Gdansk: Európa nem követi el ugyanazt a hibát, mint 1939-ben

Az európai országok napjainkban is szembesülnek a rosszal, akárcsak a második világháború előtt, de ezúttal Európa másképpen fog viszonyulni, jelentette ki Donald Tusk az Európai Tanács elnöke a csütörtök esti gdanski világháborús megemlékezésen. 

A gdanski Nemzetközi Szolidaritás Központban és Westerplattén - ahol a második világháború első ágyúlövései eldördültek - a szombati moszkvai győzelem napi parádét megelőzően ünnepelték az évfordulót. Az éjféli megemlékezésen és a kétnapos nemzetközi konferencia csütörtök esti panelbeszélgetésein európai politikusok vettek részt, akik többsége - tiltakozásul Oroszországnak az ukrán válságban játszott szerepe miatt - bojkottálja a moszkvai ünnepséget. A gdanski rendezvényeken a lengyel politikusok mellett többek között  Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Nikosz Anasztasziadisz ciprusi, Dalia Grybauskaite litván, Toomas Hendrik Ilves észt, Klaus Iohannis román, Kolinda Grabar Kitarovic horvát, Roszen Plevneliev bolgár, Petro Porosenko ukrán és Milos Zeman cseh elnök, valamint Robert Fico szlovák miniszterelnök vett részt. Magyarországot Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya képviselte.

A lengyelek idén első alkalommal - a nyugat-európai országokhoz hasonlóan - május 8-án tartják meg a győzelem napját. Eddig egy 1945-ben hozott rendelet alapján ezt az ünnepet május 9-én tartották.

Az ünnepségen elhangzott beszédekben kiemelt helyet kapott az ukrán válság. Ukrajna és más kelet-európai országok helye a közös Európában van - jelentette ki Bronislaw Komorowski lengyel elnök. Hangsúlyozta: Oroszország "a határok erőszakos megváltoztatásával" válaszolt Ukrajna európai törekvéseire. "Ilyesmire 1945 óta nem akadt példa" - tette hozzá. Leszögezte: "a korszerű tankok és rakéták" nem tartják vissza "a nemzeteket attól, hogy maguk döntsenek sorsukról".

Petro Porosenko ukrán elnök azt emelte ki, hogy éppen a napokban, az ukrán válság során dől el, hogy Európa képes-e levonni a második világháború tanulságát. Úgy vélekedett, hogy az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban az Európai Unió az egység, a szolidaritás ,,valódi próbáján" megy keresztül.

Szerző

Megműtötték a pártvezért

Publikálás dátuma
2015.05.08. 11:22
A képen Seselj. FOTÓ: Michel Porro/Getty Images
Sürgős műtéten esett át tegnap a Szerb Radikális Párt (SRS) vezére, Vojislav Seselj pártelnök, akit a Hágai Nemzetközi Törvényszék a délszláv háborúban elkövetett hat rendbeli háborús és nyolc rendbeli emberiség elleni bűncselekménnyel vádol. 

A csetnikvajdát egészségügyi okokból tavaly  novemberben ítélet nélkül hazaengedték a hágai ENSZ-törvényszék scheveningeni börtönéből, idén márciusban pedig elrendelték visszatérést, amit megtagadott a szerb politikus.

Pártja belgrádi szóvivője nem közölte a sajtóval, miért kellett megműteni csak annyit jelzett, hogy a napokban vagy maga Seselj vagy a kezelésével foglalkozó konzíliumtól számol majd be állapotáról. A Szerb Radikális Párt ugyanezen a sajtótájékoztatón egyben felszólította a szerbiai kormányt, hogy függessze fel a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodását és az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat is.

