Előfizetés

A horvátoktól is jöhet a gáz? Brüsszel figyel

Publikálás dátuma
2015.05.05. 14:26
FOTÓ: Thinkstock
Brüsszel figyelmeztette Horvátországot, hogy tegye lehetővé a vezetékes gázszállítást Magyarország irányába - írja kedden a Vecernji List című horvát napilap.

Az újságnak Brüsszelben megerősítették, hogy az Európai Bizottság figyelmeztette Zágrábot: vessen véget az európai szabályok megsértésének, és tegye lehetővé a gázszállítást Magyarországra.

Horvátország és Magyarország között 2011 óta van gázösszeköttetés (interkonnektor), de a gáz csak Magyarországról áramlik Horvátországba. Zágráb és Brüsszel között erről a kérdésről hivatalos levelezés folyik, ami az újság megfogalmazása szerint "az első lépés az ország megbüntetésének folyamatában, míg az utolsó az ügy Európai Bíróság elé utalása, illetve az ország megbüntetése lenne".

"A bizottság kapcsolatban áll Zágrábbal a földgázellátás biztonságáról szóló 994-es számú, 2010 rendelet okán, amely kimondja, hogy a nemzetközi gázvezetékeken lehetővé kell tenni a kétirányú gázszállítást, kivéve ha nincs róla külön megállapodás" - közölték a lappal az Európai Bizottság energetikai igazgatóságánál.

"A bizottság további lépései Horvátországon múlnak" - üzenik Brüsszelből. Habár Magyarország azt követeli, hogy Horvátország építsen kompresszorállomást, ami mintegy 17 millió eurós költséggel járna, és amely lehetővé tenné Magyarország számára a gáz fogadását, bizottság nem tett "feljelentést" Horvátország ellen, csak "rajta tartja egy ideje a szemét" - írja a lap.

Orbán-Simicska háború - Zöld utat kapott Mészáros

Publikálás dátuma
2015.05.05. 13:50
FOTÓ: Népszava
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Körösaszfalt Mélyépítő Zrt. közvetlen és egyedüli irányítást szerezzen a Magyar Építő Zrt. felett, megszerezve utóbbi részvényeinek többségét. Ezzel az utolsó akadály is elhárult, hogy Mészáros Lőrinc tovább terjeszkedjen.

A közleményében a versenyhivatal hangsúlyozza, az összefonódás hatásainak értékelésekor megállapították, hogy ugyan mindkét fél egyaránt építőipari kivitelezéssel foglalkozik, a vevő azonban kizárólag mélyépítési, a Magyar Építő-csoport pedig kizárólag magasépítési tevékenységet végez.

Ennek ellenére egységes építőipari piac feltételezése esetén sem kell káros versenyhatásokkal számolni, hiszen a két vállalkozáscsoport együttes érintett magyarországi piaci részesedése nem éri el a 20 százalékos mértéket - írja közleményében a Gazdasági Versenyhivatal.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Magyar Építő Zrt.-nél az a Máté Nyiri Péter kerül a vezérigazgatói székbe, aki 2009 óta a Mészáros és Mészáros Kft. főmérnöke és műszaki vezetője. Azt is megírtuk a napi.hu információi alapján, hogy a Körösaszfalt új vezérigazgatója pedig az a bicskei Pálffy Balázs, aki Mészáros Lőrinc jövendőbeli veje. 

A Körösaszfalt egyébként a Duna Aszfalt érdekeltségébe tartozik, így a Körösaszfalt bővülése beleillik abba a sorba, hogy az Orbán Viktorral "háborúban álló" Simicska vállalatbirodalmának ellenlábasokat építenek fel.

Kun-Mediátor - 800 ezer ember pénze veszett oda?

Publikálás dátuma
2015.05.05. 09:08
MTI Fotó: Bugány János
Nyolcszáz-ezer károsultja van a Kun-Mediátor-ügynek, a nyomozás idején már ötszáz feljelentés érkezett, a bejelentett kár 10 milliárd forint körüli - közölte a károsultak egy részét képviselő Dobrossy István ügyvéd hétfőn.

A jogi képviselő hozzátette: ha azt számoljuk, hogy ezer embernek van bent 5 millió forintja, az már 5 milliárd forint, de van olyan károsult, akinek családi szinten 15-20 millió forintja "rekedt" a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-nél.

Az ügyvéd elmondta: a Kun-Mediátor hitelezői jogosultak felszámolást indítani a kft. ellen és ha eredménnyel járnak, a felszámolónak joga és kötelessége, hogy nyomozza, hová lett a pénz, amelyet a károsultak befizettek.

A rendőrség április 14-én este tette közzé: sikkasztás bűntettének gyanúja miatt nyomozást indított, miután a kft. karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz. A feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a kft.-nél.     

A kft. fő tevékenységként utazási irodaként működött, utazásközvetítéssel foglalkozott, de pénzváltást is folytatott, bár pénzügyi tevékenységre nem volt engedélye.     

A Magyar Nemzeti Bank jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indított a cégnél.     A társaság utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységre vonatkozó engedélyét visszavonta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal.