Baltimore igazságot akar

Publikálás dátuma
2015.05.04. 07:34
Több ezren vonultak a városháza elé Baltimore-ban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Többezres békés felvonulást tartottak szombaton Baltimore-ban, miután előző nap a marylandi város főügyésze, Marylin Mosby bejelentette, a 25 éves fekete Freddie Gray halála miatt vádat emeltek hat rendőrtiszt ellen. A város demokrata polgármestere, Stephanie Rawlings-Blake vasárnap bejelentette, hogy feloldják az éjszakai kijárási tilalmat.

Baltimore-ban egy hete robbantak ki zavargások, amikor eltemették az afrikai-amerikai férfit, aki a rendőri előállítás során súlyos gerincsérülést szenvedett, kómába esett, s egy hét múlva belehalt sérüléseibe. Maryland állam kormányzója, Larry Hogan – Baltimore polgármesterének kérésére – múlt hétfőn szükségállapotot hirdetett.

Éjszakai kijárási tilalmat léptettek életbe, s kirendelték a Nemzeti Gárda egységeit a rend helyreállítására. Hogan szombati közleménye szerint az állami autópálya rendőrség 578 fős erősítést küldött Baltimore-ba, 283 rendőt Pennsylvania állam, 149-et New Jersey irányított át a városba.

Az eredetileg tiltakozó megmozdulásként meghirdetett szombati demonstráció résztvevői végül „győzelmi ünnepségnek” nevezték felvonulásukat, Baltimore számos részéből indultak csoportok a városháza elé. A résztvevők ünnepelték a nemrégiben megválasztott új főügyésznőt, az afrikai-amerikai Marilyn Mosbyt, aki döntött a rendőrök elleni vádemelésről. Bejelentése elejét vette a további erőszakos demonstrációknak, az öt férfi és egy nő felelősségét bíróság dönti majd el.

"Bárcsak minden főügyész ilyen gerinces lenne" - mondta Malik Shabazz, a Fekete Ügyvédek az Igazságért" jogvédő szervezet elnöke, a megmozdulás egyik szervezője. A tiltakozók sürgették, hogy ne csak a konkrét esettel foglalkozzanak, hanem teremtsenek több munkalehetőséget, javítsák az életkörülményeket a városban.

A főügyész megállapítása szerint a férfi halálát az okozta, hogy kezén, lábán is megbilincselték, de nem kötötték be a biztonsági övét, így a feje a vasketrec falához ütődőtt a rabszállító autóban. Egy másik rab ugyanakkor azt állította, hogy Freddie Gray maga verte fejét a falba, sérülést akart okozni magának. A rendőrtisztek azzal védekeztek, azt hitték, Gray csak tetteti, hogy nem tud lábra állni, s sokáig nem is hívtak orvost hozzá.

A rabszállító több alkalommal is megállt, de nem törődtek a sérült fogollyal, aki egy videófelvétel tanúsága szerint már nem tudott lábra állni, amikor kiszedték a kocsiból. Mint kiderült, a férfit, akit korábban már többször letartóztattak, április 12-én azért vették őrizetbe, mert egy zsebkést találtak nála. A főügyész szerint ez eleve nem is indokolta volna az előállítást. Freddie Gray április 19-én halt bele sérüléseibe.

A helyi afrikai-amerikai közösség mindazonáltal tart attól, hogy a hat rendőrt a vizsgálat végül felmenti, hasonlóképpen, ahogy a Missouri állambeli Fergusonban és másutt is történt, ahol a rendőrök túlzott erőszakot alkalmaztak fegyvertelen fekete férfiak ellen, s végül elkerülték a felelősségrevonást. A hat baltimore-i rendőrt őrizetbe vették, de egyikük már letette az óvadékot és szabadlábra került. A rendőrök védőügyvédje, Michael Davey szerint semmiféle bűnt nem követtek el.

"Egyikük sem emelt kezet a fogolyra, egyikük sem bántotta, valamennyien nagyon sajnálják, ami történt. A vizsgálat a rendőrök ártatlanságát fogja igazolni" - jelentette ki az ügyvéd. A helyi rendőrszövetség azt követelte Mosby főügyésztől, hogy nevezzen ki független ügyészt az eset kivizsgálására. A bírálók szerint a főügyész elhamarkodottan döntött az ügyben.

