Matolcsy ötletelt, az EKB kiakadt

Publikálás dátuma
2015.05.07. 08:23

Reuters

Matolcsy unortodox ötletei kiverték a biztosítékot mind az Európai Központi Bank, mind a brüsszeli Bizottság illetékeseinél. Az MNB függetlensége és az állami támogatás szempontjából problémásnak tartják azt a megoldást, amellyel a magyar jegybank a kereskedelmi pénzintézetek bedőlt jelzáloghiteleinek kezelésében akar segíteni. Az elképzelés az, hogy egy 300 milliárd forintos keretből megvásárolják ezeket az adósságokat, s ezzel próbálják újraéleszteni a befagyott piacot, illetve rávenni a bankokat, hogy hitelezzenek többet a vállalati szférának. Csakhogy az EKB és a brüsszeli Bizottság is kifogást emelt a módszer ellen, a magyar fél pedig jelenleg mindkét európai partnernél magyarázkodni kénytelen. A hírügynökség kiemeli, hogy az Európai Központi Bank és a Nemzeti Bank között ez az első komoly ellentét, amióta, 2013-ban, Matolcsy György, Orbán Viktor bizalmasa lett a jegybank elnöke.

Szerző

Haverok, buli, baba

Publikálás dátuma
2015.05.07. 07:58
A Ferrarinál minden szép és jó: a pilóták hozzák az eredményeket, míg Arrivabene összerakta a csapatot FOTÓK: EUROPRESS/GETTY IM
Úgy tűnik, valami véglegesen megváltozott a Ferrarinál. Az F1 legendás csapata idén újra visszatért a nyerő útra, ráadásul a korábban nem tapasztalható családias hangulat pozitívan hat mindkét pilótára.

Sokan féltették a Ferrarit, hiszen a tavalyi évben sosem látott mélységekbe zuhanta legendás alakulat, ráadásul elhagyta a csapatot Fernando Alonso is. A spanyol világbajnok helyét egy négyszeres első foglalta el, így 2015-ben is két világbajnokkal vághatott a teljesen átalakított olasz istálló a szezonnak.

Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen. A két jó barát, akik nem a legyőzendő ellenfelet, hanem a csapattársat látják egymásban, akik a pályán kívül is remekül megértik egymást. Bőven van közös témájuk, hiszen ifjú apa lett mindkettőjükből, mindketten szeretnek bulizni – még ha nem is egyforma mértékben – ráadásul mindkettőjüknek nagyon fekszik a 2015-ös Ferrari.

Nem véletlen, hogy az idei évad első négy megmérettetésén már sokkal biztatóbb eredményeket értek el: valamennyi futamon dobogós volt valamelyikük, sőt, Vettel versenyt is tudott nyerni. „Jól ismerjük egymást! Seb egy nagyon rendes srác, és nagyon könnyen együtt tudunk működni. Nem színészkedünk egymással szemben, ha valami nem stimmel, akkor azt elmondjuk egymásnak és igyekszünk gyorsan megoldani” – fogalmaz Räikkönen, aki nem titkolja, mindketten le szeretnék győzni a másikat, de kizárólag szép, tiszta küzdelemben.

Talán ez utóbbi miatt kezd úgy szerepelni a Ferrari, ahogy azt a szurkolói elvárják. És a két pilóta mellett ebben óriási szerepe van Maurizio Arrivabene személyében az új csapatfőnöknek, akiben mind Vettel, mind pedig Räikkönen maximálisan megbízik. „Imádom, ahogyan a dolgokat intézi! Pontos válaszokat kapsz tőle, igent vagy nemet, nincs mellébeszélés.

Keményen dolgozik és rendkívül igazságos, de ha valami nincs rendben, akkor azt is fogja mondani neked” – árulta el a Jégember. A hétvégi Spanyol Nagydíjon a Ferrari beveti a legújabb fejlesztéseit. Hogy mire jut vele, az Vettelen és Räikkönenen múlik.

Lesz-e fordulat
Az olasz istállóval szemben az idei szezont is uraló Mercedes háza táján koránt sem ilyen békés a helyzet.
Az összetett két éllovasa, a címvédő Lewis Hamilton és üldözője, Nico Rosberg gyermekkori barátsága a múlté, minden versenyen látszik, mennyire nem kedvelik egymást. Hamilton idén
eddig Pazar formában versenyez, hiszen négy futamból hármat megnyert, míg Rosberg a közelébe sem tudott lenni.
Talán ennek köszönhető, hogy most nincs olyan látványos haragszom rád a két pilóta között, ám a német szinte kicsattan a bizonyítási vágytól. Ha újra képes lesz megszorítani, ne adj isten, legyőzni csapattársát, félő, azonnal áll majd a bál megint. És ez könnyen a Ferrari malmára hajtja majd a vizet…

Szerző
Frissítve: 2015.05.06. 23:09

Fűcsereprogram...

Publikálás dátuma
2015.05.07. 07:56
Nyáron jöhet az új gyep a „felcsúti ékszerdobozba” FOTÓ: NÉPSZAVA
Nem áll jól a Puskás Akadémia szénája. Noha alig egy éve avatták fel a 3500 fős befogadóképességű Pancho Arénát, máris felújításra szorul. A futballpálya vízelvezető rendszerét és gyepszőnyegét ki kell cserélni. Erre a június 13-án megrendezendő Omega koncert kapcsán derült fény.

A klubnak korábban is akadt gondja a vízelvezetéssel. A tavalyi átadást követően pár héttel elmaradt a Debrecen elleni bajnoki, mert a nagy esőt nem bírta el a pálya alatt lévő vízelvezető rendszer. Az elmaradt bajnoki után Végh Gábor, a Pancho Aréna játékterét építő Pharos ’95 Kft. ügyvezetője úgy nyilatkozott, a problémát az okozta, hogy a hatalmas vízmennyiség nagyon rövid idő alatt zúdult le, és így a talaj nem bírta átereszteni.

Hasonló szituációt láthattunk a nyári U19-es Európa-bajnokságon, amikor Tamás Krisztián szerelési kísérletéből egy métereken át tartó csúszás lett. Szembetűnő volt, hogy a pályán állt a víz, pedig nem volt extrém mennyiségű csapadék.

Magát a cserét garanciába kell kijavítania a kivitelezőnek - a téli szünetben már éltek egyfajta kényszermegoldással -, és biztosak ehetünk abban, maga a munka értéke igencsak magas összeg. Csak viszonyításképp: az FTC új stadionjában több mint 200 millió forintba került a füvesítés és a vízelvezető rendszer kiépítése. A Pancho Aréna esetében biztos, hogy nem ekkor összegről lesz szó, viszont így is sok 10 millió forintba kerülhet a javítás. A munkálatokat az Omega fellépését, a nyári szünet elején kezdik.

A felcsúti csapat nagy szerencséje, hogy a munkálatokat garanciában végzik el, ugyanis a focicsapatot működtető gazdasági társaság beszámolójából kiderül, hogy az elmúlt két sztendőt is veszteséggel zárta a Puskás Futball Club Kft.: 2014-ben az előző évi 145,6 milliós veszteség után 127,6 milliós mínusszal fejezte be az évet, úgy, hogy a cég nettó árbevétele egy év alatt a duplájára nőtt.

Szerző