Előfizetés

Lezuhant egy spanyol katonai gép

Szerencsétlenül járt a spanyol légierő Airbus400M típusú szállítógépe a sevillai repülőter közelében – jelentette be a spanyol védelmi minisztérium. 

A repülő, amelyet az andalúziai fővárosban lévő Airbus üzemben szerelnek össze, próbajáratra indult, felszálláskor történt a szerencsétlenség. Mariano Rajoy kormányfő közölte, 8-10 spanyol személy lehetett a gépen. A mentőalakulatok szerint legalább hárman életüket veszítették, két embert súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

A gép segélyhívást küldött az irányítótoronynak, kényszerleszállást kísérelt meg, ám egy nagyfeszültségű vezeték oszlopának ütközött és kigyulladt. Távolról is hatalmas füstöt lehetett látni. A négymotoros, propelleres gép négytagú személyzettel repül. A madridi El País úgy értesült, heten tartózkodtak a repülőn. A hét NATO-tagország kooperációjával készülő repülőből Spanyolország 27-et vásárol meg, az elsőt tervek szerint 2016 elején szállítanák le. A spanyol légierő az 1973 óta használt amerikai C-130-as Herkuleseket váltaná ki az új szállítógépekkel.

Mariano Rajoy a Néppárt (PP) egyik kampánygyűlésén jelentette be a hírt, a PP és a többi párt is felfüggesztette szombati választási rendezvényeit.

Foghíjas "VIP-emelvény" a moszkvai ünnepségen

A világ minden országára egyformán kiterjedő, a mai fenyegetésekre megfelelő választ adó biztonsági rendszert kell létrehozni, amely nem a katonai tömbök logikáján nyugszik - ezt az orosz államfő jelentette ki a moszkvai Vörös téren szombaton megkezdődött jubileumi katonai díszszemlén.

A főváros központi terén Oroszország történelmében a legnagyobb katonai parádéval ünnepelték a második világháború európai hadszínterén a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulóját. 16 és félezer katona, 194 haditechnikai eszköz vonult fel és 143 repülő, illetve helikopter vesz részt rajta. Az ünnepi rendezvényről a Kreml Ukrajna-politikája miatt hiányoztak az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői, a tagállamok állam- és kormányfői, ugyanakkor részt vett rajta többek között Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. 

Világháborús repülőgépek Washington fölött

Publikálás dátuma
2015.05.09. 10:35
Airacobra/ General Photographic Agency/ Hulton Archive
Több tucat második világháborús repülőgép repült el pénteken az amerikai főváros központja fölött az Európában aratott szövetséges győzelem 70. évfordulója alkalmából.

A Demokrácia Arzenálja Átrepülés elnevezésű rendezvény keretében a Washington szívében található Mall emlékpark fölött mintegy 300 méteres magasságban elhúzó kötelékben képviseltette magát a P-39-es Airacobra, a P-38-as Lighting, a B-25-ös Mitchell, az F4U-4-es Corsair, a B-17-es repülő erőd és a B-29-es szupererőd is.

A megemlékezés napján több száz veterán gyűlt össze a Nemzeti Második Világháborús Emlékműnél, amelynél koszorúzást tartottak. Ez volt a legnagyobb szabású összejövetel az emlékhely 2004-ben történt felavatása óta. A 70. évforduló jegyében szombaton veterán harci gépeket állítanak ki a Nemzeti Légi és Űrmúzeum Steven F. Udvar-Hazy Központja előtt.