Előfizetés

Kinyitott a Balaton

Indul a Nyitott Balaton programsorozat, amit május 1. és 11. között, az idén második alkalommal szervez meg a Balatoni Regionális TDM Szövetség. Az egész régiót átfogó akció nyitórendezvénye a Balatonföldvárról induló tókerülő kerékpáros túra, a Tour de Balaton.

A Nyitott Balaton programsorozat eseményeiről, akciós szálláslehetőségekről, garantált programokról a www.nyitottbalaton.hu oldalon adnak részletes tájékoztatást településenként. Az akció ideje alatt Nyitott Balaton Happy Hourt és 3+1 szálláskedvezményt is kínálnak, ez több mint 200 szálláshelyen igénybe vehető kedvezményes szálláscsomag.

A rendezvénysorozat célja megmutatni, hogy a Balaton régió nemcsak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban lehet vonzó úti cél a turisták számára, hanem tavasszal is érdemes felkeresni. Tavaly a magyar lakosság az ide irányuló többnapos utazásokon közel 94 milliárd forintot költött el, ami 14,4 százalékkal több, mint 2013-ban, és minden más turisztikai régióhoz képest is magasabb érték.

A Balaton régió az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően már négy évszakos úti cél: fő turisztikai terméke továbbra is a vízparti családi üdülés, ugyanakkor a folyamatosan bővülő lehetőségeknek - ökoturisztikai és kerékpáros fejlesztések, kalandparkok, vitorlázás -, valamint a gazdag balatoni bor- és gasztrokultúrának köszönhetően egész évben programokkal, télen is nyitva tartó, magas színvonalú éttermekkel, borteraszokkal, attrakciókkal várja a turistákat. Szintén egész évben elérhetőek a gyógy-, és családi fürdők, wellness hotelek. Az őszi Nyitott Balaton akciót szeptember 25. és október 5. között szervezik.

Még lehet pályázni trafikra

Május 2-án éjfélig jelentkezhetnek azok, akik trafikot szeretnének működtetni a hatodik állami pályázaton kiírt 490 település valamelyikén.

Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (ND Nonprofit Zrt.) honlapján április 2-án közzétett pályázati kiírás szerint minden településen egy trafikot lehet nyitni. Az ND az MTI-t korábban arról tájékoztatta, hogy mintegy 5845 koncessziós joggal rendelkező nemzeti dohánybolt működik az országban, és további 476 helyen ideiglenesen árulnak dohánytermékeket addig, amíg nem találnak gazdára ezek a koncessziók is. Az ötödik pályázati körben 77 településre 88 koncessziós helyet hirdettek meg. A beérkezett pályázatok száma 653 volt és 70 nyertest hirdettek ki, közülük ketten nem írták alá a szerződést.

A meghirdetett települések közül nem pályáztak 18-ra. Ezek: Aranyosapáti, Bérbaltavár, Dávod, Domaszék, Dubicsány, Földes, Hercegszántó, Kömörő, Magyarszecsőd, Nagyrábé, Nyírtass, Püspökszilágy, Rákóczibánya, Sajtoskál, Tiszabő, Tyukod, Vácegres, Záhony. A két alá nem írt szerződés a következő településeket érinti: Ferencszállás, Tiszaszalka.

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény (trafiktörvény) szerint 2013. júliusától csak az állami pályázaton koncessziót, vagyis működési jogot nyerő vállalkozások árulhatnak dohányterméket Magyarországon meghatározott feltételek mellett. E jogok kiadása és a megszűnő dohányboltok pótlása érdekében folyamatosan jelennek meg a pályázatok.

Forgalomkorlátozások az ünnepi programok miatt

Jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani ma Budapesten a május elsejei programok miatt: a gyalogosok sem közlekedhetnek a Lánchídon, az autósok elől lezárják egyebek mellett a Clark Ádám teret, az Alagút utcát és a Fő utcát is.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint lezárják továbbá a budai alsó rakpart, a Szent Gellért rakpart, a Várkert rakpart és a Bem rakpart egy-egy szakaszát, a Jégverem utcát, az Erzsébet híd Attila úti lehajtóját és az Attila út egy részét is.

A budai alsó és felső rakpart Batthyány tér és Erzsébet híd közötti részén tartják a Nagy Futam elnevezésű autós és légi parádét, a rendezvény előkészületei miatt a Lánchíd utcát és az Ybl Miklós teret már kedden lezárták.

Ugyancsak lezárják a közúti forgalom elől a pesti alsó rakpartot a Havas utcától a Szent István parknál lévő felhajtóig, a Széchenyi felső rakpartot az Arany János utcától a Széchenyi térig, a Széchenyi teret, az Eötvös teret, a József Attila utcát a Széchenyi tértől a Bajcsy Zsilinszky útig és az Apáczai Csere János utcát a Széchenyi tértől a Szende Pál utcáig.

A korlátozások miatt számos járat rövidített vagy módosított útvonalon közlekedik: ma a D13-as hajó, a 2-es és a 18-as villamos, az 5-ös, a 16-os, a 46-os, a 98-as, a 105-ös, a 134-es, a 178-as, a 923-as és a 980-as busz közlekedése is megváltozik. A többi közösségi közlekedési járat az ünnepnapokon érvényes menetrend szerint közlekedik.