Atomtemető: népszavazást tarthatnak Pécsett

Publikálás dátuma
2015.05.05. 15:25
A paksi atomerőmű "temetője" épülne Pécstől nyolc kilométerre. FOTÓ: Népszava
A Demokratikus Koalíció kezdeményezi, hogy Pécsett tartsanak helyi népszavazást a várostól körülbelül nyolc kilométerre tervezett atomtemető ügyében - jelentette be a párt ügyvezető alelnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Molnár Csaba azt mondta, a kormány folytatja az építkezést a Mecsekben, amelynek végén elkészül az erősen sugárzó anyagok elhelyezésére szánt atomtemető. Hozzátette, néhány hónapja olyan törvénymódosítást hajtottak végre, hogy csak a tervezett atomtemető közvetlen környezetében, egy nagyon kicsi, mintegy százméteres sávon belül kell kikérni az emberek véleményét és elvégezni a környezeti hatástanulmányokat. Az EP-képviselő szerint ez elenyészően kicsi terület.

Molnár Csaba emlékeztetett arra, hogy a DK korábban már az Európai Bizottsághoz fordult azt kérve, vizsgálják meg, hogy elfogadható-e, ha csak ekkora körzetben mérik fel a kockázatokat.

Szerző

Sokkoló - A TEK már használja, a rendőrség is szeretné

Publikálás dátuma
2015.05.05. 15:01
Illusztráció: Thinkstock
A Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Védelmi Szolgálat már használja azt az eszközt, ami tegnap keltett botrányt a sajtóban. Kiderült ugyanis, hogy Kövér Lászlóék 10,1 millió forintért vettek olyan sokkolókat az Országgyűlési Őrség számára, amik egy "bikát is földre terítenének". A hvg.hunak úgy nyilatkozott egy rendőrségi forrás, hogy bár náluk nincs rendszeresítve a sokkoló, de jobban örülnének, ha kis lőfegyver helyett ők is ilyen elektromos sokkolókat használhatnának.

„Amennyiben rajtam múlna, minden rendőrnek beszereztetném az elektromos sokkolót, mert jobbnak tartanám, ha ezzel rohangálnának, mint pisztollyal az oldalukon kis lőfegyverrel” – nyilatkozta a lapnak a név nélküli forrás. 

A rendőrök azt is elmondták, hogy nem igazán látják, hogy mi értelme lenne az elektromos sokkolók bevezetésének az Országgyűlésben, főleg, hogy a pisztolyt is hordják majd az őrség tagjai. „Szerintem minden rendőrnek kellene. Jobban megállít, mint egy pisztoly, de nem öl meg" - mondta egyikük, igaz, szerinte egy kockázat van: ha az illetőnek szívritmus-szabályozója van.

Illusztráció: Thinkstock

Illusztráció: Thinkstock

A hvg.hu megtudta azt is, hogy  a Terrorelhárítási Központnál 2012 óta alkalmaznak  elektromos kényszerítő  eszközt a Műveleti, illetve Személyvédelmi IgazgatóságokonA lap szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál is vannak sokkolói azoknak a munkatársaknak, akik esetében felmerülhet, hogy az akciók során esetleg olyan helyzetbe kerülnek, hogy meg kell védeniük magukat.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, bivalyerős, negyedik generációs elektromos sokkolókat szerzett be az Országgyűlési Őrség, hamarosan pedig indul az állomány kiképzése, hogy rendszerbe állíthassák az eredetileg a felfegyverzett bűnözők és garázdák ellen kifejlesztett fegyvereket. A készülék ugyanis elektromos stimulálással megzavarja azokat a jeleket, amelyeket az agy küld a mozgatóidegeknek, így az áldozat rövid időre elveszti az irányítást a saját teste felett. A vastag ruházat sem véd meg a sokkhatás elől, ha netán nem akadna be a bőrbe a lövedék, akkor a ruhán keresztül üt. Összesen 10,1 millió forint értékben vásároltak Taser X26-osokat, de pontos darabszámot biztonsági okokra hivatkozva nem árultak el.

A sokkolók hírére az ellenzék erős tiltakozásba kezdett, a PM felszólította Kövért, hogy "álljon el ettől az újabb őrült ötletétől". A párt azt is megjegyezte, hogy az ilyen típusú fegyverek bevezetését az ORFK azért utasította el 2009-ben, mert túl veszélyesnek találták azokat, az Egyesült Államokban, ahol rendszeresítették, a sokkolók számos halálesetet okoztak.

„Erőfitogtatás Kövérék részéről”

Szél Bernadett LMP-s képviselő szerint egy normálisan működő országban a szervezetre se lenne szükség, a Parlament védelmét ugyanis a rendőrség is elláthatná. A politikus, aki az őrséget Kövér László házelnök magánhadseregének nevezte, a beszerzésről úgy nyilatkozott: az „erőfitogtatás Kövérék részéről”. 

