Barroso is elhatárolódik Orbántól: "távozzon az Unióból"

Publikálás dátuma
2015.05.09. 10:27
Jose Manuel Barroso/Getty Images
Exkluzív interjút adott az ATV-nek José Manuel Barroso, az Európai Bizottság előző elnöke az Egyesült Államokban, amiben kijelentette: az Európai Unióban nem lehetséges a halálbüntetés visszaállítása.

 "Egy dolog biztos: uniós tagállamban nem lehetséges a halálbüntetés. Ez alapfeltétel, az alapvető jogok része. Erről tehát már rég lezárult a vita, ezzel minden tagállam tisztában van, sőt, már tagjelöltként végiggondolhatta ezt. Persze nem ellenzem a társadalmi vitákat. Bármiről folyhat vita, hiszek a nyitott társadalomban, a demokráciában és a szabadságban. De legyünk közben őszinték: a vita kérdése nem lehet az, hogy legyen-e újra halálbüntetés. Ugyanis ez alapvető jogi kérdés az Unióban, amelynek nem lehet tagja olyan ország, ahol a halálbüntetést bevezetik. Úgy mondanám: ez része az európai civilizációról alkotott képünknek, megállapodásunknak. És részben azért tartja sokra Európát a világ, mert előremutatóbban gondolkodunk a halálbüntetés kérdéséről. Egyértelmű mind a jogi, mind a politikai konszenzus arról, hogy az Unióban ez tilos, hogy a visszaállítása egész egyszerűen nem lehetséges. Persze ha egy tagállam mégis be akarja vezetni, megteheti. De ebben az esetben távozzon az Unióból" - fogalmazott Barroso.

A politikus egyébként a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppártból került a Bizottság élére, melyet 2004 és 2014 között vezetett. Barroso éveken át volt a Néppárt alelnöke is, csakúgy mint Orbán Viktor. A teljes beszélgetést vasárnap este sugározza az ATV.

Szerző

Lóverseny az éjszakában

Publikálás dátuma
2015.05.09. 10:18
MTI Fotó: Balogh Zoltán
A budapesti Kincsem Parkban kéthetenként rendezik meg a Lóverseny az éjszakában programot. Pénteken,  május 8-án is indultak futamok. 

Szerző
Témák
lóverseny

Igazuk van az oroszoknak

Publikálás dátuma
2015.05.09. 08:23

Le Monde

Igazuk van az oroszoknak, amikor azt mondják, hogy a nyugatiak - nevezetesen Európa - gyakran lebecsüli a Vörös Hadsereg szerepét a nácik fölött aratott győzelemben. A hajdani Szovjetuniónak mintegy 25 millió polgára lett a harcok áldozata. A Financial Times közelmúltban publikált közvélemény-kutatása szerint a fiatal németeknek, briteknek és franciáknak ma alig 13 százaléka tudja, hogy ez a hadsereg Európa fölszabadításában vett részt, miközben 43 százalékuk idézi az Egyesült Államok szerepét a normandiai partra szállásban amelyet mellesleg nem lehet eléggé értékén becsülni. A berlini fal leomlása óta Putyin invitálására minden nyugati vezető járt Moszkvában. Most szombaton azonban, a katonai díszszemlén nem lesznek ott a Vörös téren. Amit csak sajnálhatunk, még ha megértjük is, hogy elítélik a Krím bekebelezését, kárhoztatják a háborút, Ukrajna destabilizálását, mert ezzel a revansista, ultra-nacionalista hazugságokat, a történelem torzítását szolgálják- írja a francia lap.

Szerző