Előfizetés

Tust kapott az elnök - Fotók

H. T.
Publikálás dátuma
2015.05.14. 22:26
Gömöri Zsolt (jobbra) gondolkodási időt kért a tiltakozóktól FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Rendhagyó vívóasszót láthattunk ma a Magyar Sport Házában, ahol az utóbbi napokban a negatív híreivel a médiába kerülő Magyar Paralimpiai Bizottság elnöksége is székel. A tiltakozó paralimpikonok részéről Dani Gyöngyi, háromszoros paralimpikon vívó adott végül tust Gömöri Zsolt elnöknek és kérte fel a lemondásra. A képre kattintva galéria nyílik!

Szerdán egy névtelen levél járta be a sajtót, amelyben paralimpikonok nyolc pontban összegezve kérik a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségét a lemondásra, és a szervezeten belüli mihamarabbi változásokra. Bár az MPB honlapján tegnap kora délután megjelent a hír, miszerint többen is elhatárolódtak az említett levéltől, ennek ellenére délután kettőre a bizottságnak is otthont adó Magyar Sport Háza elé demonstrációt szerveztek paralimpikonok, akik közösen aláírt nyilatkozatukat szerették volna átadni az utóbbi napokban erkölcsi botrányba keveredő Gömöri Zsolt elnöknek.

„Egyik szemem boldog, a másik nem. Azt tudni kell, hogy a nyilatkozatot sokkal többen támogatják, mint ahányan ma itt voltak. Sajnos akadt olyan háttérintézkedés, ami miatt többen nem mertek eljönni erre a találkozóra. Azonban ez nem azt jelenti, hogy nem értenek egyet azzal, amit képviselünk. Elsősorban azt szerettük volna elérni, hogy mondjon le az elnök, és álljon fel egy olyan elnökség, amely a mi érdekeinket képviseli.

Továbbá, hogy jusson el az emberekhez, hogy az elmúlt napok történéseitől, mi teljesen elhatárolódunk. Azt szeretnénk, hogy azok a források, amelyek a sportolók rendelkezésére állnak, azok jussanak el a sportolókhoz” – nyilatkozta lapunknak Sas Sándor, paralimpikon erőemelő, az esemény egyik szószólója.

Gömöri Zsolt egyébként nem futott el a demonstrálók elől, sőt beinvitálta őket a Magyar Sport Házába, egy közös beszélgetésre. A nagy médiaérdeklődéssel kísért sajtótájékoztató egy vívóasszóhoz hasonlított, ahol egyszer az egyik, másszor a másik szúrt oda. Természetesen csak szavakkal zajlott a küzdelem és az elnök úr részéről számok is repkedtek, illetve, hogy mely sportoló mit köszönhet az MPB-nek.

A lényegi kérdést azonban a háromszoros paralimpiai ezüstérmes vívó, Dani Gyöngyi fogalmazta meg, aki úgy érkezett szintén érmes társával Krajnyák Zsuzsával együtt, hogy edzőik kérésére nem nyilatkozhatnak. Azonban amikor Gömöri Zsolt őt is megszólította, akkor azért válaszolt neki.

„Én nem azért akarlak téged számon kérni, mert nem tettél meg mindent azért, hogy fel tudjunk készülni a versenyekre, hanem azért ítéllek el, mert a saját jólétedre fordítottad azt a pénzt, ami a miénk lett volna. Te vagy a testület fennállása során az első elnök, aki bérezést kap. Nem tudom, hogy ez mekkora összeg, de nem is érdekel. A lényeg, hogy hiteledet vesztetted. Ide most már szponzor nem fogja betenni a lábát, amíg te itt vagy. Ezért szeretnélek téged tisztelettel megkérni, hogy add át a helyedet másnak” – mondta a kerekesszékes vívó.

Mondandóját a hallgatóság tapssal fogadta, míg Gömöri Zsolt a kamerák kereszttüzében válaszolt neki „Azért az, amit mondasz, hogy elvettem tőletek és az az én jólétemre lett fordítva, nem teljesen helytálló. Az én fizetésem, ebben a pozícióban rendkívül szerénynek számít. Értem a problémát, megfogjuk tárgyalni, el is gondolkozom azon, amit mondasz” – válaszolta az elnök.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mégis mennyi a pontos fizetése az MPB elökének, Gömöri Zsolt azt reagálta, hogy nem annyi, ami a médiában megjelent, hanem annak úgy nagyjából a harmada.