 

Szerző

Bekukkantana Orbán tárgyalójába? Itt megteheti! (fotók)

Publikálás dátuma
2015.05.05. 14:39
A kép a parlament látogatói központ megnyitásakor készült. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A Parlament épülete megnyitotta kapuit az interneten. A magyarországi és külföldi érdeklődők a Street View segítségével királyok és államelnökök lába által koptatott vörös szőnyegen lépkedhetnek, és olyan turisták szeme elől elzárt helyiségekbe pillanthatnak be, amelyek Magyarország történelmét meghatározó tárgyalások és egyeztetések helyszínéül szolgáltak az elmúlt 110 évben. A magyar Országház olyan híres épületek sorába lépett be így, mint az Egyesült Államokbeli Fehér Ház, vagy a londoni Downing Street 10.

Az Országház alapterülete csaknem 18 000 négyzetméter, amely 2,5 focipálya nagyságának felel meg. Térfogata 473 000 köbméter, ahol 50 darab ötemeletes lakóház férne el. 29 kapun keresztül lehet bejutni az Országházba. Az épületen belül 10 belső világítóudvar, 13 lift és közel 200 iroda található. A helyiségeket végtelennek tűnő folyosórendszer köti össze. A Házban futó vörös színű szőnyeg csaknem 2,5 km.

Forrás: Google Street View

Díszlépcsőház. Forrás: Google Street View

A Street View segítségével a kíváncsiak végigsétálhatnak az Országház kevesek által látható folyosóin, és bejuthatnak az európai uniós csatlakozási tárgyalások egyik helyszínéül szolgáló Delegációs terembe, a Dunára néző, hatalmas erkéllyel rendelkező Vadász terembe és a Honfoglalás című festményt rejtő Munkácsy terembe is, amely jelenleg a miniszterelnök tárgyalójaként szolgál.

Forrás: Google Street View

Munkácsy terem. Forrás: Google Street View

Teljes díszkivilágításában csodálhatják meg a Díszlépcsőházat és a Kupolacsarnokot, ahol Európa egyik legépebben fennmaradt középkori eredetű tárgyegyüttesét a Szent Koronát, a jogart, az országalmát és a koronázási kardot is közelebbről szemügyre vehetik.

Szent Korona.Forrás: Google Street View

Szent Korona. Forrás: Google Street View

A fényképeket egy különleges, zsúrkocsiszerű eszközzel készítették. Ezt a nagyjából 60 kg-ot nyomó szerkezetet szerelték fel egy körbe forduló, 15 lencséből álló kamerával, ezt a termeken lassan áttolva készítették el a Street View fotókat.

“Örömmel dolgoztunk azon, hogy a sokszor a világ legszebb parlamentjeként emlegetett magyar Országház akár a távolból is elvarázsolhassa a világ internetezőit a Street View segítségével” - mondta Heal Edina, a Google magyarországi vezetője. “Az, hogy különleges magyarországi helyszínek bekerülnek a Street View-ba, segítségére lesz mindenkinek, aki az ország történelmi és kulturális emlékeivel ismerkedne, vagy utazni szeretne. Épp úgy hasznos ez az idegenforgalomban dolgozóknak, a kulturális intézményeknek, városoknak, mint az ide látogató turistáknak, vagy éppen a pedagógusoknak és diákoknak.”

Forrás: Google Street View

Kupolacsarnok. Forrás: Google Street View

Nem szokványos eszközökre - hátizsákra, “zsúrkocsira” és triciklire - szerelt eszközökkel már több tucat történelmi, kulturális vagy idegenforgalmi szempontból fontos helyről készültek képek Magyarországon. Virtuális sétára indulhat így bárki a világon például a Mátyás-templomban és a Dohány utcai Zsinagóga belső tereiben, az Operaház nézőterén, a Tokaj-hegyaljaitörténelmi borvidék szőlőhegyein, az Egri várban, a Halászbástyán és a Budai várnegyedben, de a Fővárosi Állat- és Növénykertben, és a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben is. A magyarországi városokat, utakat pedig 2013 áprilisa óta lehet bejárni a Street View-val.

A Google Street View-ban 360 fokos panorámaképek keltik azt az érzést, mintha a valóságban is a város utcáin vagy éppen egy épület belsejében sétálna az ember. Körbe lehet fordulni, előre-, hátramenni, le- és felnézni néhány kattintással. Ehhez mindössze a Google Térképen a “Street View” nézetet kell választani. Azt, hogy hol elérhető az Street View, a Térkép alsó sarkában látható kis sárga bábu megmutatja: a bábut a térkép fölé húzva kék színnel megjelenik, merre lehet virtuális sétára indulni. A Parlamenthez hasonló különleges helyszínekről a Google Térkép Képek oldalán lehet galériákat nézegetni.

A Google Street View-ról bővebben itt tájékozódhat!

Szerző