Előfizetés

Korrupció - Felfüggesztették a székelyföldi polgármestert

A székelyföldi Hargita megye prefektusa csütörtökön felfüggesztette tisztségéből Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét és Szőke Domokost, a város egyik alpolgármesterét azt követően, hogy a hivatali visszaéléssel gyanúsított elöljárókat jogerősen harminc napra házi őrizetbe helyezte a bíróság.

A prefektus arra a törvénycikkelyre hivatkozott, mely szerint mérlegelés nélkül fel kell függeszteni a tisztségéből az előzetes letartóztatásba helyezett elöljárókat. A törvény értelmében a kényszerintézkedés idején Antal Attila, a város másik alpolgármestere láthatja el a polgármesteri teendőket Csíkszeredában, ha az önkormányzati testület ráruházza a feladatot. A korrupcióellenes ügyészség április 30-án kezdeményezte Ráduly Róbert és Szőke Domokos előzetes letartóztatását, a bukaresti bíróság azonban csak az elöljárók házi őrizetét rendelte el.

Fico vállalja a felelősséget

Robert Fico kormányfő elmondta, noha az Állami Számvevőszék (NKÚ) elnökének személyére az ellenzék tehet javaslatot, a megválasztása nem fog menni a Smer voksai nélkül – közölte az Új Szó szerint.

Emiatt a kormánypárt magára vállalja a felelősséget. „Tiszteletben tartjuk az ellenzék jogát a jelölésre, de a végső felelősség a miénk, amit vállalunk is. Az NKÚ elnökének pártatlanul, függetlenül, objektíven kell cselekedni, nem dolgozhat politikai megrendelésre. Ezt fogjuk szem előtt tartani a választás során” – mondta.

Peter Pellegrini házelnök május 19-ére írta ki a választást, és Fico szerint nagy az esély rá, hogy az egyik jelölt meg lesz választva. „Mindhárom elnök tisztán ellenzéki, efelől nincs kétség. A választás azonban titkos, így nem volna helyes, ha előre bármit is elmondanék. Bízom benne, hogy sikerül az egyik jelöltet megválasztani” – mondta.

 Az NKÚ élére három jelölt van, Maroš Žilinka, Henrieta Crkoňová és Karol Mitrík. Žilinkát a KDH, a Híd és az Egyszerű Emberek támogatja. Henrieta Crkoňovát Marián Kvasnička (KDH) és Štefan Kuffa (OĽaNO) jelölte. Karol Mitrík volt titkosszolgálati igazgató Pavol Frešo SDKÚ-elnök jelöltje.

Kevesebb adatot gyűjthetnek Amerikában

Hosszú viták után az amerikai képviselőház megszavazta azt a javaslatot, amelynek révén megakadályoznák a titkosszolgálatok tömeges adatgyűjtését. A republikánusok és a demokraták nagy többsége is áldását adta az USA Freedom Act nevű törvényre, amelyet még a szenátusnak is jóvá kell hagynia. 338 képviselő támogatta, 88 ellenezte a javaslatot. 41 demokrata ellenezte és 47 republikánus támogatta.

A javaslat értelmében a jövőben telefonos adatokat, illetve felvételeket csak bírói engedéllyel lehet gyűjteni. Elegendő bizonyíték kell ahhoz, hogy a megfigyelt személy kapcsolatban állhat nemzetközi terroristákkal.

Az eddigi gyakorlat szerint a titkosszolgálatok tömegesen gyűjthetnek adatokat. Ezt az USA Patrioct Act szabályozza, amelyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadás sorozat után fogadtak el. Ez azonban június 1-től hatályát veszti. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) külföldi adatgyűjtéseit azonban ez nem befolyásolja. A képviselőház jogi bizottságának elnöke, Bob Goodlatte szerint az amerikaiak szabadsága és biztonsága nem zárja ki egymást.

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke átláthatóságot ígért a terrorizmus elleni harcban.