Szerző

Simán nyertek a brit konzervatívok? Milibandnak "vége"

Publikálás dátuma
2015.05.08. 09:11
A Labour vezetője "péntek délre már nem lesz a Munkáspárt élén" - állítja egy forrás. FOTÓ: Matthew Lewis/Getty Images
A péntek reggeli számítások szerint a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt valószínűleg megszerezte az önálló kormányalakításhoz elégséges abszolút többséget a brit parlamenti választásokon.  Ennek alapján bizonyosra vehető, hogy David Cameron eddigi miniszterelnök alakíthatja meg Nagy-Britannia következő kormányát is. A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt súlyos veszteségeket, a Skócia függetlenségére törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) példátlan előretörést könyvelhet el a péntek hajnalig beérkezett szavazatszámlálási adatok alapján.

A még nem végleges választási adatokat elemző szakértők a BBC-nek nyilatkozva 329 fős tory frakciót valószínűsítettek a 650 tagú alsóházban; ez 22 mandátummal lenne több az előző, 2010-es választások után kialakult konzervatív frakció létszámánál. A felülvizsgált prognózis szerint az első számú vetélytárs, a Munkáspárt 233 mandátumot szerezhetett az alsóházban, 25-tel kevesebbet, mint öt éve, és 96-tal kevesebbet, mint a konzervatívok.

A legnagyobb választási katasztrófa azonban a Konzervatív Pártal eddig koalícióban kormányzó Liberális Demokratákat érte: a péntek reggeli előrejelzés nekik mindössze 8 mandátumot jósolt, 49-cel kevesebbet az eddiginél. A Skót Nemzeti Párt (SNP) hatról 56-ra növelhette alsóházi létszámát.

 A Munkáspárt és a Liberális Demokraták egyaránt súlyos veszteségeket szenvedtek számszerűleg és személyileg is. A Labour vezérkarából nem jutott be az alsóházba Douglas Alexander, az eddigi munkáspárti árnyékkormány külügyminiszter-jelöltje, akit egy 20 esztendős egyetemista SNP-jelölt, Mhairi Black győzött le. Ezzel ő lett a brit parlament alsóházának 1667 óta legfiatalabb tagja. 

Elvesztette képviselői mandátumát emellett Ed Balls, a Labour árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje is, aki Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője után a párt második legmagasabb rangú képviselője volt. A Liberális Demokraták élvonalából nem került be az új alsóházba Vince Cable, az üzleti ügyek eddigi minisztere, Danny Alexander, az eddigi koalíciós kormány pénzügyminiszter-helyettese és Ed Davey, aki a választásokig az energiaügyi miniszter tisztségét töltötte be. Egyöntetű várakozások szerint mind Ed Miliband, a Labour vezetője, mind Nick Clegg, a Liberális Demokraták vezetője, a koalíciós kormány eddigi miniszterelnök-helyettese távozik pártja éléről, annak ellenére is, hogy mindketten bekerültek az új alsóházba.

A választások eredménye a brit közvélemény-kutató szakma súlyos, egyelőre magyarázatra váró kudarcát is jelenti, az előzetes felmérések ugyanis hónapok óta gyakorlatilag azonos támogatottságot jeleztek a Konzervatív Pártnak és a Munkáspártnak. Az egyetlen helyes előrejelzés az volt, hogy a Skót Nemzeti Párt - amelynek eddig hat képviselője volt a londoni alsóházban - a Skóciának járó 59 képviselői mandátum zömét megszerzi.

Korábban írtuk, hogy a kormányzó Konzervatív Párt egyik vezető tisztviselője szerint a toryk megnyerték a választásokat. Egy név nélkül nyilatkozó munkáspárti forrás a Sky News hírtelevíziónak péntek hajnalban ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy Ed Miliband, a Labour vezetője "péntek délre már nem lesz a Munkáspárt élén". 

A Financial Times című gazdasági napilapnak egy másik munkáspárti illetékes azt mondta, hogy Miliband számára "mindennek vége". A 650 választókerület feléből péntek hajnalig beérkezett szavazatszámlálási adatok alapján az SNP-nek - amelynek eddig hat képviselője volt a londoni alsóházban - 50 mandátuma már biztosan lesz. 

