Előfizetés

Aranyló homokon a luxus jóval kevesebbe kerül

Publikálás dátuma
2015.05.11. 07:39
Az egykor elhanyagolt tengerparton ma már luxusszállodák sorakoznak
Harminc éve egyetemistaként nagy kalandnak tűnt elindulni a Fekete tenger partjára. A balkáni hangulat, az aranyló homok és a helyi ízek kárpótoltak a Balaton partján megszokott viszonylagos bőségért. Persze azért fiatalon senki sem annyira igényes. A tenger, a napfény ma is a régi, Bulgária viszont már egészen más. Egy kellemes nyaralás kellemes helyszíne…

Aki hamisítatlan tengerparti nyaralásra vágyik, szikrázó napsütéssel, hosszan elnyúló hatalmas strandokkal és a homokba leszúrt napernyővel, az nem csalódhat, ha Bulgáriát választja. Az európai kínálatból talán az ottani tengerpart kínálja leginkább a spanyolországi plázsok hangulatát.

A magyar nyaraló persze sokszor az előítéletek rabja, de ha feltesszük magunknak a kérdést: mit kapunk és mennyiért, akkor nincs ok a kétkedésre. Hiszen jártunk már szinte mindenfelé. Van összehasonlítási alapunk. Ha pedig egy bulgáriai hét végén számba vesszük az élményeket és a szolgáltatásokat úgyis rájövünk: érdemes volt.

Persze nem mindenki előítéletes. Bulgáriát évente milliónyi német és angol turista választja. Hogy ők igénytelenek lennének, az kevéssé hihető. A luxus viszont itt féláron elérhető. A kedvenc továbbra is a Napospart, a világhírű Szlancsev Brjag, ahol a 8 kilométer hosszú partszakaszon óriási nyüzsgést és kitűnő strandokat találunk. A bolgárokról azt mondják, hogy laza emberek, de mindez a szolgáltatások színvonalán mit sem látszik.

A négycsillagos szállodák és a szórakozási lehetőségek éppen olyanok, mint a világ bármelyik tengerpartján. A legdélebbi városokban, Kiteriben és Primorszkoban egymást érik az apró boltok, éttermek és az éjszakai szórakozó helyek. Ráadásul mindezt átszövi a keleties hangulat és a történelmi múlt hangulata is. Az árusok ma már nem próbálnak ránk sózni Sztálin képeket, ellenben biztosan tudunk venni igazi bolgár szuvenírt: rózsalikőrt vagy kézzel készült bőrárut, esetleg tányért.

Neszebar pedig maga az igazi csoda. A 9000 éves apró félsziget rejtélyét máig nem tudták megfejteni. Emberkéz műve, vagy a természet különleges alkotása? Mindenesetre a világörökség része, amit a vízicsúszdázás és az aquaparkok közé be kell iktatnunk. A bolgár Dubrovnikként is ismert városkában templomokból és turistákból nincs hiány. A városalapító görögök, majd a bizánciak nem kevesebb, mint 41 templomot emeltek itt. A forró nyári napokon jól esik az ódon - és hűs - falak között megpihenni. Az óváros kis utcácskáiban a hagyományos bolgár építészet uralkodik: az apró házak földszintje kőből, az emelet pedig fából épült.

Az időszámításunk előtti VII. században alapított Szozopol szintén egy apró félszigeten fekszik. Az egykor Apoloniának nevezett város régen a Fekete-tenger egyik legfontosabb kereskedelmi központja volt. Az idők során laktak itt rómaiak, barbárok, bizánciak és törökök. Az ódon kis utcák végén feltűnik a tenger kékje és sirályok hangja keveredik a turisták zsivajával. 

A Várnától északra húzódó Aranyhomok part talán a leginkább kiépített hatalmas szállodakomplexumaival. Tengerpartja valamivel rövidebb, viszont itt található Kelet-Európa egyik legnagyobb vízi vidámparkja, az Aquapolis és féláron kényeztethetjük magunkat a wellness minden formájával, az iszappakolástól a gyógyvizes kezelésekig. Érdemes felfedezni Várnát, Bulgária harmadik legnagyobb városát. Itt van a Balkán legszebb parkja, a Téli kert, ahol aquarium, delfinárium, planetárium és állatkert is helyet kapott.