Barack Obama amerikai elnök közölte, feltétlenül szükséges, hogy feltárják a teljes igazságot az ügyben. Az elnök hangsúlyozta, hogy ezt várják nem csak Baltimore-ban, hanem szerte az Egyesült Államokban.

A marylandi városban jelentősen enyhült a feszültség, s így a polgármester indokoltnak látta, hogy a tervezettnél egy nappal korábban feloldják a kijárási tilalmat. Eredetileg hétfőn járt volna le a szükségállapot. Vasárnapra virradóra még legalább ezren vonultak fel ott, ahol hétfőn több üzletet is kifosztottak, felgyújtottak a tiltakozók, de már nem került sor összecsapásra a rendőrséggel.

Szombatra virradóra ugyanakkor még több mint negyven embert őrizetbe vettek, akik dacoltak a kijárási tilalommal. Anthony Batts rendőrfőnök akkor még időt kért, s azt mondta, mindenképpen szeretnék garantálni a városlakók biztonságát.

Szerző

Athén csak júniusban számíthat új pénzre

Görögország lassan kifut az időből. Még ha Alekszisz Ciprasz kormányfő a közeljövőben megkapná is a jóváhagyását új reformprogramjához, akkor sem jutna friss forrásokhoz június előtt. Athén és a hitelezők között haladnak a tárgyalások, a görög kabinet bemutatta új programját, de valószínűtlen, hogy ebben a hónapban felszabadítanák mentőcsomag utolsó, 8 milliárd dolláros részletét.

Ezt Euklid Cakalotosz, az új görög főtárgyaló mondta el Brüsszelben a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak. Ha jóváhagyják a görög programot, azt az athéni parlamentnek törvénybe kell iktatni, majd megkezdeni a végrehajtását. Az eurócsoport csak utána lesz hajlandó átutalni a pénzt, amelyre Athénnak égető szüksége lenne. Már csak azért is, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számára május 12-ig kell átutalniuk a következő törlesztőrészletet. A pontos törlesztés is az egyik előfeltétele annak, hogy a segélyösszeghez hozzájusson Ciprasz kormánya.

Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter egy görög lapnak adott interjújában ugyanakkor továbbra is azt hangsúlyozta, hogy Görögország nem akar igénybe venni újabb segélyprogramot, hanem csupán arra törekszik, hogy átütemezzék jelenlegi hiteleit. Ezt azonban már korábban kizárta az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselőiből álló trojka. Varufakisz ugyan ismételten bírálta az eurózónát - "ingatag pénzügyi rendszer", ezt mondta róla -, ugyanakkor világossá tette, hogy Görögországnak nem áll szándékában kivonulni a közös valutát használó csoportból.

Feltűnést keltett, hogy szombaton Joachim Gauck német államfő a Süddeutsche Zeitungnak adott nyilatkozatában felvetette, Németországnak mégiscsak fontolóra kellene vennie, hogy kártérítést fizessen Görögországnak a náci megszállás okozta károkért. Athén 312 milliárd dollárt követelt volna, Berlin azonban mindeddig elzárkózott. Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter korábban ostobaságnak minősítette a görögök váratlan követelését.

Szerző

Kislány született a brit királyi családban

Publikálás dátuma
2015.05.04. 07:31
Katalin és Vilmos megmutatta az újszülöttet a médiának és a rajongóknak FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHRIS JACKSON
Véget ért a hosszú várakozás, megszületett II. Erzsébet brit uralkodó újabb dédunokája, Vilmos herceg és Katalin hercegné második gyermeke, méghozzá a kisfiú után egy kislány. A 21 hónapos György herceg húgának nevét még nem hozták nyilvánosságra, de az bizonyos, hogy nagyapja, apja és bátyja után ő a negyedik a trónöröklési sorban.

Kate Middleton szombat reggel, brit helyi idő szerint 8 óra 34 perckor világra hozta második gyermekét – tudatta Cambridge hercegének képviseletében a Kensington Palota twitter-üzenetben. A baba érkezését majd három órás késleltetéssel tették közzé, nem utolsó sorban azért, hogy előbb a királynőt, s a királyi család többi tagját is értesíthessék.

