Előfizetés

Baltimore dacol a kijárási tilalommal

Több száz tiltakozó vonult ki Baltimore utcáira tegnap este 10 óra után a kijárási tilalom ellenére. A nyugati városrészben kezdődött demonstráció erőszakba torkollt, a tüntetők üvegpalackokat dobáltak a rohamrendőrökre és visszahajigálták közéjük a füstgránátokat. rendőrségi helikopterek érkeztek a helyszínre  és távozásra szólították fel az összegyűlteket, akik azonban nem tettek eleget a felszólításnak. A demonstráció nem terjedt ki az egész városra, a nyugati részre korlátozódott, máshol tiszteletben tartották a kijárási tilalmat.

A helyzet nem durvult el, mint hétfőn, amikor a hatóságok a kijárási tilalom elrendeléséről döntöttek. Sérültekről és letartóztatásokról nem érkeztek hírek.

Baltimore az Egyesült Államok huszadik legnépesebb városa, Maryland államban fekszik. Hétfőn súlyos zavargások robbantak ki a településen azt követően, hogy belehalt a rendőri őrizetben elszenvedett gerincsérülésébe a 25 éves Freddie Gray. A temetésre érkezett tömeg kövekkel kezdte dobálni a rendőröket, majd egy részük randalírozni, törni-zúzni, fosztogatni kezdett, a helyszínre vezényelt rendőrök nem tudták megfékezni őket. A zavargások során 20 rendőr megsebesült és 235 tüntetőt - köztük 34 fiatalkorút - vettek őrizetbe. A városban 19 épületet és 144 gépjárművet gyújtottak fel.

A zavargások miatt rendkívüli állapotot és egyhetes éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a városban, tízezer nemzeti gárdistát és rendőrt helyeztek készenlétbe. Baltimore-ban a Martin Luther King meggyilkolása miatt kirobbant 1968-as zavargások óta nem vetették be a Nemzeti Gárdát.

Barack Obama elnök elítélte az erőszakot, de a békés tiltakozással egyetértett.

Ciprasz tartja ígéretét – újraindul a köztévé

A két éve megszüntetett görög közszolgálati televízió újraindításáról döntött a görög parlament a keddről szerdára nyúló éjszakai szavazáson. Az ERT közszolgálati televíziót Antonisz Szamarasz kormánya zárta be a megszorítások részeként.

Az ERT újraindítása Ciprasz és a Sziríza egyik választási ígérete volt. A köztévét 2013. június 13-án zárták be, ami sokkolta a lakosságot, de nemzetközi szinten is döbbenetet váltott ki. Egy évvel később ugyan beindult egy Nerit elnevezésű, kisebb költségvetésű, csupán 500 alkalmazottat foglalkoztató helyettesítő csatorna, de ez a nagyközönség szemében nem pótolta az „igazit”.

Az éjszakai szavazáson a Sziríza mellett a függetlenek is igennel szavaztak az ERT újraindítására, a közszolgálati média törvényének egyes paragrafusait a PASOK szocialistái is megszavazták. A fő ellenzéki erő, a jobboldali Új demokrácia nemmel voksolt. Az új közszolgálati médiatörvény ugyanis előírja az elbocsátott 1550 volt ERT alkalmazott visszavételét, amennyiben azok igényt tartanak rá. Összességében 2600 alkalmazottja volt a görög köztévének, de sokan nyugdíjba vonultak, másokat a Nerit vett át.

Az új törvény 60 millió eurós évi költségvetési keretet biztosít az ERT számára, amelyet a havi 3 eurós előfizetési díjból fedezné.

Nem mindenkinek tetszik azonban a Sziriza kormányzása, annak ellenére, hogy Ciprászék igyekezni betartani választási ígéreteiket. Janusz Varufakisz pénzügyminiszterre anarchisták támadtak egy athéni vendéglőben kedden este, miközben feleségével és barátaival vacsorázott. A fiatalok üvegekkel kezdték dobálni a minisztert, és arra szólították fel, hogy hagyja el területüket, a vendéglő ugyanis egy a görög baloldal kedvenc negyedében található. Az anarchisták szemében nem jelent jó pontot, hogy Varufakisz és a pénzügyminisztérium a hét elején újrakezdte a korábban megfeneklett tárgyalásokat a nemzetközi hitelezőkkel.

Csernobil - Megállították a lángok terjedését

A csernobili atomerőmű atomtemetőjétől mintegy öt kilométerre sikerült megállítani az erdőtűz terjedését, és mivel kedd estére gyöngült a térségben a szél, gyorsan meg lehet fékezni a lángokat a főbb tűzgócoknál is - közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter.

Az ukrajnai internetes média által szerdára virradóra idézett tárcavezető szerint a csernobili atomerőműtől húsz, az üzem atomtemetőjétől öt kilométerre fékezték meg a lángok terjedését. Az erőmű környékén a háttérsugárzás szintje nem emelkedett.
Avakov tájékoztatása szerint az erdőtűzzel érintett térségben fokozták a járőrözést, riadóztatták a Nemzeti Gárdát és a belügyminisztériumnak alárendelt egységeket is. "Nincs ok a félelemre, nincs pánik. Ellenőrzés alatt tartjuk (a helyzetet)" - nyugtatta a közvéleményt Avakov Facebook-oldalán a helyi idő szerint este tíz órai helyzetképről adva tájékoztatást.

Zorjan Skirjak, a rendkívüli helyzetek hivatalának vezetője azt mondta, hogy a tűzoltó repülőgépek bevetésének köszönhetően sikerült eloltani az erdő "felsőbb" rétegeiben terjedő lángokat, és teljes ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

Avakov és Skirjak sem zárta ki, hogy szándékos gyújtogatás vagy a tűzzel való felelőtlen bánásmód miatt kapott lángra az erdő. Avakov szerint alapos a szándékos gyújtogatás gyanúja. Az erdőtűz a Csornobilszka Puscsa nevű vállalat területén keletkezett. Kedd este mintegy 400 hektáron égett az erdő, és a tűz az erőmű irányában terjedt.

A szóban forgó céget honlapja szerint 1992-ben hozták létre a tiltott övezetben lévő erdők kezelésére. Az eredetileg 30 kilométeres sugarú tiltott övezetet – közismertebb nevén a "Zónát" – az 1986. április 26-i atomerőmű-katasztrófa következtében szennyeződött területen alakították ki. Az atomerőmű utolsó, még működő 3. reaktorblokkját 2000-ben állították le.
1986. április 26-án robbanás történt az erőmű 4. reaktorblokkjában. Ez volt a világ legsúlyosabb atomerőmű-balesete. A reaktorblokk fölé emelt betonszarkofág fölé jelenleg újabb védőburkolat épül, amely a tervek szerint 2016-ra készül el.