Előfizetés

Vasárnap - Magyarország zárva

Publikálás dátuma
2015.05.08. 19:59
Fotó: Vajda József
A világörökségi területen lévő, 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű boltok már vasárnap sem nyithatnak ki. A Magyar Közlönyben pénteken kihirdették és holnap már hatályba is lép a vasárnapi munkavégzést szabályozó törvény módosítása, melynek lényege, hogy kikerült a kivételek közül a világörökségi terület és pufferkörzete, így az itt levő boltokra is az általános zárva tartási szabályok vonatkoznak. Jó hír viszont a korán kelőknek, hogy vasárnaptól a boltok hétköznap hajnal fél öttől 22 óráig, amelyiknek megengedett, vasárnap fél öttől 12 óráig tarthat nyitva. 

A kormányzat igazolva látja, a vasárnapi zárva tartással nőtt a heti forgalom. Egypénteki konferencián a puszta tényt megerősítette Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, ám elmondta azt is, hogy ennek nem kellene annyira örülni. A vasárnapi zárva tartási tilalom március 15-i belépését megelőző héten a heti átlagos forgalom 140 milliárd forint volt, ami utána 150 milliárd forintra emelkedett. A dolog nem kis szépséghibája, hogy az elmúlt években a március mindig növekedést hozott februárhoz képest, méghozzá általában 15-20 százalékos nagyságút, amihez képest az idei bő 7 százalékos többlet inkább kiesést takar. Vámos hozzátette: a létszámcsökkentések már meg is indultak a kiskereskedelemben.

Ezzel egyidőben viszont hatályba lép a mentesítés az automatából történő értékesítésre, vagyis automatákból lehet értékesíteni vasárnaptól.

Brit választások - "Meglepően piacbarát eredmény született"

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Konzervatív Párt egyértelmű győzelmével "meglepően piacbarát" eredmény született a brit parlamenti választásokon, elhárultak az elhúzódó politikai bizonytalanság gazdasági kockázatai.

Vicky Redwood, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági ügyekért felelős főközgazdásza pénteki kommentárjában kiemelte, hogy bár a konzervatívok a következő parlament idején elveszíthetik többségüket, a választási eredmény mégis jóval egyértelműbb az előrejelzések alapján vártnál, és lehetővé teszi egy "zűrzavarba fulladó" kényszerű koalíció elkerülését.

A közgazdász szerint a tory győzelem ugyanakkor azt is jelenti, hogy a brit gazdaságban ismét meglehetősen agresszív költségvetési konszolidációs nyomás érvényesül a következő években, tekintettel arra, hogy a Konzervatív Párt már a 2017-2018-as pénzügyi évre tervezi az államháztartás strukturális hiányának felszámolását, és 2018-2019-től már többletre törekszik.
Ez számottevően gyorsabb deficitcsökkentési terv, mint amelyet a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt tervezett.

Mindemellett a beruházások is megszenvedhetik azt a bizonytalanságot, amely a konzervatívok által a brit EU-tagságról két éven belül tervezett népszavazásig tartó időszakban várható - hangsúlyozta a Capital Economics vezető londoni elemzője.
Hozzátette: a Skócia függetlenségére törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) rendkívüli mértékű előretörése felveti annak lehetőségét, hogy ismét napirendre kerülhet a népszavazás a skót elszakadásról.

Vicky Redwood szerint azonban jelenleg e tényezők egyike sem ad okot túlzott aggodalomra. A konzervatívok számára nehéznek bizonyulhat az államháztartási konszolidáció általuk tervezett - a hazai össztermék (GDP) arányában összesen 5,2 százalékpontos - mértékének elérése, de ha sikerülne is teljesíteni egy ilyen mértékű hiánycsökkentést, ennek hatását a várhatóan hosszú ideig alacsonyan maradó kamatok kompenzálják a reálgazdaság számára - hangsúlyozta pénteki választási kommentárjában a Capital Economics londoni főközgazdásza. A népszavazási kilátások várható hatásaival kapcsolatban hozzátette: a skóciai beruházási tevékenység is erőteljes maradt a függetlenségről rendezett tavaly szeptemberi népszavazás előtti időszakban.

