Hogyan lehet kiszállni Paks 2-ből?

Publikálás dátuma
2015.05.11. 19:37
FOTÓ: Népszava
A paksi beruházásról, a magyar gazdaság teljesítményéről, a szociális ellátórendszer átalakításáról és a korkedvezményes nyugdíjról volt szó az interpellációk között hétfőn az Országgyűlésben. Szél Bernadett azt kérdezte, milyen feltételekkel lehetne kiszállni Paks 2-ből. 

Szerinte Putyin orosz elnök a szerződésen keresztül teszteli az Európai Unió immunrendszerét, Magyarország a nagyhatalmak játékszerévé válik, veszélybe kerül szuverenitása - mondta, majd kijelentette: vissza kell utasítani a nyomásgyakorlást és ki kell lépni a szerződésből. Szóvá tette, hogy rejtegetik a kötbér összegét, és azt kérdezte: mennyibe kerül kilépni a Paks 2 szerződésből? Arra is kíváncsi volt, miről egyeztettek Paks 2 ügyében az USA-val, és azt is firtatta, hogyan számolták ki a 745 milliárdot amibe a veszélyes hulladék kezelésekor kerül.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy állandó parlamenti bizottság felállítását vetette fel, amely a következő tíz évben rendelkezésre állna minden kérdésben. Hozzátette: az alapvitát - hogy az LMP szerint szűnjön meg Paks 1 működése után az atomenergiával való áram-előállítás - 2010-14 között lefolytatták. Ma az összes áram 40 százalékát biztosítja Paks, és ez a legolcsóbb előállítási forma. Inkább legyen az áram ötször drágább, csak a programjuk teljesüljön? - kérdezte. Jelezte: minden a finnországi szerződés mintájára történt, amit az Európai Bizottság jóváhagyott. Az ország a legjobb megállapodást kötötte, az amerikaiakkal nem tárgyalnak semmilyen kérdésben, a hulladék elhelyezése pedig benne van az áram árában, emiatt nem lesz emelés. A képviselő a választ nem fogadta el, 104 igen, 23 nem és 15 tartózkodással jóváhagyta. 

Szerző

Nem kell iparűzési adót fizetni a háziorvosoknak?

Publikálás dátuma
2015.05.11. 19:28
Illusztráció: Thinkstock
A helyi iparűzési adó alóli mentesség lehetősége és a praxisvásárlás könnyítése is szerepel a kormány által elfogadott alapellátási törvénytervezetben, amelyet a hét második felében nyújtanak be a parlamentnek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Az MSZP szerint nem az iparűzési adó alóli mentesség fogja megoldani a háziorvosok gondjait.

Zombor Gábor közölte, a háziorvosok régi kérését teljesíti a törvényalkotó azzal, hogy az önkormányzatokra bízza, kivetik-e a helyi iparűzési adót a praxisokra, amelyek döntően közszolgálatot végeznek az egészségbiztosító által fizetett forrásokból. Úgy fogalmazott, a javaslatban olyan megoldás született, amely elfogadható mind a háziorvosok, mind az önkormányzatok számára, és hozzátette: eddig lehetőségük sem volt a települési önkormányzatoknak arra, hogy lemondjanak ennek az adónemnek a beszedéséről a háziorvosoktól.

Zombor Gábor úgy gondolja, az önkormányzatok a jövőben nem fogják kivetni a helyi iparűzési adót a praxisokra. Az államtitkár az alapellátási törvénnyel kapcsolatban beszélt arról is, hogy kedvezményes hitelkonstrukciót ad a kormány a praxisváltáshoz, így az adott háziorvos a bevételét fordíthatja praxisvásárlásra is. Továbbá lehetőség nyílik a jövőben arra, hogy ha a háziorvos további szakvizsgával rendelkezik, akkor az adott településen az egyéb szakvizsgával is fogadhasson beteget.

Zombor Gábor elmondta még, a törvényjavaslat egyfajta garanciát biztosít arra nézve, hogy azok az önkormányzatok, amelyek védőnői szolgálatot tartanak fenn, az erre adott állami finanszírozást csak a meghatározott egészségügyi szolgáltatásra fordíthatják, és ezekkel a forrásokkal el kell tudniuk számolni. Az egészségügyért felelős államtitkár jelezte, hogy a jövő évi költségvetési tervezetben is - hasonlóan az idei büdzséhez - tízmilliárd forinttal bővül az alapellátás finanszírozására rendelkezésre álló összeg, ami további 130 ezer forint bevételt eredményezhet praxisonként.

Más témát érintve Zombor Gábor beszélt arról is: az ágazati képviselőkkel folytatott hétfői egyeztetésen megállapodtak, hogy a korábbi hat hónap helyett három hónapra csökken a túlóradíjak kifizetésének időszaka. Elmondta továbbá, hogy jövőre a korábban elindított bérkiegészítési program bekerül az alapilletménybe, ezáltal a mozgóbérek (készenléti, ügyeleti és túlóradíjak) is emelkednek. Ez 13 milliárd forintos pluszforrást jelent a jövő évi büdzsében, valamint 2,5 milliárd forint áll jövőre rendelkezésre a rezidensprogramból kikerülő fiatal orvosok bérének szinten tartására.

Zombor Gábor közölte, folytatódnak a tárgyalások a kórházak által működtetett nővérszállók felújításáról és arról, hogy a kifutó projektekből megmaradó pénzeket - nagyjából hárommilliárd forintot - ápolási eszközök vásárlására fordíthassa az állam.

MSZP: csak a tüntetők egységét akarják megbontani

Az MSZP szerint a helyi iparűzési adó alóli mentesség lehetősége és a praxisvásárlás könnyítése nem oldja meg a háziorvosok gondjait. Az MSZP-s képviselő közleményében arra szólította fel a kormányt, hogy teljesítse az egészségügy helyzete miatt tüntetők követeléseit. 

Úgy értékelt: az államtitkár bejelentésével a folyamatosan tüntető dolgozók egységének megbontására tett kísérletet azzal, hogy a háziorvosokat érintő alapellátás rendszerének toldozgatásáról kezdett beszélni.

 

Szerző

Villámcsődület - Hálapénzt osztottak a rezidensek - Fotó

Publikálás dátuma
2015.05.11. 18:51
Fotó: Kökényes Gábor
Figyelemfelkeltő megmozdulásokat tart ma a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) az ország több városában, mellyel a holnapi demonstrációt készítik elő. Dénes Tamás, a rezidensszövetség elnöke elmondta, Hálapénz Bankót fognak osztogatni a Flashmobokon, melyre a célkitűzéseiket írják rá - írja a Klubrádió.

A rezidensek több pénzt szeretnének a központi költségvetésből az egészségügyre. A szakdolgozók a 100%-os béremelést szeretnék 4-5- év alatt elérni, ezt a rezidensek támogatják. Az orvosok tekintetében pedig azt szeretnék elérni, ha minimum 300 ezer, a főorvosok 700 ezer forintos alapbérig jutnának el ugyanennyi idő alatt.

Fotó: Kökényes Gábor

Fotó: Kökényes Gábor

Az MRSZ holnap az érdekképviseleti szervezettel együtt, az egészségügy helyzetének javításáért vonul fel. Azonban már ma flashmobot, figyelemfelkeltő megmozdulást szerveznek több városban is, így Budapesten, Szegeden, Pécsen és Debrecenben.

Szerző