötti egyenlőtlenség is. A Magyar Szegénységellenes Hálózat (MSZH) adatai is alátámasztják a kutató szavait: mára mintegy 3,3 millió lakos nyomorog. Az MSZH szerint az átlag magyar naponta kevesebb, mint 522 forintot költ - ez egy kiló kenyér és egy liter tej ára. Emellett a gyerekszegénység is egyre jelentősebb méreteket ölt.

Ezzel szemben Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az M1-en kifejtette, hogy szerinte az összes mutató tekintetében jelentős előrelépés volt az elmúlt két évben. A legnagyobb javulást a foglalkoztatásban mérték: a Tárki adatai szerint 2010-től tavalyig 18-ról 9 százalékra csökkent azon háztartások aránya, amelyekben senki sem dolgozik. "Kézzelfoghatóvá teszi a rezsicsökkentés és a devizahitelesek megmentésének eredményeit, hogy a korábbinál jóval kevesebben számoltak be fizetési elmaradásokról vagy arról, hogy nem tudják fűteni a teljes lakásukat" - tette hozzá az államtitkár.

Szerző

Megbüntették a Ferencvárost

Publikálás dátuma
2015.04.28. 21:14
Fotó: Tóth Gergő
Az élvonalbeli klubok közül egyedül a Ferencváros kapott pénzbüntetést a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottságának keddi ülésén.

A fővárosi egyesületnek a Diósgyőr elleni mérkőzés kapcsán 200 ezer forintot kell fizetnie szurkolóinak megbotránkoztató magatartása, valamint a hangosbemondó használatával kapcsolatos szabályzati előírások megsértése miatt. 

A pápai csapatot működtető gazdasági társaság ügyvezetőjét, Bíró Pétert 300 ezer forintra büntette a testület, mivel a mérkőzés lefújása után az öltözőbe vonuláskor kétszer is a játékvezető személyére súlyosan sértő kifejezéseket használt.

A Budapest Honvéd hétvégén kispadtól elküldött olasz vezetőedzőjét, Marco Rossit egy találkozóra eltiltották, akárcsak az elmúlt fordulóban kiállított játékosokat, azaz Ludánszki Bencét (DVSC), George Ikenne-Kinget (Honvéd) és Kesztyűs Barnát (Paks).

Szerző

Quaestor-ügy: előzetesben marad a három gyanúsított

Meghosszabbították július 29-ig a Quaestor-ügy három gyanúsítottjának előzetes letartóztatását.Tarsoly Csabának, a Quaestor-cégcsoport vezetőjének védője azt is elmondta, hogy védence letartóztatásának meghosszabbítása ellen fellebbez.

A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta a Tarsoly Csaba és két társa előzetes letartóztatását elrendelő, március 29-én született elsőfokú végzést. Az indoklás szerint a Fővárosi Főügyészség megalapozottan indítványozta, a Budai Központi Kerületi Bíróság pedig megalapozottan rendelte el a Quaestor-ügy három gyanúsítottjának letartóztatását, amely így jogerőssé vált.

A jegybank március 10-én részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki céghez a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Hruria Kft. 210 milliárd forint vállalati kötvényt bocsátott ki, ebből 150 milliárd forint fiktív kötvénykibocsátás lehet. A kötvényeket a csoport értékpapír-kereskedő cége forgalmazta. Az ügyben a nyomozás március 11-én indult el.

Szerző