A város különleges látványossága a „bolgár Schönnbrunnként" is ismert Euxinograd palota. Kertjében sok száz különféle növényfaj pompázik a világ szinte minden tájáról. Vásárolhatunk is az itt termesztett szőlőből készült fehér- és vörösborok közül.

A mediterrán hangulathoz természetesen az ízek is hozzá tartoznak. A bolgárok megadják a módját az étkezésnek. Elfelejthetjük a hűtőtáskában cipelt hazai szendvicseket. Az éttermekben olcsón megtölthetjük a hasunkat. Az étlapon tökéletes a kulturális keveredés. Görög, török és szláv ízek adnak találkát. Természetesen mindez balkáni összevisszaságban.

A szuh tarator a tzatziki bolgár formája vagy a kebapcse, a szabad tűzön, faszénen sütött darált bárány vagy marhahús a török konyhából. A tengerparton szinte mindenhol kaphatunk frissen sült apró tengeri halat, amit a legjobb séta közben zsírpapírból eszegetni. Arra figyelni kell, hogy az árak sok helyen nincsenek feltüntetve az étlapon, viszont a tíz százalék borravaló kötelező.

Szálláshelyekben is bőséges a kínálat. A diákszállótól a luxushotelekig széles a választék, az ízléshez és a pénztárcához alakítva. Bár a legtöbb szállodában ma már van gyerekmedence is, de a kicsiket úgy sem lehet elvonszolni a homokvárépítéstől. A parti homokot minden éjjel rendbe teszik. A lassan mélyülő parton búvárkodni ugyan nem lehet, de főképpen az északi partszakaszon – Balcsik környékén – találhatunk olyan öblöket, ahol együtt úszhatunk delfinekkel és a bátrabbak közelebbről is megismerkedhetnek az igazi fekete tengeri medúzával.

Aki már bejárta Európa tengerpartjait, Bulgáriában ismét felfedezhet valami újat. Mert Bulgária ismerős és kicsit mégis más.

Kapcsolódó
Déli Áramlat - Bulgária még hezitálNehéz kormányalakítás

Alakul a tory kormány

E.É.
Publikálás dátuma
2015.05.11. 07:38
Ma jelentik be az újabb miniszteri kinevezéseket a Downing Street 10-ben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAN KITWOOD
Egyszínű tory kabinet alakul Londonban, miután a konzervatívok meglepetésre megszerezték az abszolút többséget a csütörtöki brit választáson. David Cameron megerősítette posztján George Osborne pénzügyminisztert, akit helyettesévé is kinevezett. Bejelentette azt is, hogy a kulcstárcák élén nem tervez változást. Keresik az új pártvezért a Munkáspártnál.

Hat üresen maradt miniszteri és számos államtitkári posztot kell betölteni a kormányátalakítás során. Konzervatív politikusok kerülnek azoknak a tárcáknak az élére, amelyeket eddig a koalíciós partner liberális demokraták emberei töltöttek be. Cameron megerősítette, hogy helyén marad Philip Hammond külügy-, Michael Fallon védelmi miniszter, s Theresa May, a belügyi tárca vezetője is.

A tory kormányfő Downing Street-i szomszédját, George Osborne-t első miniszterré is kinevezte (az előző kormányátalakításig az első miniszter és hivatalos helyettese William Hague akkori külügyminiszter volt, ő azonban nem indult újra képviselői helyéért, s így az alsóház elnöki posztjáról is lelépett.)

A Downing Street 10. vasárnap jelentette be, hogy visszatér a kabinetbe a konzervatív frakcióvezetői posztról Michael Gove, Cameron régi barátja, etoni iskolatársa, aki azt megelőzőleg az oktatási tárca élén állt. Gove az egyik legfontosabb minisztérium élére kerül, ő lesz az új igazságügyi miniszter és a lordkancellár.

