Lázár–Csányi: új front az agrárhitelezésben

Publikálás dátuma
2015.05.05 07:27
Fotó: Thinkstock
Fotó: /
Egy nemzeti pénzszolgálató konglomerátum nyomulhat az agrárhitel-piacon. Az állami bankokkal kistafírozott szolgáltató fontos szereplővé léphet elő a több ezer milliárdos üzletben. Ezzel párhuzamosan Orbán Viktor folytatja a mezőgazdasági nagybirtokok, agrártársaságok elleni hadjáratát. A szakemberek szerint azonban ennek leginkább a hivatalos propaganda szerint támogatott családi gazdaságok lehetnek e legfőbb vesztesei.

Három éve tart már a Lázár–Csányi-cicaharc

Három éve üzenget egymásnak a nyilvánosság előtt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Csányi Sándor. "Nem megnyugtató, hogy olyan ember foglalkozik több százmilliárdos finanszírozással, aki egy kisváros gazdálkodását sem tudta rendben tartani" - bökött oda az egykori hódmezővásárhelyi polgármesternek az OTP vezére alig két hete. Lázár erre reagálva is pikírt megjegyzéseket tett, ám eredetileg is a fideszes politikus - aki manapság Orbán Viktor kancelláriaminisztere - kezdte az adok-kapokot.

Még 2012 márciusában ugyanis egy rádióműsorban, név nélkül ugyan, de félreérthetetlenül Csányit kritizálta, amikor "egy magyarnak tűnő nagy bank"-ról beszélt, és hogy szerinte meg kellene vizsgálni, hogy a bank "vezetője milyen hatást gyakorol a magyar gazdaságra, a magyar társadalomra, a magyar politikára. Polip módjára hogyan hálózza be az országot" - fogalmazott Orbán Viktor bizalmasa, mai kancelláriaminisztere. Lázár az interjúban hangsúlyozta, hogy a demokráciára nem Puch László, az MSZP volt pénztárnoka és nem is Simicska Lajos, a Fidesz gazdasági holdudvarának akkori prominense jelenti a valódi veszélyt: azért folyik az "oligarcházás", sőt, "ezért megy ez az egész cirkusz, hogy a legérintettebbről óriási erőkkel eltereljék a figyelmet" - állította.

Ezt aztán 2013. június 21-én megismételte "Simicska egy kisegér című" interjújában, amelyet a 444.hu-nak adott. "Elmondtam, amit Csányi Sándorról gondolok Fiala Jánosnak, és azt minden szavában fenntartom, sőt megerősödött bennem az a gondolat, amit akkor mondtam… a polipot fenntartom. Az egy nagyon találó hasonlat volt. Azt hittel vallom, hogy egy demokráciában ilyen volumenű gazdasági túlhatalom komoly kockázatot jelent" - fogalmazott ekkor. Lázár azt is világossá tette: Simicska szerinte "kisegér", Csányi meg "elefánt", s "a kettő között nem lehet viszonyítási pontot találni."

Ezután 2013. július 14-én, miután Csányi több mint 10 milliárd forint értékben adott el saját OTP-részvényt, s az első eladás időpontja egybeesett azzal, hogy Navracsics Tibor bejelentette, a kormány vizsgálja, hogyan lehetne jogszabállyal felülvizsgálni a bankokkal kötött - már meglévő - devizahitel-szerződéseket, Csányi újságírónak tartott szűkkörű háttérbeszélgetésen cáfolta a részvényeladások nyomán született találgatásokat. Ott Lázárról így beszélt: "nyilván van, akinek az is eredmény, ha rám rosszat mondhat, mert akkor ő bátor ember. Konkrétan Lázár úrra gondolok, maguk is arra gondolnak. Nekem azt mondják, én személyesen nem ismerem olyan jól, hogy nagyon tehetséges politikus, jó szervező, láthatjuk, milyen jól elintézte a trafikügyet is, nem?" Azt is mondta, szerinte nem az a nagyfiú, aki állandóan beszól, ez a kisfiúk sajátossága.

