Haladás a Széll Kálmán tér felújításában?

Publikálás dátuma
2015.05.03. 17:28
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A Széll Kálmán tér felújításának kivitelezését végző konzorcium és a Millenáris Széllkapu (MSZ) Kft. megállapodása alapján a lebontott Ganz-csarnok helyén tárolják majd ideiglenesen a téren folyó munkálatokhoz szükséges építőanyagokat, gépeket és járműveket - közölte az MSZ Kft.

Az együttműködéstől a felek azt várják, hogy érezhetően javul a környék közlekedése, az anyagmozgatás ugyanis az új depótól a közeli munkaterületre a nehézteherautók helyett villás rakodógépekkel és kisebb teherautókkal is megoldhatóvá válik - írták. A közleményben kitértek arra, hogy a Széll Kálmán tér felújítása és a budai fonódó villamospálya építésének egyidejű munkálatai jelentős fennakadásokat okoznak Bel-Buda közlekedésében.

Ugyanakkor a felújítás következő - május második felében induló - ütemének forgalomszervezésekor már figyelembe vehetik azt is, hogy a téren jelentős terület szabadul fel az eddig itt tárolt munkagépek és a dolgozókat szállító járművek áthelyezésével. Azt is közölték, hogy a Kis Rókus utca, a Fény utca, a Margit körút és a Mammut II. bevásárlóközpont által határolt részen az autóparkoló változatlan kapacitással üzemel, a tárolót az idén lebontott épületek eddig is munkaterületként elkerített részén alakítják ki.

Az intézkedés a Millenáris park bővítését sem késlelteti, mert csak addig működhet a tároló, amíg a közpark és a mélygarázs kivitelezése el nem kezdődik - közölték. Az MSZ Kft.-t a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hozta létre a volt Ipari Minisztérium Margit körúti épületének helyén kialakítandó közpark megvalósítására.

Szerző

Quaestor-kártalanítás: erre a dátumra kell figyelni

Publikálás dátuma
2015.05.03. 14:05
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Május 6. és június 5. között kell majd kérelmezniük a kártalanítást a törvény alapján a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vagy annak kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények tulajdonosainak.

A törvény szerint a 30 millió forintot meg nem haladó összegű követeléseket tőkeértéken, a kötvényeket pedig névértéken kell figyelembe venni. A jogszabály kimondja a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának (QKKA) létrejöttét, amely - a Befektetés-védelmi Alap (Beva) kártalanításával együtt - 30 millió forintig kárpótolja az ügyfeleket. Az indoklás szerint ez feltételezhetően lényegesen nagyobb arány, mint amihez az ügyfelek egyedi perben, illetve a felszámolási eljárásban reálisan juthatnának.

A QKKA várhatóan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) áthidaló kölcsönével fogja tevékenységét megkezdeni, melynek mértéke igazodik majd a kárrendezés összegéhez. Az alap forrásait kötvénykibocsátással és hitelfelvétellel biztosítja. Kötvényt legfeljebb 10 éves futamidőre bocsáthat ki, kölcsönt pedig hitelintézettől vehet fel legfeljebb 10 éves vagy a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) maximum 3 hónapos futamidőre. A kötvénykibocsátásra és az MNB-hitelre állami kezességvállalás vonatkozik.

Az alap a Beva tagjaitól visszafizetési kötelezettséggel előleget igényelhet hiteltörlesztésre, saját forrásainak kiegészítéséhez, aminek megfizetésére a Beva-tagok a tavaly a Beva felé fennálló éves díjfizetési kötelezettségük arányában kötelesek. A törvény arról is rendelkezik, hogy a kártalanítási alap záró beszámolója után az alapba előleget befizetők által megelőlegezett, de az éves visszafizetésekből meg nem térült követeléseinek adóból történő levonásáról külön törvény szól majd. A Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél tevékenykedő felügyeleti biztos adatai szerint 32 ezren vannak a Quaestor-kötvényesek, akár fiktív, akár valós kötvény van követelésük mögött.

Szerző

Újabb Boko Haram-túszokat menekítettek ki

Publikálás dátuma
2015.05.03. 12:12
Tüntetés a Boko Haram ellen egy korábbi felvételen. FOTÓ: Dan Kitwood/Getty Images
A nigériai hadsereg 234 lányt és asszonyt mentett meg a Boko Haram fogságából. Ezzel már 677-re emelkedett a héten a radikális iszlamista szervezet karmaiból kimentett nők száma – jelentette közösségi oldalakról származó információk alapján a Reuters. 

A hadsereg megerősítette a hírt, végül majdnem háromszáz nőt sikerült kiszabadítani. A túszok három napos utazás után vasárnap megérkeztek egy észak-kelet-nigériai ideiglenes menekülttáborba, Yola város egyik iskoláját alakították át a részükre.

Több hete tartó légicsapások után a hadsereg bevetette a szárazföldi erőket is a Boko Haram utolsó menedékhelye, a Sambisa erdő ellen. Goodluck Jonathan nigériai elnök, aki a hónap végén adja át hivatalát megválasztott utódának, azt nyilatkozta, fel akarja számolni az iszlamista terroristák utolsó hadállásait is az elnökváltás előtt. Nem tudni, hány embert hurcolt el hat éves tombolása idején a Boko Haram. A hadsereg a kimenekített nőket kikérdezi, megpróbálják kideríteni, hová valósiak. Közülük sokan az évek során közel kerültek a lázadókhoz, olyan nők is voltak, akik fegyvert fogtak a Boko Haram oldalán.

Szerző