Miért tolt milliárdokat a fociba Tarsoly?

A Quaestor vezetőjét 2001-ig egyáltalán nem is érdekelte a foci. A letartóztatásban lévő Tarsoly Csaba a rendőrségen tett vallomásában azt mondta, rábeszélték a győri fociberuházásra, mert a stadionépítés fontos volt a labdarúgó-Európa-bajnokság magyarországi rendezésének tervei miatt. A vallomás szerint azonban az ETO-beruházással többször és rengeteget buktak, a Quaestornak még csali cégeket is kellett alapítania, hogy ne legyen látványos katasztrófa az ETO-Park indulásából - írta az Index.

A bedőlt és hatalmas adósságokat maga mögött hagyó Quaestor vezetője az Index információi szerint egyáltalán nem beszélt a politikusokhoz vagy gazdasági vezetőkhöz fűződő személyes kapcsolatairól, és a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdasági bűnözés elleni főosztályának nyomozói sem erőltették ezt a szálat.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző

Matolcsy a Vajdaságban ad tanácsokat

A szülőföldön való megmaradás és boldogulás, valamint a sikeres vállalkozások létrehozása a Vajdaságban is lehetséges, csak tanulni kell Magyarország tapasztalataiból - jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Szabadkán a Pannon RTV beszámolója szerint.

A jegybankelnök hozzátette: a siker érdekében fel kell ismerni a lehetőségeket és el kell kerülni a gazdasági csapdákat.
Matolcsy György szerint Szerbiának és Vajdaságnak jó esélyei vannak a felzárkózásra, hiszen közel van az egységes és fejlett európai piachoz, Belgrád egyre közelebb kerül az európai uniós tagsághoz, és az EU legdinamikusabban fejlődő régiója, Közép-Európa is az ország közvetlen szomszédságában van.

"A Vajdaságban is lehet sikeresnek lenni. Lehet, hogy el kell menni egy időre, akár Magyarországra, akár az Európai Unióba valahova, fel kell szívni a tudást, egy kis tőkét is érdemes felhalmozni, de haza kell jönni, mert itthon vannak a gyökerek, és az egész térség nagyon sikeres lesz a következő évtizedekben" - fogalmazott az MNB-elnök, aki a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság konferenciáján vett részt a bácskai városban. Kifejtette, hogy Magyarország biztos hátországot jelenthet a külhoni, így a vajdasági magyaroknak is.

A konferencián több tanulmányt is bemutattak, amely az elvándorlásról szólt - közölte a szabadkai Pannon RTV. Egy felmérés szerint a középiskolás diákok 56 és fél százaléka külföldön tanulna tovább, 33 és fél százalékuk pedig a jövőjét is külföldön tervezi.

A népszámlálási adatok szerint 2002 és 2012 között 40 ezerrel csökkent a magyarok száma Szerbiában, ennek okát a szakértők a születések számának csökkenésében, az asszimilációban és az elvándorlásban látják.

Szerző

Hende: romlott Európa biztonsági helyzete

Publikálás dátuma
2015.05.16. 19:33
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Tagadhatatlan, hogy az elmúlt évben jelentősen romlott Európa biztonsági környezete - emelte ki Hende Csaba honvédelmi miniszter szombaton a NATO Parlamenti Közgyűlés Védelmi és Biztonsági Bizottság ülésén.

Mint kifejtette: a Közel-Kelet és Észak-Afrika felől érkező menekültáradat miatt óriási migrációs nyomás nehezedik Európa keleti és déli országaira, s a nyugati országok számára is egyre nagyobb kihívást jelent. Emellett rendkívüli gyorsasággal előrejelezhetetlen fegyveres konfliktus alakult ki Európa keleti részén, Magyarország közvetlen szomszédságában Ukrajnában.

A miniszter szerint az új kihívásokra a NATO jól reagált, a transzatlanti szövetség erősebb lett. A tavalyi walesi NATO-csúcson olyan döntések születtek - mint például a védelmi költségvetés növelése - amelyekről korábban vitázni sem lehetett - tette hozzá Hende Csaba. Leszögezte: Magyarország maradéktalanul végrehajtja a NATO-csúcson tett vállalásait. A miniszter példaként kiemelte, hogy a héten benyújtott költségvetési törvényjavaslat szerint jövőre mintegy 50 milliárd forinttal növekedhet a Honvédelmi Minisztérium költségvetése.

Szerző