Előfizetés

Reklámadó - A szakma töröltetné

A szakmai szervezetek továbbra is egyeztetéseket sürgetnek a reklámadóról, és a kormánytól azt kérik, hogy fontolja meg az adó eltörlését annak káros gazdasági hatása miatt - közölte Magyar Reklámszövetség.

A Magyar Reklámszövetség és további 9 szervezet közös álláspontja szerint a reklámadót módosító javaslat csökkenti a mikro- és kisvállalkozások növekedési lehetőségeit.

Az alacsony árbevételű vállalkozások számára javasolt 0 százalékos adókulcs 100 millió forintos reklám árbevételig ad könnyítést, míg minden nagyobb árbevételű vállalkozás számára egységes 5,3 százalékos tervezett adóval számol. Ez egyértelműen csökkenti a hazai mikro- és kisvállalkozások növekedési lehetőségeit, és fokozza a hazai kis- és középvállalkozások versenyhátrányát a nagyvállalatokkal és globális szereplőkkel szemben - mutat rá közleményében a Magyar Reklámszövetség.

A szakmai szervezetek szerint a törvénytervezet világossá teszi, hogy a kormányzat csak néhány piaci szereplőnek kedvez, de a reklámipar összes többi szereplőjét indokolatlan adóemeléssel terheli.

Tízszeres extra adóteherrel sújtja az új reklámadó tervezet például azokat a vállalkozásokat, amelyek eddig az 1 százalékos adókulcs hatálya alá estek, hiszen míg eddig egy 800 milliós árbevételű vállalkozásnak 3 millió forint reklámadót kellett megfizetnie, addig a módosítással 37,1 millió forint adó megfizetésére köteleznék.

A szakmai szervezetek kifogásolják továbbá, hogy az új tervezetben nem esik szó a saját reklám megszüntetéséről.
A reklámadó tervezetből kiderül, hogy a saját reklám az adó hatálya alatt marad, ennek megfizetése a 100 millió forint feletti egységes adókulcs miatt minden nagyobb, terméket előállító és szolgáltatást forgalmazó cég számára óriási költségemelkedést jelent. A szövetség rámutat: a tervezett 7-9 milliárd forint várt adóbevételnél lényegesen nagyobb a teljes magyar gazdaság számára okozott kár.

A szövetség korábban is jelezte, amit nemzetközi tanulmányok is alátámasztanak, az egységes adó bevezetése növeli a fogyasztói árakat, inflációt gerjeszt, elbocsátásokat eredményez, elmélyíti a versenyhátrányt a globális szereplőkkel szemben, és a magyar nyelven elérhető médiatartalmak mennyiségének csökkenéséhez, ezek minőségének nagymértékű romlásához vezet - fogalmaz a reklámszövetség. A közleményben a szövetség megjegyezte: a korábbi sajtóértesülések és az Európai Bizottság eljárása alapján a szakma azt várta, hogy a kormány egyeztet az érintett szervezetekkel, ennek ellenére egyeztetés nélkül jelent meg az újabb tervezet a kormany.hu-n.

A Magyar Reklámszövetség és a szakmai szervezetek a reklámadó-módosítási tervezethez benyújtható észrevételi lehetőséggel május 9-ig élni fognak, a Magyar Reklámszövetség pedig a napokban tervezi benyújtani az Európai Bizottság számára észrevételét a magyar reklámadó tárgyában indított vizsgálat kapcsán - írja közleményében a szakmai szövetség.

MSZP: a Fideszt nem érdekli az emberek véleménye

A Magyar Szocialista Párt közleménye.

Ha a Fideszt valóban érdekelné az emberek véleménye, akkor a vasárnapi zárva tartásról is megkérdezte volna őket. De ha már nem tette, akkor az Ipsos és a Medián korábbi, vagy a Tárki friss kutatása alapján visszavonná ezt az értelmetlen intézkedést, hiszen ma ismét kiderült: az emberek többsége eltörölné a vasárnapi zárva tartást előíró jogszabályt.

Az MSZP kizárólag az erről szóló jogszabály eltörlését támogatja, hiszen a zárva tartás mindenkit zavar: azt is, aki dolgozni szeretne és azt is, aki vásárolni.

MSZP

Ereszt a rendszer

Publikálás dátuma
2015.05.06. 19:48
Fotó: Vajda József
A könyvfesztiválra jelent meg Regös István, A megfagyott idő második kötete "Ereszt a rendszer" címmel. Az ezer oldalas könyvet a Province Art Kiadó gondozta és már kapható a könyváruházakban. A fülszöveg nem túloz, történelemkönyv nélkül is érteni véljük a XXI. századi Magyarországot, s fölöttébb szórakoztató kalauz Regös könyve, aki naponta megmérkőzik a való világgal, s hol keserűen, hol lelkesen tudósít a tűzvonalból - írja a mixonline.hu.

Mintha az ország minden zugában felvert volna egy sátrat, mert úgy tűnik, ott volt minden kilométerkőnél, amikor Zuglóban nyerésre állt a szemét, Ózdon elzárták a csapokat és a csúcsminiszter mázsás pofonokat váltott a főbankárral - írja a portál az íróval készült interjújában.

- Olyan érdekes, izgalmas ez a világ, hogy minden nap van kedved egy kicsit megkarcolni?

- Két szempont indít el egy gondolkodó újságírót. Az egyik, ami nagyon dühíti, és fájdalmat okoz, a másik, aminek örül, ami szép a világban. Csak dühöngeni nem érdemes, miként csupán lelkendezni sem. De a mai világ, amit a kérdés is bizonyít, naprakész izgalmas eseményekben, ami mellett egy érzékeny újságíró egyszerűen nem mehet el. 

A teljes cikket itt olvashatja.