Előfizetés

Korrupció? Őrizetbe vették az operaház igazgatóját

Korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették Razvan Ioan Dincát, a bukaresti operaház és operettszínház igazgatóját, akit az ügyészek egyebek között hivatali visszaéléssel és hamis nyilatkozattal gyanúsítanak.

A közös adminisztrációval rendelkező két dalszínház vezetőjét szerdára virradó éjszaka hallgatták ki, majd vették őrizetbe az opera egy másik alkalmazottjával együtt. Ellenük az ügyészek előzetes letartóztatási parancsot kérnek a bíróságtól. Romániában eddig többnyire politikusok, üzletemberek, bírák és ügyészek, rendőrök, valamint vámosok ellen vizsgálódott az ügyészség korrupció miatt. Korábban a nagyváradi görög katolikus püspök, most elsőként pedig egy országos jelentőségű kulturális intézmény vezetője is az ügyészek célkeresztjébe került.

A vádhatóság hivatalosan egyelőre csak a vádakat közölte, de a Digi24 hírtelevízió tudni véli, hogy a nemrég felépített bukaresti operettszínház új épülete ügyében vizsgálódnak. Közbeszerzési eljárás ügyében nyomoznak, és azt feltételezik, hogy az igazgató szándékosan megnövelte bizonyos szerződések értékét, amelyeket ráadásul olyan céggel kötöttek meg, amelyben az igazgatónak érdekeltsége volt.

Dinca 2012 óta igazgatója a bukaresti operaháznak, később jogilag az operettszínház is az ő vezetése alá került. Tavaly ősszel fejeződött be az operaház belső felújítása, az év elején nyitotta meg kapuit az új operettszínház, amely zöldmezős beruházásként készült el.

Brüsszel öt javaslatot fogalmazott meg Magyarországnak

Közzétette az uniós tagállamok számára készített országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlásait szerdán az Európai Bizottság, amely Magyarország esetében öt ajánlást fogalmazott meg.

Az Európai Bizottság honlapján nyilvánosságra hozott dokumentumban Brüsszel első helyen azt javasolja Magyarországnak, hogy a középtávra előirányzott strukturális deficit elérésének érdekében hajtson végre fiskális kiigazítást, idén a bruttó hazai termék (GDP) 0,5, jövőre pedig 0,6 százalékának megfelelő mértékben.

A bizottság emellett egyebek között javasolja a kormánynak, hogy tegyen intézkedéseket a reálgazdaság normális finanszírozásának helyreállítására, csökkentse a piactorzító szektorspecifikus adókat, a közmunkára fordított költségvetési forrásokat irányítsa át az aktív munkaerőpiaci intézkedések megvalósítására, valamint növelje a hátrányos helyzetű csoportok, különösen a romák részvételét az oktatásban.

Látogatási tilalom a gyermekklinikán

Publikálás dátuma
2015.05.13. 15:38
Illusztráció/Thinkstock
A városban nagy számban előforduló emésztőrendszeri fertőzéses megbetegedések miatt látogatási tilalmat rendeltek el a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermekgyógyászati klinikájának mindkét telephelyén.

A tilalomról az SZTE klinikai központja – a tisztiorvosi szolgálattal egyeztetve – saját hatáskörében döntött. A korlátozásra a kezelt gyermekek sérülékeny egészségügyi állapota miatt volt szükség. A tilalom nem érinti a beteg gyermekekkel együtt felvett kísérő személyeket, azonban ők is kötelesek a szigorított higiénés rendszabályokat betartani. Súlyos állapotú gyermekek esetében a kezelő orvos a látogatási korlátozás alól egyedi felmentést adhat – áll a közleményben.