Előfizetés

Az Omega beveszi Felcsútot

Mészáros Márton írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2015.05.14. 17:22
MTI Fotó: Soós Lajos
Alaptalannak tartják a felháborodást az Omega együttes tagjai, szerintük semmi kivetnivaló nincs abban, hogy júniusban Felcsúton, a kormányfő háza mellett épült Pancho Arénában tartanak szuperkoncertet.

Az Omega rockegyüttes különleges, nyolcállomásos turnésorozata, az Omega Oratórium kapcsán tartott sajtótájékoztatót a fővárosi Párbeszéd Háza kápolnájában. Kóbor János, a zenekar frontembere zenésztársaival, Benkő Lászlóval, Molnár Györggyel, Debreczeni Ferenccel, illetve Laux Józseffel kiegészülve ismertette a sajtó képviselőivel a közelgő koncertturnéjuk tervét. Mint mondták, az egykori Oratórium-koncertek szellemiségében beat-misék néven tartanak előadásokat, amelyeken vallásos-spirituális témájú dalaikat modernizálva, áthangszerelve, szimfonikus zenekarral és kórussal az oldalukon adják elő. Elsőként, május 30-án a Budapest Parkban az 1961 és 1984 között ott működő Budai Ifjúsági Park (Ifipark) emlékére lépnek fel, két héttel később pedig a felcsúti Pancho Aréna közönsége előtt játszanak.

Mint ismeretes, a felcsúti koncert híre a közelmúltban erős felháborodást váltott ki az együttes rajongótáborában és a közvélemény körében is. Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa a Klubrádióban beszélt arról, hogy véleménye szerint a fejér megyei település nem semleges koncerthelyszín, mivel Orbán Viktor kormányfő ott nevelkedett és ott van a magánháza. A Népszabadságban arról is szólt, hogy "Mivel a Pancho Aréna akarva-akaratlanul politikai jelképpé vált, szerintem nem helyes, ha a zenekar ott koncertezik. De az sem volna helyes, ha május elsején a Városligetben játszana, oda sem való. Hosszú évtizedeken át éppen az volt az Omega egyik nagy erénye, hogy a politikától távolságot tartottunk, volt szívünk erre-arra nemet mondani. Ennek a zenekarnak méltó körülmények között, valamennyi egykori tag bevonásával kellene elbúcsúznia a közönségtől egy nagy koncerten.", mondta Mihály Tamás.

Kóbor János, az Omega frontembere lapunk kérdésére úgy fogalmazott, sajnálatos félreértés történt, amely leginkább azért bántja, mert éppen egy barát-zenésztárs generált feszültséget. „Ami Magyarországon megoszthatja az embereket, az sajnos meg is osztja őket. Számoltunk azzal, hogy nem fog minden rajongónk lelkesedni azért az ötletért, hogy a felcsúti Pancho Arénában lépjünk fel, de azt nem tudtuk előre, hogy ezt a koncertet, amely csupán egyik állomása a turnénknak, nem mi jelentjük be a médiának. Akkoriban kiváló hangmérnökünk, Küronya Miklós halálával foglalkoztunk, csak később terveztük a közvélemény értesítését” – jegyezte meg a 71 esztendős zenész. Kóbor érdeklődésünkre a „stadion atmoszférájával, templomi szépségével” indokolta a helyszínválasztást. „Azok, akik eljönnek a rendezvényre, egy csodálatos környezetben lezajló, politikától független koncertélménnyel gazdagodnak” – tette hozzá. Kóbor családjában többen építészek voltak, maga is építészmérnöki diplomát szerzett, ezzel magyarázza fogékonyságát a felcsúti stadiont tervező Makovecz Imre munkássága iránt, Puskás Ferenc, a stadion névadója pedig kisgyermek kora óta példaképe. A stadion 3500 fő befogadására alkalmas, a jegyek árusítását már megkezdték.

Az együttes a sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a 60’-as évek korszakalkotó brit zenekara, a Spencer Davis Group korábban meghirdetett vendégfellépése váratlan betegség miatt elmarad, helyette a magyar P. Mobil együttessel közösen lépnek színpadra a Budapest Parkban, ahol 11 ezer ember előtt játszanak majd. A fennállása ötvenharmadik évét ünneplő Omega a fővárosi, felcsúti és balatoni helyszínek mellett Hercegszántón, Albert Flórián labdarúgó szülőfalujában és a kommunista éra szobrait bemutató Memento Parkban, Lenin egészalakos szobra előtt is fellép a nyár folyamán. A hazai könnyűzene úttörői hamarosan újra Moszkvában adnak nagykoncertet, amely Benkő László billentyűs szerint azért örömteli, mert évtizedeken át ki voltak tiltva a Szovjetunióból.

