Előfizetés

Tűzoltókkal Trianon ellen

Sokan feszegették már, hogy csak csúf kelés a kormányzati kifizetőlista különben sem gusztusos testén a Szász Jenő gazdasági bevándorló kedvéért létrejött Nemzetstratégiai Kutatóintézet. Hogy milliárdos büdzséjükből lényegében minden tevékenységük egy vitán fölül stratégiai jelentőségű eszem-iszom, egy székely bál szervezésében merült ki.

Megérezhették hát, hogy ez azért tényleg karcsú, s költeni sem lehet rá elég sokat. A nemzetiszín furunkulus előrukkolt hát a napokban létének igazi legitimációjával, ami nélkül eddig valóban nehezen létezhetett megszaggatott magyarságunk. Megalakították a Kárpát Haza Önkéntes Tűzoltó Hálózatot. (Fővédnök természetesen Kövér László, és elnökséget is választottak.)

Első olvasatban arra gondoltam, hogy egy székelyudvarhelyi pincetűzhöz ezután Pomázról vonulnak oltani a Bakondi-árvák. Tovább tanulmányozván közleményüket mégis látom: falat kenyér a nemzetstratégiában e hálózat, még ha pont a tűzoltásról sincs is sok szó az egészben. „A magyaroknak kötelességük, hogy szellemileg újra belakják a Kárpát-medencét. A hálózat megalakítása ezt a szemléletet tükrözi. Meghaladja a 100 éves békediktátumot, és tűzoltó szinten elvégzi a nemzetegyesítést, mely a kormánynak a nemzeti együttműködés rendszerében célja és feladata.”

A maradék százmilliókért felkészül mondjuk a véradók, a szalvétagyűjtők, meg a szagláskárosultak szintje?

Haladás a Széll Kálmán tér felújításában?

Publikálás dátuma
2015.05.03. 17:28
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A Széll Kálmán tér felújításának kivitelezését végző konzorcium és a Millenáris Széllkapu (MSZ) Kft. megállapodása alapján a lebontott Ganz-csarnok helyén tárolják majd ideiglenesen a téren folyó munkálatokhoz szükséges építőanyagokat, gépeket és járműveket - közölte az MSZ Kft.

Az együttműködéstől a felek azt várják, hogy érezhetően javul a környék közlekedése, az anyagmozgatás ugyanis az új depótól a közeli munkaterületre a nehézteherautók helyett villás rakodógépekkel és kisebb teherautókkal is megoldhatóvá válik - írták. A közleményben kitértek arra, hogy a Széll Kálmán tér felújítása és a budai fonódó villamospálya építésének egyidejű munkálatai jelentős fennakadásokat okoznak Bel-Buda közlekedésében.

Ugyanakkor a felújítás következő - május második felében induló - ütemének forgalomszervezésekor már figyelembe vehetik azt is, hogy a téren jelentős terület szabadul fel az eddig itt tárolt munkagépek és a dolgozókat szállító járművek áthelyezésével. Azt is közölték, hogy a Kis Rókus utca, a Fény utca, a Margit körút és a Mammut II. bevásárlóközpont által határolt részen az autóparkoló változatlan kapacitással üzemel, a tárolót az idén lebontott épületek eddig is munkaterületként elkerített részén alakítják ki.

Az intézkedés a Millenáris park bővítését sem késlelteti, mert csak addig működhet a tároló, amíg a közpark és a mélygarázs kivitelezése el nem kezdődik - közölték. Az MSZ Kft.-t a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hozta létre a volt Ipari Minisztérium Margit körúti épületének helyén kialakítandó közpark megvalósítására.

Quaestor-kártalanítás: erre a dátumra kell figyelni

Publikálás dátuma
2015.05.03. 14:05
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Május 6. és június 5. között kell majd kérelmezniük a kártalanítást a törvény alapján a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vagy annak kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények tulajdonosainak.

A törvény szerint a 30 millió forintot meg nem haladó összegű követeléseket tőkeértéken, a kötvényeket pedig névértéken kell figyelembe venni. A jogszabály kimondja a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának (QKKA) létrejöttét, amely - a Befektetés-védelmi Alap (Beva) kártalanításával együtt - 30 millió forintig kárpótolja az ügyfeleket. Az indoklás szerint ez feltételezhetően lényegesen nagyobb arány, mint amihez az ügyfelek egyedi perben, illetve a felszámolási eljárásban reálisan juthatnának.

A QKKA várhatóan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) áthidaló kölcsönével fogja tevékenységét megkezdeni, melynek mértéke igazodik majd a kárrendezés összegéhez. Az alap forrásait kötvénykibocsátással és hitelfelvétellel biztosítja. Kötvényt legfeljebb 10 éves futamidőre bocsáthat ki, kölcsönt pedig hitelintézettől vehet fel legfeljebb 10 éves vagy a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) maximum 3 hónapos futamidőre. A kötvénykibocsátásra és az MNB-hitelre állami kezességvállalás vonatkozik.

Az alap a Beva tagjaitól visszafizetési kötelezettséggel előleget igényelhet hiteltörlesztésre, saját forrásainak kiegészítéséhez, aminek megfizetésére a Beva-tagok a tavaly a Beva felé fennálló éves díjfizetési kötelezettségük arányában kötelesek. A törvény arról is rendelkezik, hogy a kártalanítási alap záró beszámolója után az alapba előleget befizetők által megelőlegezett, de az éves visszafizetésekből meg nem térült követeléseinek adóból történő levonásáról külön törvény szól majd. A Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél tevékenykedő felügyeleti biztos adatai szerint 32 ezren vannak a Quaestor-kötvényesek, akár fiktív, akár valós kötvény van követelésük mögött.