Előfizetés

Káosz és pánik a Nagy Futamon - Feljelent a PM

A Nagy Futam szervezői órákra zártak ezreket, köztük rengeteg kisgyermekes családot a rakpartra, a tömegben többször pánikhangulat alakult ki. A Párbeszéd Magyarországért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz több ember ellen elkövetett személyi szabadság korlátozásának gyanújával - írta a párt közleményében.

Az idei Nagy Futam megrendezése már napokkal az esemény előtt akadályozta a budapestiek közlekedését, a várbazári mélygarázst nem lehetett igénybe venni, a teljes lakókörzet csatatérré vált és elzáródott. Az előkészületek számos szakmai hibára mutatnak rá, amit tetéznek a rendezvény biztonsági intézkedései: a nézők nem kaptak megfelelő tájékoztatást és menekülő útvonalakat.

Fülöp Sándor ombudsman 2010. évi állásfoglalása szerint a rendezvény zaja veszélyezteti az egészséges környezethez való jogot, az NKH 2009-ben és 2010-ben nem is engedélyezte az eseményt, mert túlságosan kockázatosnak találta. Milyen alapon engedélyezheti ezek után az Orbán-kabinet, és hogyan adhat hozzá még állami támogatást is? - teszi fel a kérdést a párt.

A PM ezért vizsgálatot követel a budapesti rendőrfőkapitánytól, hogy az esemény közrendvédelmi, közbiztonsági, tűz- és vagyonvédelmi kockázatai ellen, valamint a forgalom szervezésére megfelelően felkészültek-e a rendezők és a rendőrség. A PM továbbá adatigényléssel fordul az I., az V. kerületi és a fővárosi önkormányzathoz, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, hogy milyen feltételekkel kaptak engedélyt a szervezők ekkora zaj- és légszennyezéssel járó fesztivál rendezésére.

"Trafikcsalás": impotens a magyar ügyészség

Az LMP szerint a trafiktörvénnyel kapcsolatban előzetesen megfogalmazott valamennyi aggályuk jogosnak bizonyult, a "trafikcsalás" második évfordulójára végképp bebizonyosodott, hogy a jogszabály megbukott. Az ellenzéki párt ezért azt követeli, hogy semmisítsék meg a teljes törvényt – mondta a párt antikorrupciós szakszóvivője vasárnap Budapesten.

Hadházy Ákos a sajtótájékoztatón főbb kifogásaikat sorolva beszélt a "koncessziók barátoknak, politikai megbízottaknak való kijátszásáról, a cigarettacsempészet megerősödéséről, a kisboltok tönkremeneteléről, valamint a gyakori rablásokról". A trafikügy arra is ráirányítja a figyelmet, hogy "mennyire impotens a magyar ügyészség", hiszen Polt Péter legfőbb ügyész két év alatt egyetlen nyomozást indított – a szekszárdi polgármester ellen -, és az ügyben azóta sincs döntés - fogalmazott.

Hadházy Ákos döbbenetesnek nevezte azt az egybeesést, hogy a kaposvári trafikeladót április 22-én ölték meg, éppen a trafikkoncesszió nyertesei kihirdetésének második évfordulóján. "Azt gondoljuk, hogy ha Magyarország miniszterelnökének erről a gyilkosságról csak a halálbüntetés jut eszébe és nem az, hogy a trafiktörvény az egyik legkapzsibb és leggyalázatosabb törvénye volt a kormányának, akkor az egy semmire kellő, aljas ember" – mondta az ellenzéki politikus.

Bár a kétéves évfordulón csúcsosodott ki a tragédia, korábban már több ezer ember életét tette tönkre a trafiktörvény anélkül, hogy megölte volna őket – jegyezte meg Hadházy Ákos. Kassai Dániel, a párt XVIII. kerületi önkormányzati képviselője bejelentette, az LMP Le a fóliákkal a trafikokról! címmel mozgalmat indított az interneten, amelyhez már több ezren csatlakoztak. Közlése szerint a törvény elfogadása óta több mint száznegyven bűncselekmény történt trafikok ellen, és ma már nincs olyan ember az országban – leszámítva Pintér Sándor belügyminisztert és "egy megtalálhatatlan egyesületet" -, aki szerint ne lenne összefüggés a fóliázás és a rablások között.

Mint mondta, fideszes politikusok hiába nyilatkozzák a gyilkosság óta, hogy a törvény nem teszi kötelezővé a fóliázást, ha anélkül szinte lehetetlen betartani az áru kívülről való láthatatlanságára vonatkozó jogszabályi rendelkezést. A törvény nem biztosítja sem a trafikban dolgozók, sem az áru védelmét – jelentette ki. Hozzátette: nem az alkalmazottaknak kellene saját keresetükből különböző biztonságtechnikai megoldásokat találniuk a problémára, hanem azoknak, akik elfogadták ezt a hibás és túlszabályozott törvényt.

Orbán kudarca: áfacsalók célországa lehetünk

Az MSZP szerint áfacsalók célországává válhat Magyarország, ha a kormány nem csökkenti az élelmiszerekre vonatkozó általános forgalmi adót. Beke Károly, a párt országos elnökségi tagja vasárnap a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy tulajdonképpen minden vasárnap "népszavazás a bezárásáról".

Az ellenzéki politikus azt mondta: ma az országban vannak olyan helyek, ahol az emberek minden vasárnap "nemet mondanak az üzletek kötelező zárva tartására és nemet mondanak az Európa-rekord 27 százalékos magyar áfára is". A határ menti településekről ugyanis emberek ezrei inkább a szomszédos országok valamelyikében  vásárolnak - magyarázta.

Szerinte június 1-jét követően még inkább ez lesz a jellemző, ekkor ugyanis Romániában is 9 százalékra csökken az addigi 24-ről az élelmiszerekre vonatkozó általános forgalmi adót. Ez azt jelenti, hogy a Kárpát-medence uniós tagállamai közül csak Magyarországon lesz 20 százalék feletti az élelmiszerek áfája - jegyezte meg. "Ha a magyar gazdaság képtelen arra, amire a szomszédos uniós tagországok, akkor az Orbán Viktor politikai felelőssége és kormányának teljes kudarca" - fejtette ki pártja véleményét a politikus.

Beke Károly szerint a kormánynak támogatnia kellene az MSZP javaslatát, amely szerint minden élelmiszerre vonatkozó áfát 5 százalékra kellene csökkenteni; ez egyébként 120 milliárd forintnyi kiesést jelentene a költségvetésből - tette hozzá.