"Abszurd és botrányos" a bevándorlásról szóló kérdőív

Az MSZP arra kíváncsi, hogy a kormánytagok részt vesznek-e a bevándorlásról és a terrorizmusról tartott nemzeti konzultáción. Erről Demeter Márta, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kedden Budapesten sajtótájékoztatón beszélt.

Elmondta, frakciótársával, Harangozó Tamással írásbeli kérdés formájában juttatták el a minisztereknek a konzultációs kérdőívet. Az írásbeli kérdés megválaszolására a törvény szerint 14 napjuk van - jegyezte meg. A szocialista politikus szerint a konzultációs kérdőív "abszurd és botrányos", hangulat- és félelemkeltő, az csak a Fidesz önös politikai érdekeit szolgálja, el akarja terelni a figyelmet a korrupciós ügyekről.

Demeter Márta szerint minden eszköz adott ahhoz, hogy a kormány garantálja a magyar emberek biztonságát. Inkább a kivándorlásról kellene beszélnie a kormánynak - mutatott rá. Az MSZP-s képviselő azt mondta, ha a kérdőívet adminisztratív eszközökkel elutasítják, vagy nem akarják megválaszolni, saját maguk ismerik be, hogy a nemzeti konzultáció "egy aljas húzás". Ha a miniszterek nem válaszolják meg a kérdéseket - folytatta - , akkor hogy várják el több millió embertől, hogy megválaszolják azt. Demeter Márta közölte, ha választ kapnak a kérdésekre, akkor Magyarország megláthatja, milyen kormánya is van.

Szerző

Tovább bővítik a "rendkívül sikeres" közszolgálati csatornákat

Publikálás dátuma
2015.05.12. 15:32
Fotó: Népszava
Szabó László Zsolt a Media Hungary konferencián közölte: az átszervezés óta nőtt a közszolgálati televíziók nézettsége.

A tavaszi átszervezés óta nőtt a közszolgálati televíziók nézettsége, a 15 és 59 éves kor közöttiek körében az átlagnál is nagyobb mértékben - ezt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója jelentette ki kedden, a siófoki Media Hungary konferencián.

Szabó László Zsolt elmondta: a változást a tematikus csatornák terjedése és a régió közszolgálati televízióinak jó tapasztalata, ezen belük az M2 gyerekcsatorna sikerei, valamint az M1 megújításának igénye vezette. Miközben a közszolgálati aktuális csatorna európai szinten is jónak mondható eredményt ért el, a nézők rátaláltak a Duna TV-n azokra a tartalmakra, amelyeket a korábbi főadón néztek - tette hozzá. Szólt arról is: júliusban sportcsatornával, a következő esztendőben pedig két újabb adóval gyarapodik a hazai közszolgálati televíziókínálat.

Mindeközben, ahogy lapunk korábban (április elején) megírta: az állami médiába is begyűrűzött a vasárnapi zárva tartás. A Népszava értesülései szerint ugyanis az MTVA elkezdte összébb húzni nadrágszíját, és a távirati irodánál eddig a hétvégi ügyeletekért, vasárnapi munkáért járó több ezer forintos pótlékokat március utolsó két hétvégéjén már nem akarták kifizetni a munkatársaknak. Ezt az MTVA több dolgozója is megerősítette lapunknak.

Szerző

"Rogán a miniszterelnök pincsije lesz"

Publikálás dátuma
2015.05.12. 14:55
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szólal fel napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. április 27-én. MTI Fotó:
Juhász Péter úgy véli: az, hogy a hírek szerint Rogán Antal a miniszterelnök kabinetfőnöke lesz, egyértelmű jele annak, hogy maga a Fidesz-frakció sem akar már sokáig közösséget vállalni a jelenlegi frakcióvezetővel. 

Ahogy tegnap a Népszabadság információi alapján megírtuk, a jelenleg a Fidesz frakcióvezetői posztját betöltő politikus lehet Orbán kabinetfőnöke, ebben a minőségében pedig hozzá kerülhet a "hirdetési kasszakulcs", a miniszterelnök a népszerűségvesztést a népközeli kormányzás erősítésével orvosolná. 

Az Együtt politikusa ennek kapcsán a Klubrádiónak nyilatkozva azt emelte ki: hogyha igaznak bizonyulnak a sajtóhírek, Rogán Antal lényegében elveszti politikai önállóságát, vagyis politikai értelemben gúzsba kötik a kezét.  A Belváros gyanús ingatlanügyeit Kohlhaas Mihály-i szívóssággal feltárni igyekvő Juhász Péter  egyértelműnek tartja, hogy Rogán Antal kezét nem engedheti el jelenleg a miniszterelnök feltűnően, akkor ugyanis komoly károkat okozhatna neki. Az Együtt politikusa szerint Rogán Antal egyértelműen lefelé bukik.

Juhász Péter Facebook-oldalán keresetlenebb stílusban értékelte a fejleményeket: 

Rogán végleg a miniszterelnök kis pincsije lesz. Ritka az a Fideszben, hogy valaki ne felfele bukjon, Rogánnak ez sikerült.  (... Orbán kabinetfőnöknek ) jobb embert nem is választhatott volna, Rogán éppen úgy él, ahogy a nép nagy része, és éppen azokat az értékeket testesíti meg, amik egy polgári konzervatív ember sajátjai. (Csak kicsit többet lop - gondolhatja az átlag polgár.) Viszont Rogán politikai szerepét illetően mindez azt jelenti, hogy teljesen elveszti önállóságát. Azzal, hogy leszedik a frakció éléről, és helyette Orbán kabinetfőnöke lesz, nem rendelkezik majd semmilyen önálló politikai döntéssel.  Csak a gazdi csettintéseire cselekedhet. Ezért rövid pórázra fogta, hogy az alkalmas időben engedhesse el. A kérdés már csak az, hogy mikor.

Szerző