Előfizetés

Ahogy szeretnénk Európát

Publikálás dátuma
2015.05.09. 10:44
Illusztráció/Thinkstock
Ma kontinensszerte, így Magyarországon is Európa-napot tartanak, Budapesten fesztivált és futóversenyt rendeznek a magyar EU-tagság 11 évének megünneplésére. Másfél évtizede ez a májusi nap Európa napja, amikor a demokratikus hatalmak és a jó szándékú emberek újra és újra megerősítik: soha többé, sehol semmilyen formában nácizmust, fasizmust. Csepreghy helyettes államtitkár arról beszélt, hogy számtalan eredményt hozott Magyarország EU-tagsága.

Május 9-e, az Európa-nap az európai béke és egység ünnepe, az Európai Unió 28 tagállamában az EU létrehozásához vezető, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulójáról emlékeznek meg. Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozását.

Európa napja - az európai himnusszal, zászlóval és a közös valutával együtt - az integráció legfontosabb jelképei közé tartozik, megtartásáról 1985-ben döntöttek az akkor még Európai Közösségeknek nevezett szervezet állam- és kormányfői. Magyarország kilenc országgal együtt 2004. május 1-jén lett tagja az uniónak, amely mára 28 tagúra bővült. A magyar Országgyűlés 2005-ben fogadta el azt a törvényt, amely május 9-ét Európa napjává nyilvánította. Az ünnep alkalmából május 1. és 11. között Magyarországon 18 helyszínen szerveznek rendezvényeket, ingyenes gyermek- és családi programokat, koncerteket és színházi előadásokat.

(és akkor most az ünnepre tekintettel feledkezzünk meg egy röpke pillanatra arról a - visszafogottan fogalmazva -  feszültségről, ami a magyar miniszterelnök és az EU között alakult ki, legújabban a halálbüntetés, illetve a menekültkérdés kapcsán)

Nagyon jó nekünk az EU

Bár az elmúlt 11 évben voltak viták, számtalan eredményt hozott Magyarország európai uniós tagsága - fogalmazott diplomatikusan Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a margitszigeti Európa-napon.  A politikus kiemelte: Magyarország és az EU kapcsolata kiállta az idő próbáját, a válságok csak megerősítették azt.     Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője azt hangsúlyozta, hogy a magyarság és Európa sorsa szorosan összefonódik. 2004 történelmi jelentőségű fordulópont volt mind az ország, mind az unió életében, Európa megerősödött, Magyarország pedig újra valódi helyére került - emlékeztetett.

Programok

Az idei Európa-nap alkalmából Budapesten fesztivált és futóversenyt rendeznek/rendeztek ma a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. Az ingyenes fesztiválon a családokat közös meseírás, zöld játszóház, ugrálóvár és koncertek várják.

Forgalomkorlátozás futóverseny miatt
A forgalmi változások elsősorban a budai alsó rakpartot, a Margit hídnak a szigeti bejáró és a budai hídfő közötti szakaszát, az Árpád fejedelem útját, a Szent Gellért rakpartot, a József Attila utcát és a Honvéd utcát érintik. Több BKV-járat rövidített útvonalon közlekedik.

Az információs sátrakban az érdeklődők találkozhatnak európai parlamenti képviselővel, tájékozódhatnak az Európai Unió nyújtotta lehetőségekről, jogokról például a külföldi munkavállalással és tanulással kapcsolatban, a fejlesztés európai éve alkalmából pedig civil szervezetek mutatják be, mit tesz Európa a fejlődő országokért - adja hírül a távirati iroda

Az uniós csatlakozás 11. évfordulója alkalmából 11 kilométeres futóversenyt szerveznek, a résztvevők a főváros emblematikus uniós fejlesztései, többi között a Várkert Bazár, a Rudas Fürdő és az Olimpiai Park mellett haladnak el. Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság magyarországi képviselete és az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája szervezi, együttműködésben a Miniszterelnökséggel, a Fővárosi Önkormányzattal, az európai kulturális intézményeket tömörítő EUNIC hálózattal, valamint az európai ifjúsági hetet szervező Erasmus+ Ifjúsági Programirodával.

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Szijjártó Moszkvában ünnepelt
Európa érdeke, hogy keleti és nyugati fele konstruktívan és kulturáltan tudjon egymással együttműködni - ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette ki az MTI-nek Moszkvában adott nyilatkozatában, miután részt vett a győzelem napi megemlékezésen. Putyin orosz elnök még februári budapesti látogatásán Áder János államfőt hívta meg a moszkvai felvonulásra. 

Immár másfél évtizede ez a májusi nap Európa napja, amikor a demokratikus hatalmak és a jó szándékú emberek újra és újra megerősítik: soha többé, sehol semmilyen formában nácizmust, fasizmust. 5 év, 8 hónap és 8 nap után véget ért a náci Németország által 1939. szeptember 1-én kirobbantott bűnös háború.