Elvesztette ugyanakkor képviselői helyét Jim Murphy, a Munkáspárt skóciai tagozatának vezetője és Douglas Alexander, a munkáspárti árnyékkormány külügyminiszter-jelöltje, akit egy 20 esztendős egyetemista SNP-jelölt, Mhairi Black győzött le. Ezzel ő lett a brit parlament alsóházának 1667 óta legfiatalabb tagja.

A péntek hajnalig ismertté vált választási eredmények igazolni látszanak a BBC, az ITV és a Sky News televíziós társaságok közös szervezésében készített, az előzetes közvélemény-kutatási adatoktól drámai módon eltérő - éppen ezért kezdetben több politikus által is kétkedve fogadott - exit pollt, amely szerint az SNP a Skóciának járó 59 alsóházi képviselői helyből 58-at megszerezhetett, a Munkáspárt pedig 239 alsóházi képviselőre számíthat, 19-cel kevesebbre eddigi létszámánál és 77-tel kevesebbre, mint a konzervatívok. Ez lenne a Munkáspárt legrosszabb választási eredménye 1987 óta.

Ha a 22 ezer választó megkérdezésén alapuló, az ország teljes területére kiterjedő exit poll megfelel a végleges eredményeknek, a toryknak 316 alsóházi képviselőjük lesz. Ez kilenccel több a 2010-es választások utáni konzervatív frakció létszámánál, de önmagában még nem lenne elég az önálló többségi kormányalakításhoz.

A legnagyobb választási veszteséget az exit poll és a beérkezett adatok alapján is a konzervatívokkal eddig koalícióban kormányzó Liberális Demokraták szenvedték el. Az exit poll 10 képviselői helyet mutat a liberálisoknak, ami rendkívüli, 47 fős visszaesés lenne. Elvesztette képviselői helyét Vince Cable, az üzleti ügyek eddigi minisztere is, aki a Liberális Demokraták egyik legmagasabb rangú képviselője volt az előző kormányban.

Nick Clegg, a liberálisok vezetője, eddigi miniszterelnök-helyettes ugyanakkor megőrizte alsóházi mandátumát. A tory és a liberális frakció valószínűsített együttes létszáma éppen elég lehet a minimális abszolút többséghez a 650 fős alsóházban, vagyis a két párt a liberálisok súlyos veszteségei ellenére elvileg ismét képesnek bizonyulhat koalíciós kormány megalakítására.

Ráadásul nem is kellene 326 fő az abszolút többséghez, mivel biztos, hogy az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő radikális katolikus párt, a Sinn Féin az általa megszerzett képviselői helyeket nem foglalja el a londoni alsóházban, az alsóház elnöke pedig nem vesz részt a parlamenti szavazásokon.

David Cameron, az eddigi konzervatív-liberális kormánykoalíció konzervatív párti miniszterelnöke ilyen létszámmegoszlás mellett dönthet úgy is, hogy kisebbségi kormányt alakít, esetleg az észak-írországi lojalista protestáns mozgalom legnagyobb ereje, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) és a Liberális Demokraták külső, informális támogatásával.

Michael Gove, az eddigi kabinet konzervatív párti parlamenti államtitkára péntek hajnalban kijelentette, hogy a Konzervatív Párt megnyerte a választásokat, és a választás "példátlan bizalmi szavazásnak" bizonyult David Cameron eddigi politikája mellett. Az új parlamentben a tory frakciót erősíti Boris Johnson, London polgármestere is, aki politikai elemzők és a brit sajtó egyöntetű véleménye szerint Cameron legesélyesebb utódjelöltje. Cameron nemrégiben közölte, hogy már csak egy miniszterelnöki időszakot vállal, és ha a választások után is ő lesz Nagy-Britannia kormányfője, a következő öt évre szóló mandátumát kitölti, de utána távozik a Downing Streetről.

Szerző
Frissítve: 2015.05.08. 13:35