Giro d'Italia - Contador folytatja

Váll- és karsérülése ellenére folytatja a Giro d'Italia kerékpáros körversenyt az összetettben élen álló spanyol Alberto Contador.

A háromhetes viadal fő esélyese a csütörtöki, hatodik etap hajrájában belekeveredett egy bukásba, amelyet egy korláton áthajoló, filmező néző idézett elő. Contador felállt, betekert a célba, ám fájdalmai miatt a pódiumon fel sem tudta emelni a kezét az éllovasnak járó trikó felvételéhez.

"Rengeteget dolgoztam, hogy jó formában legyek itt a Girón, és majd később a Tour de France-on is. Nem akarom, hogy kárba vesszen a munka. Megnézzük, versenyen mire leszek képes. A társaim segítenek majd" - idézte a cyclingnews című szaklap a bringást, akit a grossettói rajtnál nagy tömeg fogadott. A pénteki, Grossetto és Fiuggi közötti szakasz viszonylag sík, ám a 264 kilométer a leghosszabb az idei kiírásban. A hegyek majd a hétvégén jönnek.

Contadornak jelenleg 2 másodperc az előnye az olasz Fabio Aruval és 20 másodperc az ausztrál Richie Portéval szemben.
A spanyol kerekes idén szeretné megnyerni a Girót és júliusban a Tour de France-t. Legutóbb 1998-ban az olasz Marco Pantaninak sikerült ez a bravúr. A Tinkoff Saxo kapitánya a nyolcadik kerekes lehet, akinek összejön a duplázás és olyan legendákhoz csatlakozna, mint az olasz Fausto Coppi (1949, 1952), a francia Jacques Anquetil (1964), a belga Eddy Merckx (1970, 1972, 1974), a francia Bernard Hinault (1982, 1985), az ír Stephen Roche (1987), a spanyol Miguel Indurain (1992, 1993) és Pantani (1998).

A 2010-es Tour- és a 2011-es Giro-elsőségétől doppingolás miatt megfosztott Contador 2008-ban már megnyerte a Girót.

Szerző

Szakadékba zuhant egy turistabusz, sokan meghaltak

Legkevesebb 30 ember meghalt, amikor Északnyugat-Kínában szakadékba zuhant egy turistabusz - közölte a Hszinhua hírügynökség.

A több mint 40 utast szállító jármű felborult, és körülbelül 30 métert zuhant egy völgybe. A busz Hszianjang város közigazgatási területén járt szerencsétlenül. Az előzetes jelentések szerint a helyszínen már dolgoznak a mentők, folyik a sérültek kórházba szállítása.

Szerző

Börtönre ítélték a befolyásával visszaélő politikust

Publikálás dátuma
2015.05.15. 11:14
Illusztráció/Thinkstock
Egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a román legfelső bíróság pénteken Liviu Dragneát, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnökét, közigazgatási és regionális fejlesztési minisztert a 2012-es - az akkori államfő leváltásáról kiírt - népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) választási csalás megszervezése és befolyással való üzérkedés vádjával állította bíróság elé Dragneát, akit azzal gyanúsítottak, hogy csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Traian Basescu akkori államfő leváltását eredményezte volna. Az ügy másik 74 vádlottja felfüggesztett büntetést vagy felmentő ítéletet kapott. Az első fokon meghozott ítélet ellen a legfelső bíróság egy másik bírói tanácsánál lehet fellebbezni.

Szerző