Az a háború, amelyben 50 millió ember pusztult el - felerészben civilek - és amelyben a világtörténelemben páratlan bűncselekményként 6 millió embert öltek meg nagyipari módszerekkel csupán azért, mert zsidónak születtek - olvasható A Győzelem napja – Európa napja c. cikkünkben.

Az Együtt Európai-napi flashmobot tartott Budapesten. Ennek során  Szelényi Zsuzsanna független országgyűlési képviselő, az Együtt politikusa csillagot ragasztott ki  a Béke szobornál, a Nagyvárad téren.

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Harci gépek Washington egén

Több tucat második világháborús repülőgép repült el pénteken az amerikai főváros központja fölött az Európában aratott szövetséges győzelem 70. évfordulója alkalmából. A Demokrácia Arzenálja Átrepülés elnevezésű rendezvény keretében a Washington szívében található Mall emlékpark fölött mintegy 300 méteres magasságban elhúzó kötelékben képviseltette magát a P-39-es Airacobra, a P-38-as Lighting, a B-25-ös Mitchell, az F4U-4-es Corsair, a B-17-es repülő erőd és a B-29-es szupererőd is.

A megemlékezés napján több száz veterán gyűlt össze a Nemzeti Második Világháborús Emlékműnél, amelynél koszorúzást tartottak. Ez volt a legnagyobb szabású összejövetel az emlékhely 2004-ben történt felavatása óta. A 70. évforduló jegyében szombaton veterán harci gépeket állítanak ki a Nemzeti Légi és Űrmúzeum Steven F. Udvar-Hazy Központja előtt.

Airacobra/ General Photographic Agency/ Hulton Archive

Airacobra/ General Photographic Agency/ Hulton Archive

Foghíjas "VIP-emelvény" a moszkvai ünnepségen

A világ minden országára egyformán kiterjedő, a mai fenyegetésekre megfelelő választ adó biztonsági rendszert kell létrehozni, amely nem a katonai tömbök logikáján nyugszik - ezt az orosz államfő jelentette ki a moszkvai Vörös téren szombaton megkezdődött jubileumi katonai díszszemlén. A főváros központi terén Oroszország történelmében a legnagyobb katonai parádéval ünnepelte a második világháború európai hadszínterén a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulóját. 16 és félezer katona, 194 haditechnikai eszköz vonult fel és 143 repülő, illetve helikopter vett részt rajta. Az ünnepi rendezvényről a Kreml Ukrajna-politikája miatt hiányoztak az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői, a tagállamok állam- és kormányfői, ugyanakkor részt vett rajta többek között Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, valamint - ahogy keretes írásunkból is kiderül - Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is.

Barroso is elhatárolódik Orbántól: "távozzon az Unióból"

Publikálás dátuma
2015.05.09. 10:27
Jose Manuel Barroso/Getty Images
Exkluzív interjút adott az ATV-nek José Manuel Barroso, az Európai Bizottság előző elnöke az Egyesült Államokban, amiben kijelentette: az Európai Unióban nem lehetséges a halálbüntetés visszaállítása.

 "Egy dolog biztos: uniós tagállamban nem lehetséges a halálbüntetés. Ez alapfeltétel, az alapvető jogok része. Erről tehát már rég lezárult a vita, ezzel minden tagállam tisztában van, sőt, már tagjelöltként végiggondolhatta ezt. Persze nem ellenzem a társadalmi vitákat. Bármiről folyhat vita, hiszek a nyitott társadalomban, a demokráciában és a szabadságban. De legyünk közben őszinték: a vita kérdése nem lehet az, hogy legyen-e újra halálbüntetés. Ugyanis ez alapvető jogi kérdés az Unióban, amelynek nem lehet tagja olyan ország, ahol a halálbüntetést bevezetik. Úgy mondanám: ez része az európai civilizációról alkotott képünknek, megállapodásunknak. És részben azért tartja sokra Európát a világ, mert előremutatóbban gondolkodunk a halálbüntetés kérdéséről. Egyértelmű mind a jogi, mind a politikai konszenzus arról, hogy az Unióban ez tilos, hogy a visszaállítása egész egyszerűen nem lehetséges. Persze ha egy tagállam mégis be akarja vezetni, megteheti. De ebben az esetben távozzon az Unióból" - fogalmazott Barroso.

A politikus egyébként a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppártból került a Bizottság élére, melyet 2004 és 2014 között vezetett. Barroso éveken át volt a Néppárt alelnöke is, csakúgy mint Orbán Viktor. A teljes beszélgetést vasárnap este sugározza az ATV.

Lóverseny az éjszakában

Publikálás dátuma
2015.05.09. 10:18
MTI Fotó: Balogh Zoltán
A budapesti Kincsem Parkban kéthetenként rendezik meg a Lóverseny az éjszakában programot. Pénteken,  május 8-án is indultak futamok.