Még találgatják, mi lesz a neveFOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Még találgatják, mi lesz a neveFOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

A kórház előtt már több mint egy hete zászlókkal, lufikkal, üdvözlő feliratokkal táborozó rajongók tömege, s a nagyszámú újságíró üdvrivalgással fogadta, amikor London város tradicionális ruhába öltözött kikiáltója, Tony Appleton a kórház ajtajánál világgá kürtölte a hírt. Később, ahogy az György herceg születésekor is történt, a néhai Diana rezidenciája, a Kensington Palota udvarán egy díszes állványra is kitették a hirdetményt a királyi bébi születéséről.

A palota hivatalos közleményéből kiderült, hogy Vilmosék kislánya 3,71 kilóval jött világra, a szülés biztonságosan, problémák nélkül zajlott, s az apuka is ott volt a szülőszobában. A királynő és férje, Fülöp Edinburgh-i herceg, a nagypapa, Károly walesi herceg és második felesége, Kamilla, illetve Vilmos öccse, Harry herceg, s a többi rokon is megkapta az értesítést: az anyuka és a kislány is jól vannak. Vilmos és Katalin három nappal negyedik házassági évfordulójuk után ünnepelhették a baba érkezését.

A 33 éves Katalin hercegnét reggel 6-kor szállították be a londoni St. Mary kórház Lindo szárnyába, az 1937 óta működő szülészeti magánklinikára. Ott született Vilmos és Katalin első gyermeke, György herceg 2013. július 22-én, de ott született maga Vilmos is 1982. június 21-én. A néhai Diana hercegné 16 órás vajúdás után adott életet első gyermekének. Öccse, Harry herceg ugyanott született, míg apjuk, Károly herceg, a trónörökös még a Buckingham Palotában jött a világra.

Vilmos vitte be feleségét a kórházba, ezalatt kisfiuk, György herceg Katalin szüleivel, Michael és Carole Middletonnal, valamint a dadájával a Kensington Palotában maradt. A másik nagyszülő, Károly herceg is nagy figyelemmel követte a szülést, twitteren adott hírt róla, hogy a királyi szülész megérkezett a klinikára.

Marcus Setchell, II. Erzsébet nőgyógyásza elhalasztotta nyugdíjba vonulását, hogy még részt vehessen e szülésnél. Egy másik királyi nőgyógyász, az 50 éves Alan Farthing segített világra hozni a babát. A boldog nagypapa, Károly csütörtökön úgy nyilatkozott, reméli, hogy második unokája kislány lesz.

Vilmos szombaton délután György herceget is bevitte a kórházba, hogy találkozhasson a mamájával és megnézhesse a kishúgát. Az újságíróknak annyit mondott, „nagyon boldogok”, s a baba és a mama jól vannak. Vilmos és felesége délután már megmutatta a sajtónak a kicsit, Katalin elegáns volt, nem látszott rajta, hogy néhány órával korábban hozta világra kislányát. Még szombaton haza is tértek a kórházból. Vasárnap Károly herceg és Camilla hercegné járt unokanézőben a Kensington Palotában.

Amíg az újszülött kislány nevét nem hozzák nyilvánosságra, mehet a találgatás, hogy Alice, Elizabeth, Charlotte, Alexandra, netán Victoria névre keresztelik-e György herceg hugát. Nagy vita folyt a közösségi oldalakon, sokan amellett kardoskodtak, hogy kapja a baba Vilmos és Harry édesanyjának nevét, mások szerint viszont az lenne a legrosszabb, amit tehetnének, ha a szomorú sorsú Diana után neveznék el az újszülöttet.

A brit királyi családba negyedszázad elteltével érkezett újra kislány, akinek kijár a hercegnői cím, ha apjából király lesz, királyi hercegnő titulus illeti majd meg. Édesanyját, Katalint, aki Vilmos herceg feleségeként házassága révén került be a famíliába, a „hercegné” megszólítás illeti meg. Hasonlóan magas rangú hercegnő 65 éve született – II. Erzsébet egyetlen lánya, Anna személyében.

A brit királyi család új tagja Cambridge hercegnője lesz, e címet utoljára 182 éve, III. György unokája, a Hannoverben 1833-ban világra jött Mary Adelaide viselhette – számolt be róla a családfát tanulmányozva a The Guardian című lap. A királynőnek mellesleg az új baba az ötödik dédunokája.

