Bulgária;Fekete-tenger;Neszebar;Aquapolis;

2015-05-11 07:39:00

Aranyló homokon a luxus jóval kevesebbe kerül

Harminc éve egyetemistaként nagy kalandnak tűnt elindulni a Fekete tenger partjára. A balkáni hangulat, az aranyló homok és a helyi ízek kárpótoltak a Balaton partján megszokott viszonylagos bőségért. Persze azért fiatalon senki sem annyira igényes. A tenger, a napfény ma is a régi, Bulgária viszont már egészen más. Egy kellemes nyaralás kellemes helyszíne…

Aki hamisítatlan tengerparti nyaralásra vágyik, szikrázó napsütéssel, hosszan elnyúló hatalmas strandokkal és a homokba leszúrt napernyővel, az nem csalódhat, ha Bulgáriát választja. Az európai kínálatból talán az ottani tengerpart kínálja leginkább a spanyolországi plázsok hangulatát.

A magyar nyaraló persze sokszor az előítéletek rabja, de ha feltesszük magunknak a kérdést: mit kapunk és mennyiért, akkor nincs ok a kétkedésre. Hiszen jártunk már szinte mindenfelé. Van összehasonlítási alapunk. Ha pedig egy bulgáriai hét végén számba vesszük az élményeket és a szolgáltatásokat úgyis rájövünk: érdemes volt.

Persze nem mindenki előítéletes. Bulgáriát évente milliónyi német és angol turista választja. Hogy ők igénytelenek lennének, az kevéssé hihető. A luxus viszont itt féláron elérhető. A kedvenc továbbra is a Napospart, a világhírű Szlancsev Brjag, ahol a 8 kilométer hosszú partszakaszon óriási nyüzsgést és kitűnő strandokat találunk. A bolgárokról azt mondják, hogy laza emberek, de mindez a szolgáltatások színvonalán mit sem látszik.

A négycsillagos szállodák és a szórakozási lehetőségek éppen olyanok, mint a világ bármelyik tengerpartján. A legdélebbi városokban, Kiteriben és Primorszkoban egymást érik az apró boltok, éttermek és az éjszakai szórakozó helyek. Ráadásul mindezt átszövi a keleties hangulat és a történelmi múlt hangulata is. Az árusok ma már nem próbálnak ránk sózni Sztálin képeket, ellenben biztosan tudunk venni igazi bolgár szuvenírt: rózsalikőrt vagy kézzel készült bőrárut, esetleg tányért.

Neszebar pedig maga az igazi csoda. A 9000 éves apró félsziget rejtélyét máig nem tudták megfejteni. Emberkéz műve, vagy a természet különleges alkotása? Mindenesetre a világörökség része, amit a vízicsúszdázás és az aquaparkok közé be kell iktatnunk. A bolgár Dubrovnikként is ismert városkában templomokból és turistákból nincs hiány. A városalapító görögök, majd a bizánciak nem kevesebb, mint 41 templomot emeltek itt. A forró nyári napokon jól esik az ódon - és hűs - falak között megpihenni. Az óváros kis utcácskáiban a hagyományos bolgár építészet uralkodik: az apró házak földszintje kőből, az emelet pedig fából épült.

Az időszámításunk előtti VII. században alapított Szozopol szintén egy apró félszigeten fekszik. Az egykor Apoloniának nevezett város régen a Fekete-tenger egyik legfontosabb kereskedelmi központja volt. Az idők során laktak itt rómaiak, barbárok, bizánciak és törökök. Az ódon kis utcák végén feltűnik a tenger kékje és sirályok hangja keveredik a turisták zsivajával. 

A Várnától északra húzódó Aranyhomok part talán a leginkább kiépített hatalmas szállodakomplexumaival. Tengerpartja valamivel rövidebb, viszont itt található Kelet-Európa egyik legnagyobb vízi vidámparkja, az Aquapolis és féláron kényeztethetjük magunkat a wellness minden formájával, az iszappakolástól a gyógyvizes kezelésekig. Érdemes felfedezni Várnát, Bulgária harmadik legnagyobb városát. Itt van a Balkán legszebb parkja, a Téli kert, ahol aquarium, delfinárium, planetárium és állatkert is helyet kapott.

A város különleges látványossága a „bolgár Schönnbrunnként" is ismert Euxinograd palota. Kertjében sok száz különféle növényfaj pompázik a világ szinte minden tájáról. Vásárolhatunk is az itt termesztett szőlőből készült fehér- és vörösborok közül.

A mediterrán hangulathoz természetesen az ízek is hozzá tartoznak. A bolgárok megadják a módját az étkezésnek. Elfelejthetjük a hűtőtáskában cipelt hazai szendvicseket. Az éttermekben olcsón megtölthetjük a hasunkat. Az étlapon tökéletes a kulturális keveredés. Görög, török és szláv ízek adnak találkát. Természetesen mindez balkáni összevisszaságban.

A szuh tarator a tzatziki bolgár formája vagy a kebapcse, a szabad tűzön, faszénen sütött darált bárány vagy marhahús a török konyhából. A tengerparton szinte mindenhol kaphatunk frissen sült apró tengeri halat, amit a legjobb séta közben zsírpapírból eszegetni. Arra figyelni kell, hogy az árak sok helyen nincsenek feltüntetve az étlapon, viszont a tíz százalék borravaló kötelező.

Szálláshelyekben is bőséges a kínálat. A diákszállótól a luxushotelekig széles a választék, az ízléshez és a pénztárcához alakítva. Bár a legtöbb szállodában ma már van gyerekmedence is, de a kicsiket úgy sem lehet elvonszolni a homokvárépítéstől. A parti homokot minden éjjel rendbe teszik. A lassan mélyülő parton búvárkodni ugyan nem lehet, de főképpen az északi partszakaszon – Balcsik környékén – találhatunk olyan öblöket, ahol együtt úszhatunk delfinekkel és a bátrabbak közelebbről is megismerkedhetnek az igazi fekete tengeri medúzával.

Aki már bejárta Európa tengerpartjait, Bulgáriában ismét felfedezhet valami újat. Mert Bulgária ismerős és kicsit mégis más.