Előfizetés

Reklámadó: 5,3 százalék lehet a kulcs

A 100 millió forintot meg nem haladó adóalaprész után nulla százalék marad a reklámadó mértéke, az adóalap 100 millió forintot meghaladó része után pedig 5,3 százalék lesz valamennyi adóalany esetén a kormany.hu-n hétfőn közzétett módosító javaslat szerint.

A reklámadóról, illetve a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényeket módosító javaslat alapján a reklám-közzététel adóköteles megrendelése után alkalmazandó 20 százalékos adó 5 százalékra mérséklődik.

Az adómértékek változása a törvény kihirdetését követő 31. napon lép hatályba. Egy átmeneti szabály lehetővé teszi, hogy a reklám-közzétételi adókötelezettségre vonatkozó adómértéket a 2014. évi és a 2015-ben kezdődő adóév adókötelezettségének megállapításakor is alkalmazni lehessen.

Kapcsolódó
Ez a baja Brüsszelnek a reklámadóval

Nyárias meleg záporokkal

Publikálás dátuma
2015.05.04. 21:05
Fotó: Thinkstock
Kedden az ország keleti, északkeleti felén lesz több felhő az égen, ott helyenként egy-egy zápor is kialakulhat, máshol ugyanakkor inkább csak fátyolfelhők zavarhatják a több órás napsütést. Többfelé megélénkül, a Dunántúlon megerősödik a déli-délnyugati szél. Hajnalban 10-16, délután 23-31 fok várható.

Szerdán megerősödő szél kíséretében egy hidegfront érkezik, délutántól záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Ekkor még többfelé mérhetünk 26-32°C-ot, nyugaton, északnyugaton maradhat 25 fok alatt a csúcshőmérséklet. 

Csütörtökre jó néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, a legmelegebb órákban 19-24 fok várható. A szeles időben szórványosan alakulhat ki záporeső, keleten esetleg egy-egy zivatar.

Pénteken sok napsütésre van kilátás 20 és 25 fok közötti csúcshőmérséklettel, mérsékelt légmozgással. Szombaton is marad a kellemesen meleg idő, de már több lesz a felhő fölöttünk, és nyugaton, északnyugaton egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat.

Már temetik Szlovákiát

15 éven belül csődbe mehet Szlovákia, ha elmaradnak a reformok vagy nem emelik az adókat, állítja a Költségvetési Tanács. A demográfiai előrejelzések olyan rosszak, hogy a jelenlegi szabályozás mellett hamarosan az egekbe nő az államadósság - írja az ujszo.com.

A közpénzek tavalyi kezelése nem a fenntarthatóság irányába mutat, állítja elemzésében a Költségvetési Tanács. Hosszú évek óta először romlott a tartós fenntarthatósági mutató, amely a 2013-as 1,9 százalékról tavaly 2,4 százalékra nőtt. Ez a GDP arányában fejezi ki azt, hogy az államnak mennyivel kellene emelnie az adókat, hogy 50 éves távlatban az államadósság ne haladja meg a GDP 50 százalékát.

„A demográfiai előrejelzések olyan rosszak, hogy ha nem változtatnak a mai szabályozáson, akkor a közpénzeket nem menti meg a gazdaság kedvező fejlődése sem – állítja Horváth Mihály, a tanács tagja. – Vagy módosítjuk a kiadási oldalt, vagyis reformokat léptetünk életbe, vagy emelni kell az adókat, de idővel komoly problémát jelent majd az államadósság kezelése.” Szerinte a változatlan szabályozás mellett már 2030-ra elérheti az adósság a GDP 100 százalékát.

A pénzügyminisztérium szerint azonban a tanács elméleti forgatókönyvekkel játszik, azzal számol, hogy a kormány semmit nem fog tenni a következő években. „Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az elmúlt három évben az államháztartás kiadásainak konszolidációjával és reformjával, valamint a nyugdíjreformmal mintegy felével javítottuk a közpénzek hosszú távú fenntarthatóságát” – reagált a pénzügyminisztérium.

A teljes cikket itt olvashatja.