Vélhetően erre reagált 2013. augusztus 12-én Lázár - addigra már a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként, sőt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kormánybiztosaként - úgy, hogy "nincs más választásom, mint tudomásul venni Csányi Sándornak a sajtóban tett, rám nézve lesajnáló, lenéző megjegyzését, hiszen ’mégiscsak ő az ország első számú uzsorása’. Csányi Sándor bárhogy is ’páváskodik a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival’, természetesen ’meghunyászkodom, és tudomásul veszem, hogy ilyen-olyan jelzőkkel illet’. Aki ilyen fontos ember az országban, annak a véleményét is kénytelen vagyok tudomásul venni." Az Index akkori tudósítása szerint "Lázár különösen jó hangulatban hagyta el a sajtótájékoztatót, csapatával kifelé menet azon viccelődtek, hogy milyen ügyesen sikerült kiosztani Csányit. ’Ezért biztos beperel’, mondta végül egyik munkatársa, amin nagyot nevetett mindegyikük, majd beszálltak a szolgálati autóba" - írta a portál. Nem is kellett sokat várni, másnap a Népszabadság Online megkeresésére az OTP sajtófőnöke azt a választ adta: Csányi büntetőfeljelentést tesz és polgári - személyiségi jogi - pert is indít Lázár ellen. A döntésre a fideszes politikus kijelentése nyomán jutott, amelyben az ország legnagyobb uzsorásának nevezte őt, aki a devizahitelesektől megszerzett milliárdjain páváskodik. Azt is közölték ekkor, hogy Csányi "sem most, sem a jövőben nem kívánja kommentálni Lázár János őt érintő kijelentéseit". Utóbbi nem bizonyult igaznak, hiszen nagyon más eszköze nem is maradt a "visszavágásra", miután a Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában megszüntette a Lázár ellen rágalmazás miatt indult büntetőeljárást, mondván: Csányi közéleti státusza miatt Lázár kijelentései "a vélemény és a kritika határain belül maradtak, öncélú becsmérlést nem tartalmaznak".

Tavaly sem nyugodtak a kedélyek, hiszen májusban került nyilvánosságra, hogy az úgynevezett területalapú mezőgazdasági támogatások rendszerének újravarrásánál Lázár olyan "nagyágyúk" érdekeit sértheti, mint Csányi, Nyerges Zsolt, illetve Leisztinger Tamás - az ő érdekeltségeik rendre ott szerepelnek a legnagyobb földalapú támogatásokat felvevő társaságok között. Az ideiglenesen lappangó feszültség idén már többször is felszínre tört, március 2-án például egy kereszténydemokrata azonnali kérdésre válaszolva Lázár úgy fogalmazott az Országgyűlésben, hogy a kormány - minden politikai erővel együttműködve - 2015-től "megtöri" az erős mezőgazdasági lobbicsoportok "primátusát", "legyen szó Csányi Sándorról vagy Simicska Lajosról".

Ezután ismét Csányi "ütött". Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint "hagyományosan rossz a kapcsolata" a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, de meglepte, hogy Lázár nyíltan bírálja Orbán Viktort, amiért megkapta a legmagasabb állami kitüntetést. Lázár ugyanis a március 15-i díjátadás után azt nyilatkozta, nem értett egyet Csányi kitüntetésével. Erre reagálva Lázár lapunknak arról beszélt, nem a kitüntetés a fontos, hanem hogy "nagyobb falat kellene húzni a bankárok, a brókerek és a politikusok közé". Ezt követően az OTP-vezér a bank közgyűlésén már egészen nyílt színen ment neki Lázárnak, akit a személyes egykori városvezetői "képességein" túl több fronton rohant le. Csányi ugyanis érthetetlennek és igazságtalannak nevezte, hogy a tisztességes piaci szereplőkkel fizettetik ki a Quaestor ügyfeleinek kárát; egyben remélte, hogy az Alkotmánybíróság elutasítja az erről szóló törvényt.

B.I.M.