„Mindenképpen előreléptünk a mai találkozóval, mert elmondtuk, hogy nem értünk egyet azzal, hogy Gömöri Zsolt ott ül az elnökség székében. Azt gondolom, ez volt a mai nap lényege. Remélem, a közgyűlés minél előbb talál egy megfelelő elnököt, illetve elnökséget, és ők felkészítenek, illetve elvisznek minket Rióig” – árulta el lapunknak Dani Gyöngyi.

A MEOSZ a paralimpikonok mellett áll

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szolidaritását fejezi ki Magyarország paralimpiai bajnokaival, parasportolóival, akik a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökének és munkatársainak végtörlesztése kapcsán hangot adtak elégedetlenségüknek és segítséget kértek helyzetük rendezéséhez.

.

Női kézilabda NB I - Bajnok az FTC

Publikálás dátuma
2015.05.14. 21:52
MTI Fotó: Kovács Anikó
Ferencváros végzett az élen a női kézilabda NB I 2014/2015-ös idényében, mivel a döntő második mérkőzésén is legyőzte - 27-25-re - a címvédő Győrt.

A fővárosi csapat a múlt csütörtöki első találkozón 31-31 után, hétméteresekkel 37-36-ra verte a címvédő és a legutóbbi hét kiírásban aranyérmes együttest. Az FTC 1966, 1968, 1969, 1971, 1994, 1995, 1996, 1997, 2000, 2002 és 2007 után lett ismét bajnok. Tizenkét elsőségével már egyedül második az örökrangsorban a 15-ször győztes Vasas mögött. Eddig a Győrrel holtversenyben állt 11 aranyéremmel a második helyen.

A Ferencváros a csütörtöki mérkőzés előtt legutóbb 1996. november 13-án, azaz 18 és fél éve tudott nyerni Győrben.

Labdarúgó NB I - Fellebbezések a licencadó bizottság döntése ellen

Publikálás dátuma
2015.05.14. 20:54
Illusztráció/Thinkstock
A Nyíregyháza Spartacus, a Kecskeméti TE és a PMFC-Matias is fellebbez a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) licencadó bizottságának döntése ellen, mivel nem kaptak első osztályú indulási jogot a következő szezonra.   

A nyíregyházi klub a honlapján jelentette be, hogy azért nem kapta meg a szükséges licencet, mert tartozott egy korábbi játékosának, Diego Balbinónak. Ugyanakkor jelezte, a brazil futballistát már kifizették, az erről szóló igazolást azonban még nem kapta meg az egyesület. A tervek szerint ezt a papírt a május 26-i határidőig megkapja a klub.  

Rózsa Pál, a Kecskemét többségi tulajdonosa a klub honlapján olvasható közleményben úgy fogalmazott: az előző időszak pénzügyi nehézségeinek megoldására múlt pénteken, a hiánypótlás alkalmával a klub megküldte a stabilitás helyreállítását biztosító ütemtervet, továbbá garanciát nyújtott a bizottság számára. Hozzátette, az előző évek költségtakarékos gazdálkodásának fenntartása és a tulajdonos által vállalt kötelezettségek megfelelő biztosítékot jelentenek az NB I-es szerepléshez. "Az elmúlt hét év eredményei arra köteleznek, hogy minden lehetőséggel éljünk az első osztályú tagság megtartása érdekében, így mindenképpen fellebbezünk a licencadó Bizottság döntése ellen" – olvasható a közleményben.  

A Pécs vezetői szintén a klub honlapján jelezték, hogy jogorvoslattal élnek, fellebbeznek. A klubnál az MLSZ licencadó bizottságának határozatát jogsértőnek tartják, mert mint vélik, az "részben téves adatokon alapul, részben pedig a valós adatokat tévesen értelmezi, így helytelen következtetéseket és érdemben helytelen döntést tartalmaz". Kitértek arra, a licenceljárásban igazolták, hogy a klub törvényes, likvid és adekvát működésének összes jogszabályi és gazdasági feltétele megvalósult, a pécsi csapat NB I-es indulásának és 2015/2016-os bajnokságban való folyamatos szereplésének sem jogi, sem közgazdasági akadálya nincs.  

A PMFC vezetői biztosak abban, hogy a fellebbezésük folytán eljáró másodfokú licencadó bizottság a klub érveit és álláspontját elfogadva megadja következő élvonalbeli szezonban történő induláshoz szükséges engedélyt.  

A három csapat mellett a Quaestor-ügy miatt bajba került Győri ETO FC, valamint a jelenlegi sereghajtó Lombard Pápa Termál FC nem kapta meg az első osztályú induláshoz szükséges licencet. Előbbi az NB III-ben indul majd a következő idényben, utóbbi pedig sajtóhírek szerint új tulajdonost keres.