Egyhetes csecsemőt szakítanak el anyjától anyagi okok miatt

Publikálás dátuma
2015.05.10 20:26
Illusztráció/Thinkstock
Fotó: /
Erzsébet elvált, nem volt elegendő jövedelme, nem tudta fizetni a magas lakbért, a magas rezsit, nem kapott szociális bérlakást, hajléktalanszállóra került. A napokban megszülte gyerekét, de mivel nincs hova mennie, elveszíti őt. Jövedelmet terhessége alatt nem tudott szerezni, gyerekkel hajléktalanként pedig minimális az elhelyezkedés esélye - olvasható a történet a Kettősmérce blogon. 

A Város Mindenkié aktivistái próbáltak segíteni Erzsébeten, aki e hét csütörtökön tudta meg, hogy hétfőn el kell hagynia a kórházat, gyerekét pedig, akit alig egy hete szült, elveszik tőle. Pedig a gyerekvédelmi törvény szerint ez nem lehetséges. A szülők szegénysége miatt nem lehetne anyát és gyerekét elszakítani, de az állam nem biztosít megoldást.

Az édesanya még terhessége alatt jelentkezett anyaotthonokba, azokba az intézményekbe, amelyek pont az anya és a gyerek elválasztását hivatottak megakadályozni. Sehova se fért be, - sőt, az oldalon publikált felvételből az is kiderül, hogy számos ilyen otthon meg is szűnt! -  lényegi indoklást nem kapott, hogy miért, pedig még a kórházból is elment egy felvételire. Az AVM aktivistája próbált segíteni, és együtt végighívták az összes szóba jövő anyaotthont, hátha krízissegítséget tudna kapni Erzsébet, ameddig fel nem veszik egy vidéki, nem annyira telített anyaotthonba, hogy legalább így magánál tarthassa csecsemőjét. Csakhogy ilyen ellátás nem is létezik az országban.

A gyámhivatali ügyintéző szerint van esély arra, hogy ha Erzsébet lakáshelyzete 30 nap alatt megoldódik, akkor visszakapja a gyermeket, de azt mondta, ez a lehetőség egész biztosan nem fog szerepelni a csecsemő elvételéről szóló határozatban. Azt is jelezte: egyáltalán nem biztos, hogy az anyaotthont elfogadják megoldásként.

Erzsébet piaci árú albérletet nem tud megfizetni, főleg hogy a gyermek kiemelése után sem a GYES-re, sem a családi pótlékra nem lesz jogosult. Munkát eddig a terhesség miatt nem tudott keresni, most pedig, ha dolgozni kezdene, akkor úgyis le kellene mondania a munkahelyéről, ha visszakapná a gyermekét.

Hétfőn egy alig pár napos újszülöttet elválasztanak az édesanyjától, a csecsemő vidékre kerül nevelőszülőkhöz. Mindezt azért teszi meg velük az állam, mert az anyának nincs hova mennie. 

forrás: kettosmerce.blog

Szerző
2015.05.10 20:26

Miközben orvosok mondanak fel, Kásler Miklós fizetésemelést kapott

Publikálás dátuma
2018.09.26 12:41
Kásler Miklós. Fotó: Németh András Péter
Fotó: /
Az emberminiszter valamiben jól teljesíthetett, hiszen bére augusztus elsejétől 1,78 millió forintra emelkedett egy kormányzati dokumentum szerint.
Hiába mondta fel önkéntes túlmunkaszerződését a Honvéd Kórház legalább harminc orvosa, hagyták ott a Magyar Narancs szerint ápolók és orvosok egyaránt az ajkai kórház intenzív osztályát, ez még nem ok arra, hogy az Emmi-miniszter Kásler Miklós ne kapjon fizetésemelést.
Az Átlátszó szúrta ki a kormány.hu oldalon, a  hogy a Tízparancsolatot tökéletes népegészségügyi programnak tartó tárcavezető bére augusztus elsejétől 1,1 millió forintról augusztus elejétől 1, 78 millió forintra emelkedett.
A portál megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, illetve a Miniszterelnökséget, hogy milyen pozitív tapasztalatok alapján döntöttek a fizetésemelés mellett, de egyelőre még nem kaptak választ. 
2018.09.26 12:41

A főváros hozzávágott 205 milliót a rászoruló sportklubokhoz

Publikálás dátuma
2018.09.26 12:05

Fotó: / Ferenczy Dávid
Mindenki tudja, milyen siralmas anyagi helyzetben vannak a vezető magyar sportegyesületek, a Fővárosi Közgyűlés nem is bírta tovább nézni vergődésüket.
Kiemelt budapesti sportegyesületek 205 millió forintos támogatásáról döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés- írja az MTI.  A támogatásokról szóló előterjesztést Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes írta alá, és 24 igen, 2 nem szavazat ellenében és 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A döntés értelmében utánpótlás-nevelés támogatására az Újpesti Torna Egylet 40 millió forintot kap, a Ferencvárosi Torna Club és szakosztályai 80 milliót, a Vasas Sport Club 15 milliót, a Budapesti Honvéd Sportegyesület 20 milliót, a Magyar Testgyakorlók Köre szintén 20 milliót, a Kőbányai Sport Club 15 milliót, a Budapesti Vasutas Sport Club 10 milliót, valamint 5 millió forintot kap a Központi Sport és Ifjúsági Egyesület.
Mindez talán érthető is lenne, ha nem olyan sportszervezetekről lenne szó, amik évente akár több milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodnak és szinte számolatlanul öntik beléjük a TAO-támogatásoka. A Portfólió becsléseken alapuló összefoglalója alapján a Fradi tavaly közel 5,3 milliárdos, a Honvéd 1,8 milliárdos, az Újpest 1,78 milliárdos költségvetéssel gazdálkodott. Nem állhat olyan rosszul az MTK sem, ami a Sportbiznisz blogoldal szerint 2016-ban 1,8 milliárdos büdzsé felett rendelkezett, és 1,1 milliárdos árbevételt könyvelhetett el. 
Az utánpótlás-nevelés ügyében oly nagyvonalú fővárosnak eközben kormányzati támogatást kellett kérnie ahhoz is, hogy be tudják fejezni a Lánchíd és a Váralagút felújítását.  Tarlós szerdán büszkén jelentette be, hogy a sok feltételhez kötött állami pluszforrás megérkezett a munkához.
A döntés kapcsán Gy. Németh Erzsébet (DK) fel is vetette, hogy miért kell olyan egyesületeket támogatni, amelyek jelentős TAO-támogatást kapnak, és luxusnak nevezte, hogy a főváros "súlyos" tízmilliókkal támogatja ezeket. Tarlós István főpolgármester erre annyit mondott, a támogatásra szánt keret „szűkebb” a tavalyinál – hogy miért kell erre egyáltalán költenie a fővárosnak, az nem derült ki. 
2018.09.26 12:05
Frissítve: 2018.09.26 12:18