2015.05.05 07:27

Debreceni főpályaudvar: felülvizsgálják a terveket, akár 13 milliárddal drágulhat a beruházás

Publikálás dátuma
2019.01.20 21:02

Fotó: epiteszforum.hu/
Mindezt azzal indokolják, hogy az eddigi elképzelések nem igazodnak a város gazdasági fejlődéséhez.
Többe kerül majd és később készül el a debreceni főpályaudvar, a terveket felülvizsgáltatja az Innovációs Minisztérium – hangzott el az RTL Klub híradójában. Információik szerint a beruházás teljes költsége 21 milliárd helyett akár 34 milliárd forint is lehet.   A debreceni önkormányzat még pénteken közölte az MTI-vel, hogy eredménytelenül zárult a debreceni főpályaudvar megvalósítására kiírt második közbeszerzési eljárás is, mivel a legjobb ajánlat szerinti kivitelezési költség meghaladta a rendelkezésre álló fedezetet. Közleményük szerint a debreceni intermodális központ fejlesztésének közösségi közlekedési részei – az autóbusz- és vasúti pályaudvar – áttervezés után a 2020-ban kezdődő európai uniós fejlesztési ciklus elején valósulhatnak meg. A közúti közlekedési elemek közül a Mikepércsi úti körforgalmi csomópontok áttervezés után, valamint a Hadházi utca és a Nyíl utca csomópontjának átépítése az elkészült terveknek megfelelően, 2020-ban lesz indítható. A főpályaudvar fejlesztéshez kapcsolódó Petőfi tér rekonstrukcióját Debrecen önkormányzata az Új Főnix Terv keretében tervfelülvizsgálat után az eredetileg tervezett időben, 2020-ban valósítja meg, az ehhez szükséges forrás az önkormányzatnál rendelkezésre áll – olvasható a közleményben. A dokumentum szerint a főpályaudvar terveinek és tervezett műszaki tartalmának felülvizsgálatát indokolja, hogy
a tervezési időszakhoz (2013) viszonyítva az elmúlt évek gazdasági fejlesztései miatt megváltoztak a közúti és vasúti személy- és áruszállítási igények, növekedtek a kivitelezési költségek. Az ipari-gazdasági fejlesztések miatt jelentős növekedés várható a közösségi közlekedés személyszállítási és áruszállítási ágazatában, amely igényekkel a főpályaudvar jelenlegi terve nem kalkulál.
Mindemellett az elmúlt év végén kormányhatározat született a 108-as vasúti vonal fejlesztéséről, villamosításáról, az észak-nyugati gazdasági övezetet kiszolgáló új vasúti terminál megépítéséről, a tócóvölgyi vasútállomás fejlesztéséről, a Debrecen–Balmazújváros és a Debrecen–Nagyvárad közötti vasúti kapcsolat fejlesztéséről. E fejlesztéseket szintén összhangba kell hozni a megvalósítandó debreceni főpályaudvar terveivel. Debrecen önkormányzata elkötelezett egy olyan főpályaudvar fejlesztése mellett, amely a gazdaság fejlődése miatt megváltozott igényeket is képes tökéletesen kiszolgálni – zárult az önkormányzat közleménye.
2019.01.20 21:02

Új helyettes államtitkár az ITM-ben

Publikálás dátuma
2019.01.20 17:54
Schweickhardt Gyula
Fotó: /
Schweickhardt Gyula személyében mai hatállyal új helyettes államtitkárt nevezett ki az Innovációs és Technológiai Minisztériumba Orbán Viktor. A kiválasztott leendő tevékenységet a határozat nem pontosítja. Annyi bizonyos, hogy Schweickhardt Gyula december 31-ig a főképp karbantartással, üzemeltetéssel foglalkozó, városi tulajdonú Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetői posztját töltötte be. Mint azt a boon.hu megjegyzi, egy tizenegy tagú kabinet tagjaként emellett a városüzemeltetésért és közlekedésért felelős polgármesteri biztosként is tevékenykedett. Az eszakhirnok.com ennek kapcsán a fideszes polgármester, Kriza Ákos bizalmi emberének nevezi. A hír alatti kommentek többsége Schweickhardt Gyula városbéli tevékenységét kevéssé tünteti fel kedvező színben. Az utóbbi évek során számos civil szervezet kérte tőle a város égető gondjainak orvoslását.
Szerző
2019.01.20 17:54
Frissítve: 2019.01.20 18:22