Szegénységben halt meg Horn Gyula testvére?

Publikálás dátuma
2015.05.11. 13:38
Fotó: Tóth Gergő, Népszava
A Bors ezt kijelentő mondatban írja, hivatkozva Horn Sándor özvegyére, aki azt állítja: a két, zárkózott férfinak sosem volt valódi testvéri viszonya, de ennek meg lehetett az oka.

Gyula és Sándor nem volt rosszban  – ezt mondta a lap munkatársának a 2013-ban, hosszú betegség után elhunyt miniszterelnök testvérének volt felesége a közös ház kerítésénél. Az ingatlan Budapest szélén, egy kihalt mezőhöz közel található. Az idős hölgy által lakott házrész felőli utca nincs aszfaltozva, a másik oldalon Sándor fia és családja lakik. Őket a Bors munkatársa nem találta otthon.

A volt feleség elmondása szerint a hét Horn testvér különös viszonya az apjuk korai halálával és a második világháború utáni éhezéssel is nehezített gyermekkor eredménye. Ráadásul nem együtt nőttek fel. Gyula továbbtanulhatott, a Szovjetunióba is kikerült. Valamennyien zárkózott emberek lettek, különösen a későbbi miniszterelnök. Sándor pedig munkás maradt, lakatos lett. A 70-es és a 80-as években azonban, ahogy Gyula karrierje emelkedett, Sándor nem került távol bátyjától, többször is kérte testvére segítségét különböző ügyekben. A két férfi gyereke ugyanazt a kiságyat használta, amikor az egyik kinőtte, odaadta a másiknak.

Az asszony a lapnak arról is beszélt, hogy Sándor csak azért nem ment politikus testvére temetésére, mert akkor már súlyos beteg volt, a rákkal küszködött, aznap ráadásul éppen kezelésre kellett mennie. A férfi egy tavaly júliusi napon lett rosszul, amikor éppen a kertben a kecskéit gondozta. Még volt ereje leülni, azután meghalt. 

Ami az anyagiakat illeti, Horn Gyula miniszterelnök a magánéletét illetően is mondhatni zárkózott volt, eszébe sem jutott volna bármilyen intim családi titkot, vagy akár a pénzügyi helyzetüket érintő információt megszellőztetni. Az az epizód azonban vélhetőleg örökre emlékezetes marad, amikor  a fideszes Wittner Mária a parlamentben rendkívül bárdolatlanul felemlegette az akkor már nagybeteg kormányfő kórházi ápolási összegét, mint a társadalom számára megterhelő költséget.

(Orbán Viktor) .....miniszterelnökünknek a jóvoltából, az Önök, az én adómból és mindenki adójából, de emberségből, már három éve ott kezelik és ott vergődik a Honvéd Kórházban, mert képtelen meghalni". Ezt mondta a magának, '56-os múltja miatt rendre tiszteletet követelő fideszes politikus 2011-ben az országgyűlésben.

forrás: bors.hu 

Szerző