A toryk egyik első intézkedésükként egy Európa-ellenes lépést terveznek, várhatóan már a királynő május 27-i trónbeszédében bejelentik, hogy új emberi jogi törvényt fogadnak el, amely nem ismeri el az Emberi Jogok Európai Bíróságának illetékességét. Hírek szerint e beszédben megerősítik azt is, hogy 650-ről 600 fősre csökkentik az alsóház létszámát.

Az igazságügyi minisztérium eddigi vezetője, Chris Grayling a házelnöki posztot kapja. Marad viszont az oktatási miniszter, Nicky Morgan, aki az egyenlőségügyi tárcát is viszi. Boris Johnson, London polgármestere, aki újra alsóházi képviselő lett, jövő májusig, amíg a fővárosi megbízatása szól, tárcanélküli miniszterként lesz tagja a Cameron-kabinetnek. Ma további kinevezések várhatók.

Fellángolt a vita a Munkáspárt vezetői között a választási kudarc nyomán, megkezdődött az önvizsgálat, s már keresik, ki lehet a vereség nyomán leköszönt Ed Miliband utóda. Tony Blair volt kormányfő, aki háromszor vezette választási győzelemre a Munkáspártot, a The Observer vasárnapi lap számára írt cikkében úgy vélte, a Labour gyorsan kiheveri a katasztrofális kudarcot. Blair dícsérte Ed Milibandet, szerinte jó kampányt vívott, de nem rejtette véka alá, hibának tartja, hogy a párt feladta a "New Labour" bevált irányvonalát. Blair szerint a középtől balra álló munkáspárti vezetés elidegenítette az üzleti köröket.

Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a Munkáspárt csak akkor tud magához térni, ha visszatér a középutas politikához. "Középen vezet az út a győzelemhez" - hangsúlyozta Blair. Ugyanezt erősítette meg az Új Munkáspárt másik emblematikus vezetője, Peter Mandelson. A volt EU-biztos a BBC1-en, Andrew Marr műsorában nyilatkozva "szörnyű hibának" nevezte, hogy Milibandék szakítottak a Labour sikeres politikájával. Ed Miliband vezetésével a párt 1987 óta legrosszabb eredményét érte el.

Mandelson szerint biztosítani kell, hogy újra ne fordulhasson elő, ami 2010-ben, amikor a szakszervezetek felülírták a munkáspárti honatyák és a pártvezetés preferenciáit. Hárman szállhatnak harcba a pártvezéri posztért: a The Guardian jelentése szerint Chuka Umunna, Liz Kendall és Tristram Hunt jelezte, hogy kész lenne Ed Miliband helyére lépni. A 36 éves Chuka Ummuna ír-nigériai szülők gyermeke, őt tartják legesélyesebbnek a várható indulók közül.

A karizmatikus szinesbőrű jogász 2010-ben került be az alsóházba. Ugyancsak az új generáció képviselője az egyetlen női aspiráns, a 43 éves Liz Kendall, s a 40 éves Tristram Hunt. Mindhárman tagjai voltak a Labour árnyékkormányának az előző öt évben. Egyelőre nem tudni, hogy a pártvezetés megkeresi-e Ed Miliband bátyját. David Miliband időközben egy nemzetközi menekültügyi szervezet vezetője lett, öccse ellenében 2010-ben veszített a pártelnökségért folyt versenyben.

Alakul a tory kormány

E.É.
Publikálás dátuma
2015.05.11. 07:38
Ma jelentik be az újabb miniszteri kinevezéseket a Downing Street 10-ben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAN KITWOOD
Egyszínű tory kabinet alakul Londonban, miután a konzervatívok meglepetésre megszerezték az abszolút többséget a csütörtöki brit választáson. David Cameron megerősítette posztján George Osborne pénzügyminisztert, akit helyettesévé is kinevezett. Bejelentette azt is, hogy a kulcstárcák élén nem tervez változást. Keresik az új pártvezért a Munkáspártnál.

Hat üresen maradt miniszteri és számos államtitkári posztot kell betölteni a kormányátalakítás során. Konzervatív politikusok kerülnek azoknak a tárcáknak az élére, amelyeket eddig a koalíciós partner liberális demokraták emberei töltöttek be. Cameron megerősítette, hogy helyén marad Philip Hammond külügy-, Michael Fallon védelmi miniszter, s Theresa May, a belügyi tárca vezetője is.

