Milliókért adott ki adatokat a NAV-ellenőr

Hivatali vesztegetés miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség egy volt pénzügyőr ellen, aki a vádhatóság szerint milliós vagyoni előnyért adott ki minősített adatokat - közölte a főügyészség vezetője kedden.

Keresztes Imre közleményében azt írta: a volt pénzügyőr hadnaggyal és két civil társával szemben még hétfőn nyújtották be a vádiratot a Fővárosi Törvényszékre "előnyért hivatali kötelességét megszegve és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt".

A vádirat szerint a pénzügyőr hadnagy, aki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóságának állományába tartozott, milliós nagyságrendű vagyoni előnyért minősített adatokat tett hozzáférhetővé olyanok részére, akik ellen a NAV valamely részlege titkos nyomozást folytatott. 

A vádlott az ügyészség szerint olyan emberekkel vette fel a kapcsolatot, akikről tudta, hogy titkos információgyűjtés folyik ellenük. Felajánlotta, hogy egy általa meghatározott összegért tájékoztatást ad számukra az őket érintő minősített bűnügyi adatokról. Az ügyben szereplő két másik vádlott olyan civil ember, aki fizetett a pénzügyőr hadnagynak a minősített adatok megismeréséért.

Mivel az ügyben minősített adatok szerepelnek, a vádirat is minősített, és az ügyben az ügyészség zárt tárgyalást indítványozott. A vádlottak tagadják a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését - ismertette a főügyész.

Szerző
Témák
pénzügyőr NAV

Szörnyű kutyakínzás: húsába vágott a vaslánc

Publikálás dátuma
2015.05.05. 12:30
A kép csak illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Állatkínzás miatt emeltek vádat egy zalabaksai asszony ellen, mert kutyájának a nyakába belenőtt a vaslánc, az éheztetés pedig maradandó látásromlást okozott az ebnek - közölte a Zala Megyei Főügyészség kedden.

A nő a zalabaksai lakóházának udvara melletti területen, a tarlón tartotta három-négy év körüli, nagytestű keverékkutyáját. Az eb úgy volt kikötve a kutyaház mellé, hogy a nyolc méter hosszú lánc feltekeredve 80 centiméteresre rövidült. A kutya kórosan sovány volt, szőrzetébe és bőrébe belenőtt a nyakán körbetekert vaslánc, amikor az idén januárban az állatvédelmi járőrszolgálat munkatársai rátaláltak.

A kutya állatorvosi vizsgálata során megállapították, hogy a nyaka tele van sérülésekkel, sebekkel. A vaslánc annyira belenőtt az eb sebeibe, hogy azt csak műtéttel lehetett eltávolítani. A kutyát 2012-ben oltották be utoljára, azonosító chipje nem volt. A tartós éheztetés miatt a kutya - maradandó egészségkárosodásként - csökkent látóképességűvé vált. Gazdája ellen állatkínzás miatt emelt vádat a Lenti Járási Ügyészség a Lenti Járásbíróságnál.

Szerző
Témák
állatkínzás

Orvosok okozhatták az újszülött halálát

Egy újszülött 2012-es halála miatt emelt vádat az ügyészség a szentesi kórház két szülész-nőgyógyászával szemben – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kedden.

Szanka Ferenc közölte, egy ikerterhességgel várandós nő választott orvosát és a szülés idején ügyeletvezetést ellátó főorvost az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja. A kismamánál a várandósság 36. hetében, 2012. június 21-én éjszaka indult meg a szülés. A szülés levezetése során a vádlottak külön-külön, és együttesen is többszörösen megszegték az ikerterhességre vonatkozó orvos-szakmai szabályokat, melyek oda vezettek, hogy az élve született újszülöttek egyike egy hét elteltével elhunyt.

A kórházban az ikermagzatok szívműködése nem volt folyamatosan nyomon követhető, ezért a várandós anyát a szülés megindulásakor olyan intézetbe kellett volna szállítani, amely az előírt feltételeknek megfelel. A várandós anya választott orvosa annak ellenére a szülés természetes úton történő levezetése mellett döntött, hogy az ikerszülés fokozott veszélyekkel jár, a magzati szívműködés gyengesége és az oxigénhiányos állapot miatt már a szülés megindulását követően röviddel császármetszés lett volna indokolt. Az ügyeletvezető főorvosnak felül kellett volna bírálnia kollégája döntését, de ezt nem tette meg, és szakmai szabályt szegett akkor is, amikor fizikai behatással igyekezett a magzatot világra segíteni, mellyel a babák és a szülő nő egészségét és életét is veszélyeztette.

A vádlottak az indokoltnál több órával később végezték el a császármetszést. Az egyik újszülöttet újra kellett éleszteni, de a szegedi klinikára történő átszállítást követően mintegy egyhetes gyógykezelés ellenére elhunyt. Halálát az oxigénhiányos állapot mellett a szülés során elszenvedett fizikai sérülések, valamint ezek által kiváltott sokkos állapot okozta.

Szerző