Előfizetés

Több halott egy svájci lövöldözésben

Publikálás dátuma
2015.05.10. 12:46
Illusztráció/Getty Images
Szombaton este 11 után riasztották a rendőrséget egy svájci kisvárosban, Würenlingenben. A telefonálók egy szomszédos lakásból több lövést hallottak. A kiérkező rendőrök több holttestet találtak a lakásban és az épület előtt is – közölte vasárnap reggel Aargau kanton rendőrsége.

Az áldozatok felnőttek voltak, a bűntény okát és körülményeit még nem közölték. A rendőrségi szóvivő egy helyi rádiónak elmondta, valószínű, hogy az ámokfutó is a halottak között van. Egész éjjel helyszíneltek a rendőrök, folyik az áldozatok azonosítása. A lövöldözés családi tragédiának látszik, de lehetnek más vonatkozásai is. A Zürichtől mintegy 30 kilométerre észak-nyugatra fekvő Würelingen 4 ezer lakosú kisváros. „Rendkívül szörnyű bűntényről van szó, egy ilyen csendes lakónegyedben nem szokott ilyesmi történni” – mondta a rendőrségi szóvivő. Utoljára 1985-ben volt lövöldözés a városban, akkor három embert öltek meg, féltékenységi drámáról volt szó, a gyilkost húsz évre ítélték.

Emelte a tétet a kis vezér

Észak-Korea szombaton bejelentette: sikeres kísérletet hajtottak végre egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétával – közölte a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség, hozzátéve, hogy világszínvonalú fegyvert mutattak be A „kis vezér”, Kim Dzsong Un egy szárazföldi megfigyelőhelyről nyomon követte a tesztet.

 A rakétaindítás azt jelentheti, hogy Phenjan jelentősen növelte katonai képességeit, s ballisztikus rakétáival Dél-Korea, Japán, de már akár az Egyesült Államok biztonságát is veszélyeztetheti. A KNDK ellen érvényben lévő ENSZ-szankciók értelmében mellesleg Phenjannak eleve tilos lenne ballisztikus rakétakísérleteket végrehajtani. Washington nem kommentálta a rakétakilövés hírét, ugyanakkor jelezte, hogy azzal Phenjan világosan megsértette a Biztonsági Tanács határozatait.

Néhány órával a bejelentés után dél-koreai katonai források megerősítették, hogy Észak-Korea három cirkálórakétát lőtt ki a tengerbe. Phenjan már napok óta fenyegető közleményeket tett közzé, azt állítva, hogy figyelmeztetés nélkül lőni fog a területi vizeit megsértő dél-koreai hajókra. Szöuli vélemények szerint a rakétakilövések célja, hogy további engedményeket csikarjanak ki Dél-Koreából a két ország között tervbe vett újabb tárgyalások előtt. Amerikai források szerint a kilövés az észak-koreai keleti partvidéken fekvő Szinpo városnál történhetett, ahol műholdak megfigyelése szerint már hónapok óta folyt a tengeralattjárók felszerelése. Észak-Koreának hírek szerint legalább 70 – orosz modell alapján épült – tengeralattjárója van.

Az amerikai CBS tévé híradójának jelentése szerint elképzelhető, hogy Kim Dzsong Un a rakétakísérlet miatt mondta le részvételét a szombati moszkvai katonai parádén.

Három évre ítélték Mubarakot

Három év börtönre ítélték Hoszni Mubarakot, a 2011-es felkelésben megbuktatott volt egyiptomi elnököt korrupciós vádak miatt. Az exállamfő két fia pedig négy-négy évet kapott, amiért elsikkasztották az elnöki palota renoválására tartalékolt összeget, s a mintegy 14 millió dollárt saját rezidenciáik felújítására használták fel. Januárban jogi kifogások miatt ebben az ügyben új tárgyalást rendeltek el, az új perben tegnap hirdettek ítéletet.

Mubarak ellen nem ez az egyetlen eljárás indult. Az államfőt 2012-ben életfogytiglanra ítélték, mert lövetett a 2011-es felkelés idején a tüntetőkre. 2014 novemberében azonban ezt az ügyet újratárgyalták, s az első fokú bíróság felmentette a gyilkosság vádja alól Mubarakot, aki több mint három évtizedig állt Egyiptom élén.

A kairói tárgyalóteremben szombaton jelen volt a 87 éves volt államfő és két fia, Alaa és Gamal. A nézőközönségben a BBC jelentése szerint a volt elnök számos szimpatizánsa ült, akik Mubarak arcmásával ellátott pólót viseltek, s megtapsolták a politikust, akit korábban több más ügy miatt is elítéltek. A beteg Mubarak mellesleg egy kairói katonai kórházban fekszik. Fiait idén januárban kiengedték a börtönből, s egyelőre nem világos, hogy most újra rács mögé kerülnek-e, s a friss itéletbe beszámítják-e a korábban letöltött időt.