A tory kormányfő Downing Street-i szomszédját, George Osborne-t első miniszterré is kinevezte (az előző kormányátalakításig az első miniszter és hivatalos helyettese William Hague akkori külügyminiszter volt, ő azonban nem indult újra képviselői helyéért, s így az alsóház elnöki posztjáról is lelépett.)

A Downing Street 10. vasárnap jelentette be, hogy visszatér a kabinetbe a konzervatív frakcióvezetői posztról Michael Gove, Cameron régi barátja, etoni iskolatársa, aki azt megelőzőleg az oktatási tárca élén állt. Gove az egyik legfontosabb minisztérium élére kerül, ő lesz az új igazságügyi miniszter és a lordkancellár.

A toryk egyik első intézkedésükként egy Európa-ellenes lépést terveznek, várhatóan már a királynő május 27-i trónbeszédében bejelentik, hogy új emberi jogi törvényt fogadnak el, amely nem ismeri el az Emberi Jogok Európai Bíróságának illetékességét. Hírek szerint e beszédben megerősítik azt is, hogy 650-ről 600 fősre csökkentik az alsóház létszámát.

Az igazságügyi minisztérium eddigi vezetője, Chris Grayling a házelnöki posztot kapja. Marad viszont az oktatási miniszter, Nicky Morgan, aki az egyenlőségügyi tárcát is viszi. Boris Johnson, London polgármestere, aki újra alsóházi képviselő lett, jövő májusig, amíg a fővárosi megbízatása szól, tárcanélküli miniszterként lesz tagja a Cameron-kabinetnek. Ma további kinevezések várhatók.

Fellángolt a vita a Munkáspárt vezetői között a választási kudarc nyomán, megkezdődött az önvizsgálat, s már keresik, ki lehet a vereség nyomán leköszönt Ed Miliband utóda. Tony Blair volt kormányfő, aki háromszor vezette választási győzelemre a Munkáspártot, a The Observer vasárnapi lap számára írt cikkében úgy vélte, a Labour gyorsan kiheveri a katasztrofális kudarcot. Blair dícsérte Ed Milibandet, szerinte jó kampányt vívott, de nem rejtette véka alá, hibának tartja, hogy a párt feladta a "New Labour" bevált irányvonalát. Blair szerint a középtől balra álló munkáspárti vezetés elidegenítette az üzleti köröket.

Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a Munkáspárt csak akkor tud magához térni, ha visszatér a középutas politikához. "Középen vezet az út a győzelemhez" - hangsúlyozta Blair. Ugyanezt erősítette meg az Új Munkáspárt másik emblematikus vezetője, Peter Mandelson. A volt EU-biztos a BBC1-en, Andrew Marr műsorában nyilatkozva "szörnyű hibának" nevezte, hogy Milibandék szakítottak a Labour sikeres politikájával. Ed Miliband vezetésével a párt 1987 óta legrosszabb eredményét érte el.

Mandelson szerint biztosítani kell, hogy újra ne fordulhasson elő, ami 2010-ben, amikor a szakszervezetek felülírták a munkáspárti honatyák és a pártvezetés preferenciáit. Hárman szállhatnak harcba a pártvezéri posztért: a The Guardian jelentése szerint Chuka Umunna, Liz Kendall és Tristram Hunt jelezte, hogy kész lenne Ed Miliband helyére lépni. A 36 éves Chuka Ummuna ír-nigériai szülők gyermeke, őt tartják legesélyesebbnek a várható indulók közül.

A karizmatikus szinesbőrű jogász 2010-ben került be az alsóházba. Ugyancsak az új generáció képviselője az egyetlen női aspiráns, a 43 éves Liz Kendall, s a 40 éves Tristram Hunt. Mindhárman tagjai voltak a Labour árnyékkormányának az előző öt évben. Egyelőre nem tudni, hogy a pártvezetés megkeresi-e Ed Miliband bátyját. David Miliband időközben egy nemzetközi menekültügyi szervezet vezetője lett, öccse ellenében 2010-ben veszített a pártelnökségért folyt versenyben.