Animációs filmtörténeti kiállítás nyílik

Publikálás dátuma
2015.05.14. 16:34
Mézga család Forrás: Facebook
A magyar animációsfilm-készítés 100 és a pécsi több mint 30 éves történetébe enged bepillantást az a tárlat, amely péntektől egy hónapon át tekinthető meg a pécsi belvárosban.

Mint azt Rozsnyai Ilona, a tárlatot szervező Total Art Egyesület program- és sajtómenedzsere elmondta, a tárlat a Magyar Művészeti Akadémia rendezésében februárban Budapesten debütáló Magyar Animáció 100 című kiállítás anyagát mutatja be, de kiegészül a pécsi animációsfilm-készítés három évtizedes történetét felölelő gyűjteménnyel is.

A Király utcai Hattyúházban megtekinthető kiállítás az első amatőr trükkfilm-kísérletektől vezeti végig a látogatókat a videómegosztókon népszerű kortárs animációs kisfilmekig, mutatja be e filmágazat legfontosabb hazai állomásait, kiemelkedő filmjeit, a technika fejlődését, a munkák mögötti alkotókat. A tárlaton képekkel gazdagon illusztrált szöveges tablókon mutatják be a filmkészítés folyamatát, de vetítéseket is tartanak. A kiállításon számos más érdekesség és kordokumentum mellett megtekinthető Rófusz Ferenc Oscar-díja is, amelyet A légy című animációs filmért kapott 1981-ben.

A sajtómenedzser kitért arra, hogy a magyar filmgyártás történetének legszínesebb fejezete az animációs film, olyan máig népszerű karaktereket köszönhetünk neki, mint a Kiskakas, Gusztáv, Vuk, a Mézga család vagy Grabowski.  

A kiállítás június 14-ig tekinthető meg Pécsett, utána Kecskeméten lesz látható az anyag.

Soroksár már odavan

Gizus tizenkét évig gondozta a magatehetetlen időseket, közben felnevelt két fiút, tönkrement két kapcsolata és még mindig nincs kifizetve a háza a vidéki kisvárosban. Legalább ezt rendezni akarja az életben, úgyhogy hónapok óta takarítja a londoni szállodákat, este skype-on beszél az itthoniakkal, utána kicsit sír, majd megsüti a lakótársaknak a következő adag pogácsát, hátha valami otthonfoszlányt ez is ad a lelkének. A 22 ezres Soroksár, egy teljes fővárosi kerület népessége már hiányzik az ellátásból. Ápolók tízezrei mentek el csendben. Ők már nem teszik fel a kérdést, amit a keddi budapesti tüntetésen olvashattunk az egyik táblán: Fidesz, ha mi nem leszünk, mi lesz?

Most azt mondják, végre öntudatra ébredtek az egészségügyben dolgozók, ki merték mondani, hogy elfogyott a türelem, hullafáradtak, másodállásokból tömik be a családi kassza tátongó lyukait, hiányoznak műszerek, felszerelések, tápszerek. Azt mondják, nem bírják tovább, elegük van a milliárdos fejlesztésekből, ahol a tervezők átnéznek rajtuk, így a fuldokló beteg ágya nem fér ki az ajtón, az ágytálmosóban meg nincs bevezetve a víz, közben ők turkálóban veszik a fehér egyenruhát.

Zombor Gábor államtitkár volt háziorvos és kórházvezető is, ismeri a bajokat, kérdés, hogy mihez van politikai felhatalmazása. Pár hete rendszeresen egyeztet a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel: kis lépések, aprópénzek kerülnek az asztalra, csak annyi, amin el lehet csámcsogni egy ideig – megy az idő, csillapodnak a kedélyek. Az egészségügyiek remélik, év végére összeállhat az életpályamodell, a fekete-fehér tömeg meggyőzte az urakat, hogy át kell szabni a költségvetést, duplájára kell emelni a béreket. A sok ezer kitikkadt orvos és ápoló kedd este kifütyülte az önmaga paródiájává vált Cser Ágnest, aki tizenegy éve áll sztrájkkészültségben, és pont azóta nem ért el semmit. Láthatóan a színpadon sem fogta fel, hogy számára itt a vég. Zombor államtitkár sokkal okosabb: ő tudta, hogy itt nem lehet maszatolni, ha a szakmában akar maradni, akkor most mindennel egyet kell értenie. Meg is tette. Már csak az a kérdés, hogy azért mond le, mert a kormányzati stoptábla útját állja az ígéretek betartásának, vagy azért, mert a nagy tanító nem szereti, ha valaki elfelejti: ez a világ a lehetséges világok legjobbika.