Az adósságpiac is óvatos derűlátással fogadta a váratlan mértékű konzervatív győzelmet. A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég a választások végeredményének ismertté válása utáni pénteki helyzetértékelésében kimutatta, az irányadó tízéves brit állampapír - gilt - hozama az előző záráshoz képest 7 bázisponttal 1,91 százalékra csökkent, jóllehet továbbra is meghaladja az év eleje óta idáig eltelt időszak 1,68 százalékos átlaghozamát.

A Markit londoni elemzői kiemelik, hogy a brit szuverén CDS-tranzakciók - az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető határidős biztosítási csereügyletek - piaca már a választások előtt is viszonylag nyugodt volt, annak ellenére, hogy az előrejelzések még holtversenyt valószínűsítettek a két nagy párt, a konzervatívok és a Munkáspárt között. A brit államadósság-eszközök CDS-középárfolyama a Markit adatai szerint az év eleje óta stabilan 20 bázispont körüli értéken mozognak, sokkal alacsonyabban, mint az előző, 2010-es parlamenti választások előtt. Az akkori választások előtti utolsó héten 77 bázispontos CDS-középárfolyamot mértek az ötéves brit államkötvény esetében.

Győzelem napja - Most Putyin szelektál

Vlagyimir Putyin nem köszöntötte Ukrajna és Grúzia államfőit a második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából a volt szovjet tagköztársaságok vezetőihez intézett pénteki üzenetében.

A Kreml honlapján elhelyezett tájékoztatás szerint az orosz elnök a (volt Szovjetunió) Nagy Honvédő Háborújában aratott győzelem 70. évfordulóján Azerbajdzsán, Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, a Moldovai Köztársaság, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetőinek gratulált. Putyin rajtuk kívül az Oroszországon kívül csupán néhány ország által elismert szakadár kaukázusi területek, Abházia, és Dél-Oszétia államfőit is köszöntötte. Kihagyta ugyanakkor a sorból Grúzia és Ukrajna vezetőit. Az orosz államfő helyettük Grúzia és Ukrajna népének gratulált.

"A Nagy Győzelem népeink közös felmérhetetlen értékű kincse, akik vállvetve harcoltak a kegyetlen ellenséggel és megmentették a világot a nácizmustól." (...) "Putyin meggyőződése, hogy a Nagy Honvédő Háborúban edzett testvéri barátság továbbra is hozzájárul népeink kapcsolatainak megerősítéséhez és méltó például szolgál a jelenlegi és a felnövő nemzedék számára" - olvasható a Kreml közleményében.

Oroszország a Grúziától elszakadását 1992-ben kihirdető Abháziával tavaly novemberben, az ugyancsak az 1990-es évek elején Grúziából kivált Dél-Oszétiával márciusban kötött szövetségi és stratégiai partnerségi megállapodást. Oroszország és Grúzia 2008-ban vívott villámháborút Dél-Oszétiáért. Moszkva és Tbiliszi politikai és gazdasági kapcsolatai a 2012-es grúziai hatalomváltás, Miheil Szaakasvili államfő hatalomból való eltávolítása után, mindmáig nem álltak teljesen helyre. A két országot összekötő rendszeres közvetlen repülőjáratok útvonalait áprilisban ugyan bővítették, de a politikai párbeszédet az orosz-abház és orosz-dél-oszét megállapodások miatt Tbiliszi befagyasztotta.

Ukrajnával tavaly romlott meg erőteljesen Moszkva viszonya a februári kijevi hatalomváltás, majd a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása és a 2014 áprilisában kirobbant délkelet-ukrajnai, több mint hatezer halálos áldozatot követelő fegyveres konfliktus miatt, amelyben Moszkva a szakadárokat támogatja.

A szombati győzelem napi díszszemlére a Szovjetunió szétesését követően létrejött független államok szinte valamennyi vezetője Moszkvába érkezett. Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője ugyanakkor közölte, hogy Petro Porosenko ukrán elnököt nem hívták meg az ünnepségekre az orosz fővárosba.