Előfizetés

Elég volt - Nem tárgyalnak, tüntetnek

Megszakítja a sztrájktárgyalásokat a kormánnyal a szociális ágazati sztrájkbizottság azok eredménytelensége miatt, bírósághoz fordul az elégséges szolgáltatások megállapításáért, és demonstrációt szervez.

A sztrájkbizottság közleménye szerint hétfői rendkívüli ülésükön döntöttek úgy, hogy az egyeztetések eredménytelensége miatt megszakítják a sztrájktárgyalásokat a kormánnyal. Közölték: a szociális ágazat követeléseinek nyomatékosítására május 29-re vonulásos demonstrációt szerveznek.

Emellett a szakszervezetek bírósághoz fordulnak a sztrájk idején biztosítandó, még elégséges szolgáltatás megállapításáért.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága tavaly november 10-én közölte, hogy folytatódnak az egyeztetések a szociális ágazatban dolgozókkal.

Czibere Károly szociális államtitkár idén márciusban azt mondta, hogy 2014 januárjában 12 milliárd forintos bérpótlék folyósítottak az ágazatnak, amelyet idén is biztosítanak, ezenfelül igyekeznek júliustól további 15 milliárddal megemelni a dolgozók bérére fordítható összeget, a szociális életpályamodellt pedig 2016 januárjától szeretnék bevezetni.  

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere május elején a szociális életpályamodell kapcsán azt mondta: a jövő évi költségvetésben jelentős tartalékok vannak, amelyeket igyekeznek a lehetőségek szerint e probléma megoldására fordítani, és a béremelés csak ebben az esetben valósulhat meg.

Zombor így bontaná meg a tüntetők egységét

 Az MSZP szerint a helyi iparűzési adó alóli mentesség lehetősége és a praxisvásárlás könnyítése nem oldja meg a háziorvosok gondjait.

Tukacs István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője ezt arra reagálva közölte, hogy Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára bejelentette: a hét második felében nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek az alapellátási törvényjavaslatot. Az előterjesztés az önkormányzatokra bízza, kivetik-e a helyi iparűzési adót a praxisokra és kedvezményes hitelkonstrukciót hoz létre a praxisvásárláshoz - ismertette az államtitkár.

Az MSZP-s képviselő közleményében arra szólította fel a kormányt, hogy teljesítse az egészségügy helyzete miatt tüntetők követeléseit. Úgy értékelt: az államtitkár bejelentésével a folyamatosan tüntető dolgozók egységének megbontására tett kísérletet azzal, hogy a háziorvosokat érintő alapellátás rendszerének toldozgatásáról kezdett beszélni.

Hogyan lehet kiszállni Paks 2-ből?

Publikálás dátuma
2015.05.11. 19:37
FOTÓ: Népszava
A paksi beruházásról, a magyar gazdaság teljesítményéről, a szociális ellátórendszer átalakításáról és a korkedvezményes nyugdíjról volt szó az interpellációk között hétfőn az Országgyűlésben. Szél Bernadett azt kérdezte, milyen feltételekkel lehetne kiszállni Paks 2-ből. 

Szerinte Putyin orosz elnök a szerződésen keresztül teszteli az Európai Unió immunrendszerét, Magyarország a nagyhatalmak játékszerévé válik, veszélybe kerül szuverenitása - mondta, majd kijelentette: vissza kell utasítani a nyomásgyakorlást és ki kell lépni a szerződésből. Szóvá tette, hogy rejtegetik a kötbér összegét, és azt kérdezte: mennyibe kerül kilépni a Paks 2 szerződésből? Arra is kíváncsi volt, miről egyeztettek Paks 2 ügyében az USA-val, és azt is firtatta, hogyan számolták ki a 745 milliárdot amibe a veszélyes hulladék kezelésekor kerül.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy állandó parlamenti bizottság felállítását vetette fel, amely a következő tíz évben rendelkezésre állna minden kérdésben. Hozzátette: az alapvitát - hogy az LMP szerint szűnjön meg Paks 1 működése után az atomenergiával való áram-előállítás - 2010-14 között lefolytatták. Ma az összes áram 40 százalékát biztosítja Paks, és ez a legolcsóbb előállítási forma. Inkább legyen az áram ötször drágább, csak a programjuk teljesüljön? - kérdezte. Jelezte: minden a finnországi szerződés mintájára történt, amit az Európai Bizottság jóváhagyott. Az ország a legjobb megállapodást kötötte, az amerikaiakkal nem tárgyalnak semmilyen kérdésben, a hulladék elhelyezése pedig benne van az áram árában, emiatt nem lesz emelés. A képviselő a választ nem fogadta el, 104 igen, 23 nem és 15 tartózkodással jóváhagyta.