Előfizetés

Miért ne lehetne tünteni Orbánék előtt?

Felülvizsgálati kérelemmel fordult a bírósághoz Juhász Péter annak érdekében, hogy lehessen tüntetni a miniszterelnök háza előtt is. Mint az Együtt politikusa közölte, Orbán Viktor nem uralkodó, hanem "közszolga, akit mi tartunk el a pénzünkből. Az ő háza előtt éppen úgy lehet tüntetni, mint bárki más háza előtt".

A rendőrség korábban arra hivatkozva tiltotta meg a budapesti Cinege utca 5. szám elé tervezett demonstrációt, hogy az utca lakóövezetnek minősül, a tüntetés pedig zavarná a miniszterelnök méltóságát, az esemény "veszélyt jelentene a gyerekek fejlődésére", sérülne a kormányfő magánélete, azáltal például, hogy a tüntetők belátnának a kertjébe. Juhász annyit tervezett, hogy levelet dob be Orbánék postaládájába arról, hogy váltsa le Rogán Antalt a Fidesz-frakció éléről a belvárosi ingatlanbotrány miatt.

A politikus a saját lakása elé is tüntetést jelentett be csütörtökre, hogy kiderüljön, létezik-e kettős mérce a rendezvények elbírálásánál.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság előtt van Juhász felülvizsgálati kérelme, amely többek között arra hivatkozik: nem a rendőrség dolga eldönteni, hogy egy jogszerűen bejelentett rendezvény "milyen üzenettel bír". Innentől a rendőrség arra hivatkozva nem engedélyezne bármilyen eseményt, hogy annak "milyen kommunikációs funkciója van".

Orbán: a sport megtanít a tisztességre

A sport megtanít tisztességes körülmények között nyerni és emelt fővel veszíteni, s aki ezeket tudja, annak az élet legnagyobb kérdéseire már van válasza - fogalmazott a miniszterelnök a Pannon Televíziónak és a Pécs Televíziónak adott, kedd este sugárzott interjújában. Hozzátette: a sportnak nagy szerepe van az egészség megőrzésében és abban is, hogy a fiatalok erős jelleműek, erős karakterűek legyenek.    

A miniszterelnök hangsúlyozta: egészségügyről, kulturális, szociális kiadásokról, sportról csak akkor lehet beszélni, ha növekszik a magyar gazdaság, ennek alapja a jó gazdaságpolitika. A Modern városok program keretében Pécsre látogató kormányfő szólt arról, hogy a város és a kormány szerződése értelmében az állam a jövőben 90 hektárnyi területet vásárol és bocsát Pécs rendelkezésére. A beruházásokra alkalmassá tett területeken ipari csarnokok is épülnek, hogy a város vonzóbbá váljon a befektetőknek.

Orbán Viktor elmondta, hogy folyik a Rátgéber László nevével fémjelzett kosárlabda akadémia építése, ami az első lépésnek tekinthető ebben az irányban, a többi fejlesztésről később születhetnek döntések. Hangsúlyozta, hogy az utánpótlást és szabadidősportot a legfontosabb dolgok között tartja számon, mert azok a modern világ leghatékonyabb nevelési eszközei.

"A sport megtanít tisztességes körülmények között nyerni és emelt fővel veszíteni, s aki ezeket tudja, annak az élet legnagyobb kérdéseire már van válasza" - fogalmazott. Hozzátette: a sportnak nagy szerepe van az egészség megőrzésében és abban is, hogy a fiatalok erős jelleműek, erős karakterűek legyenek.  "Bár az ellenfeleink csak a futballstadionokat látják, mert abból jó politikai hecceket lehet csinálni, de a valóság az, hogy a gyerekeknek százával építtettünk és fogunk is építtetni uszodákat, csarnokokat, atlétikai pályákat és futballpályákat is" - jelentette ki.

A kormányfő az M6-M60-as autópálya fejlesztésével kapcsolatban elmondta, a várossal kötött megállapodásban megerősítették azt a korábbi kormányzati döntést, hogy mindkét sztrádaszakaszt meghosszabbítják a horvát határig, remélve, hogy a beruházások új gazdasági lehetőségeket is nyitnak Magyarországnak.

Rogán: "az ilyen ember megérdemelné a halálbüntetést"

Legitimnek tartja a halálbüntetésről szóló vitát a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője.

Rogán Antal kedden este azt mondta - utalva a múlt heti kaposvári dohánybolti gyilkosságra -, ha egy fiatal eladólányt 22 ezer forintért meggyilkolnak, akkor az embernek automatikusan az jut eszébe, hogy "az ilyen ember megérdemelné a halálbüntetést".

A frakcióvezető szerint legitim a halálbüntetésről szóló vita, mert "erről a magyar társadalomnak nem volt módja dönteni". Magyarországon ugyanis nem népszavazás, nem a parlament törölte el a halálbüntetést, hanem az Alkotmánybíróság - jegyezte meg. A politikában vannak olyanok, akik "liberálisabbak a büntetőjog szabályai terén", velük szemben a Fidesz a szigorúságot képviseli - mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök keddi pécsi látogatásán a napokban történt kaposvári dohánybolti gyilkossággal kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. A kormányfő szerint a bűnözők előtt világossá kell tenni: Magyarország nem riad vissza semmitől, ha az állampolgárai védelméről van szó.