György herceg húga – Károly, Vilmos és a bátyja, György után – a negyedik a trónöröklési sorban. A brit korona történetében ő az első, aki akkor is megőrzi ezt a helyét, ha a hercegi párnak születik még fiúgyermeke. A brit törvényt idén márciusban változtatták meg, s a módosítás értelmében a királyi családban születendő gyerekek neme már nem befolyásolja a trónöröklés rendjét.

Korábban a fiúk megelőzték a lányokat, s csak akkor léphetett lány a trónra, ha a királynak nem született fiúgyermeke. VI. György királynak két lánya volt, így lett az idősebbikből királynő. A törvénymódosítás arról is rendelkezett, hogy a jövőben a brit uralkodó katolikus vallású személlyel is házasodhat, emiatt nem kell lemondania a trónról. A király vagy királynő azonban továbbra is csak anglikán lehet.

A másodszülöttek sorsa elég hálátlan a királyi családban. Nagyon csekély a valószínűsége, hogy a most született hercegkisasszony valaha trónra léphet. „A trónörökös és a tartalék” – így szól a brit mondás. Károlyt és öccsét, András herceget is így emlegették (utóbb a királynőnek még két fia született), ahogy Károly és Diana gyermekeit, Vilmost és Harryt is. De akad kivétel is: VI. György – II. Erzsébet édesapja – például másodszülöttből lett király, mivel bátyja, VIII. Edward lemondott a trónról. Vilmos és Katalin második gyerekének születésével Harry herceg ismét hátrébb szorult, mostantól már csak ötödik a trónra jogosultak sorában.

Tervek szerint Vilmos herceg és családja a baba születése után néhány nappal vidékre költözik, II. Erzsébet sandringhami birtokán lévő, tíz szobás vidéki házukba, Anmer Hallba. Hivatalos rezidenciájuk azonban továbbra is a nemrégiben felújított, londoni Kensington Palota marad. A 32 éves Vilmos a jövőben a kelet-angliai légimentőknél teljesít majd szolgálatot, a Sandringhamből kényelmesebb lesz a bejárás.

György születése után Katalin hercegné a legtöbb időt saját szülei házában töltötte, s emiatt neheztelt a királyi nagypapa, Károly herceg, aki kevesebbet látta első unokáját. Vilmosék már közzétették, hogy nem vesznek fel új dadát a második gyerekhez, György herceg dadája az új kisbaba gondozásában is segít majd Katalinnak.

David Cameron brit kormányfő elsők között gratulált twitteren a hercegi pár második gyermekének világrajöttéhez és egész Nagy-Britannia nevében sok szerencsét kívánt nekik. Ed Miliband, a Munkáspárt vezére sok boldogságot – és némi nyugodt alvást kívánt Vilmoséknak. A tory kormányzat azt reméli, hogy a csütörtöki választás előtt a konzervatívok ázsióját növeli a királyi bébi születése miatti lelkesedés. Valaki ugyanakkor twitter-üzenetben azt írta, a választás előtt a 3,5 millió szegénységben élő brit kisgyerekre is figyelni kellene, nem csak a királynő kiváltságos dédunokájára.

Emlékérem és különleges pecsét

Vilmos és Katalin második babájának érkezését szerte Nagy-Britanniában üdvözölték. A brit haditengerészet két hajója, a HMS Lancaster fregatt és a HMS Dragon romboló fedélzetén a tengerészek a SISTER (lánytestvér) feliratot formálva álltak fel. A királyi posta most első alkalommal különleges pecséttel ünnepelte a királyi bébi születését.

A hagyományok értelmében a királyi pénzverde emlékéremmel jutalmaz 2015 újszülöttet, akik ugyanazon a napon születtek, mint Vilmosék második kisbabája. György herceg világrajöttekor, két évvel ezelőtt 2013 érmet osztottak ki a trónörökös első unokája születésének emlékére.

A második kisbaba születése már nem akkora üzlet, mint György világrajötte volt, két éve a jövendő trónörökös érkezése 247 millió dolláros lökést adott a brit gazdaságnak, most legfeljebb 60 millió fontos forgalmat remélnek az emléktárgyak eladásából. A londoni nevezetességek vasárnapra virradó éjjel rózsaszínben pompáztak a királyi bébi köszöntésére.Szerző