A büdzsé "felzabálja az ország jövőjét"

Az Együtt szerint a jövő évi költségvetés "felzabálja az ország jövőjét", az oligarchakormányzást, valamint a hatalmas állami bürokráciát szolgálja.

"Egy polgári ország vezetője éljen úgy, mint egy polgár, és ne úgy, mint egy király" - jelentette ki Szelényi Zsuzsanna, a párt független országgyűlési képviselője szerdán, a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóján, ahol bírálta a többi közt a miniszterelnök várba költözését, a futball jelentős forrásait, valamint azt, hogy a kabinet sok milliárd forintot költ a paksi beruházásra. 

Drámainak ítélte, hogy újabb 40 milliárd forint jut a közfoglalkoztatásra,  ezek helyett szerinte az oktatásra, az egészségügyre és valód munkahelyek teremtésére kellene nagyobb forrást biztosítani.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a 2016-os költségvetés parlamenti benyújtásakor arról számolt be, hogy az adócsökkentés költségvetése lesz a jövő évi büdzsé, a hiány 761,6 milliárd forint lesz, míg az államadósság a GDP 73,3 százalékra csökkenhet jövő év végére.

Szerző

"Fidesz közeli" barátoknak kedvez a költségvetés

Az MSZP véleménye szerint a gazdasági növekedés adta lehetőségekből elsősorban az alacsony keresetű családokat valamint a kis- és közepes vállalkozásokat kellene támogatni - reagált a költségvetési bizottság szocialista elnöke arra, hogy szerdán benyújtották a jövő évi költségvetési javaslatot.

Burány Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetés benyújtásával egy időben napvilágot láttak a hivatalos GDP adatok is. Hozzátette: az MSZP örül annak, hogy az ipar és a multinacionális cégek jóvoltából a magyar gazdaság szép számokat produkált, ugyanakkor változatlanul aggódnak a kis- és közepes vállalkozások valamint az alacsony keresetű munkavállalók miatt.

Hangsúlyozta, hogy áprilisban több mint 4600 cég szűnt meg Magyarországon, miközben tavaly és tavalyelőtt minden hónapban több cég szűnt meg, mint amennyit alapítottak. Döntően a kis- és közepes vállalkozók dobják be a törülközőt, a tulajdonosaik nem találják meg a számításukat, elsősorban azért mert nem nő megfelelő módon a fogyasztás, miközben a "bérköltségek szempontjából a kormány egy spirálba kergette őket" - fogalmazott.

Rossz helyzetben vannak a munkavállalók is, mert amíg a szocialista kormányok alatt a "minimálbér nem viselt egyáltalán személyi jövedelemadót", addig az Orbán-kormány alatt 16 százalékot kell adózni utánuk - folytatta Burány Sándor. A politikus véleménye szerint az sem véletlen, hogy megnőtt a kivándorlók száma. A költségvetés továbbra is azt a gazdaságpolitikát tükrözi, amely ezt a helyzetet eredményezte - közölte. A gazdasági növekedésből elsősorban nem a kisvállalkozóknak és az alacsony keresetűeknek, hanem a magas jövedelműeknek, a multinacionális cégeknek és a "Fidesz közeli" barátoknak ad vissza a kormány.

Az MSZP módosító javaslatot nyújt be a költségvetéshez, hogy elsősorban az alacsony keresetű embereken illetve a kis és közepes vállalkozásokon segítsenek - közölte. A párt továbbra is szorgalmazza, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentsék öt százalékra. Emellett valószínűleg benyújtanak egy olyan indítványt, amelyik egy egyszámjegyű szja-kulcsot vezetne be az alacsony keresetűek számára - mondta. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a 2016-os költségvetés parlamenti benyújtásakor arról számolt be, hogy az adócsökkentés költségvetése lesz a jövő évi büdzsé, a hiány 761,6 milliárd forint lesz, míg az államadósság a GDP 73,3 százalékra csökkenhet jövő év végére.

Szerző

Ujhelyi: Orbán térjen észhez!

Ujhelyi az európai vezetőkkel is kitölteti Orbán konzultációs kérdéseit. 

"Arra kérem Orbán Viktort, hogy térjen észhez, és vezesse vissza Magyarországot az európai értékekhez, amelyektől végletesen és életveszélyesen eltávolodott a fideszes populizmus következtében" - fogalmazott a szocialista politikus. Ujhelyi István egyúttal bejelentette: a mai napon parlamenti írásbeli kérdésként megküldte az Orbán-kormány migrációval foglalkozó nemzeti konzultációs kérdőívét Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének és Navracsics Tibor uniós biztosnak - ezt az MSZP európai politikusa jelentette be mai, brüsszeli sajtótájékoztatóján. 

Ujhelyi István közölte: a magyar kormány "nemzeti tudatmódosító konzultációja" heves tiltakozást váltott ki az európai közösségben, ezért várja az intézmények vezetői és a magyar biztos egyértelmű és határozott állásfoglalását is az álságos, igaztalan és provokatív kérdésekkel kapcsolatban.

Szerző