Időzavarban a berlini filharmonikusok

Hazamegy Sir Simon Rattle, a mai világ talán első zenekarának, a berlini filharmonikusoknak esztendők óta vezető angol karmestere. Hatvan éves, úgy véli ideje, otthon, a brit szigetországban vezényelni, átadni a legendás posztot az arra méltó utódnak, olyan elődök után, mint Hans von Bülow, Arthur Nikisch, Wilhelm Furtwangler, Herbert von Karajan és a felejthetetlen Claudio Abbado. 

Csakhogy Berlinben aranyszabály, hogy a főnököt nem fölülről tukmálják rá az együttesre. A 128 muzsikus titkos szavazással dönti el, kit fogad el első emberéül, mesteréül, Egy hete a legnagyobb titokban, szinte kolostori elzártságban vitatkozik az együttes, kit tiszteljen meg a bizalmával. Szigorúan tilos még mobiltelefont is bevinni a terembe, nehogy bármilyen hír is kiszivárogjon a végső, szent döntés előtt.

A vezető német sajtó kritikusai türelmetlenül várják a hírt, mindhiába. A jelöltek mezőnye nem túl nagy, állítólag hét komoly úr, de közülük, csak kettőt tartanak igazán esélyesnek. Egyik sem ifjú. A 72 éves Daniel Barenboim, az arab és izraeli muzsikusokból toborzott Divan zenekar jelenlegi vezetője, mellesleg a világ egyik legnagyobb zongora művésze, aki a hangversenyeken gyakran játssza és egyúttal vezényli Mozart és Beethoven versenyműveit. Vetélytársa a goromba pokróc hírnevének „örvendő” 56 éves Christian Thielemann, jelenleg a Staatskapelle Dresden dirigense.

Ott toporog a mezőnyben a csakugyan fiatal és lendületes venezuelai Gustavo Dudamel is, de egyelőre csak hátránnyal. Igaz, a berlini csoda zenekart nem kergeti a tatár a döntéssel, mert Maestro Rattle csak 2018-ban búcsúzik végleg, miután több mint másfél évtizedet, tizenhat esztendőt töltött el a zenekar élén, nagy sikerekkel. Akadnak azonban szép számmal bírálói is, akik szerint remek, kitűnő érzékű muzsikus, mégsem teljesen hibátlan, a vetélytársai sok tekintetben különbek nála.

Szerző

Amerikába megy a Saul fia

Az egyik legjelentősebb amerikai forgalmazó, a Sony Pictures Classics megvette Nemes Jeles László Saul fia című filmjének észak-amerikai forgalmazási jogait - tudta meg vasárnap a Variety című filmes szaklap.

Az alkotást két nappal ezelőtt mutatták be a 68. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában. A szerződést a film nemzetközi forgalmazója, a francia Films Distribution írta alá a cannes-i filmvásáron a Sony Pictures Classics amerikai céggel, miután több komoly ajánlatot is kapott a megvételre.

Nemes Jeles László a pénteki nagy sikerű bemutatót követően az MTI-nek elmondta: a nemzetközi forgalmazó olyan sok megkeresést kapott, hogy "ki kellett kapcsolnia a telefonját". Az amerikaiak díjesélyesnek érzik az alkotást a jövő évi Oscar-gálán, és ezt kívánják előkészíteni a film megvásárlásával - tette hozzá a rendező.

Nemes Jeles László első játékfilmje az auschwitzi koncentrációs táborban játszódik, a deportált zsidóknak a gázkamrákba terelésével, majd a holttestek eltakarításával és elégetésével megbízott Sonderkommando egyik képzeletbeli zsidó tagjának, a magyar Auslaunder Saulnak (Röhrig Géza) az utolsó másfél napját meséli el. A holokausztot teljesen új filmes megközelítéssel feldolgozó magyar filmet az idei cannes-i fesztivál első nagy revelációjaként értékelte a nemzetközi sajtó, amely - a magyar kritikához hasonlóan - elismerőleg szólt róla.

Az Arany Pálmáért versengő 19 filmből eddig hatot mutattak be, közülük a Screen nemzetközi filmes lap pontozási listáján a Saul fia vezet, a Le Film francais francia lap által megkérdezett kritikusok Nanni Moretti Anyám című filmje után a második helyre sorolták a magyar alkotást. Az Arany Pálma-díj kiosztása és a záróünnepség május 24-én lesz Cannes-ban. A magyar mozikban június 11-től látható a Saul fia.

Szerző

"Élménycsomagot" kínál a nyári fesztivál

Komplex turisztikai "élménycsomaggal" várja vendégeit a Margitszigetre a Budapesti Nyári Fesztivál, amely csaknem 150 programot kínál június 12. és augusztus 30. között - mondta Bán Teodóra, a fesztivált rendező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Aludjon a Margitszigeten színházjeggyel! elnevezésű kedvezményes csomag a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra szóló színházjegyet, szállodai szobát reggelivel, a színházi retúr hajójáratra szóló jegyet és víztoronybelépőt tartalmaz. A csomag - csakúgy, mint a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadok előadásaira szóló jegyek - SZÉP Kártyával is megválthatók, és a csomagajánlaton kívül május végéig 10 százalékos Early Bird-kedvezmény is érvényesíthető - emelte ki Bán Teodóra.
A Margitszigeten a fesztivál a Liszt és Dante című koncerttel veszi kezdetét június 12-én, amelyen a Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényli. A fesztivál másik fő helyszínén, a Városmajori Szabadtéri Színpadon egy nappal később, június 13-án nyit a fesztivál a Halálos tavasz című Zilahy Lajos-regény színpadi adaptációjának bemutatójával.

A tavalyi Carmen után a Magyar Állami Operaház idén nyáron is elő-bemutatóként adja elő egyik őszi premierjét a Margitszigeten a Szabad Tér Színházzal együttműködésben: az idei operabemutató a 100 éve elhunyt Goldmark Károly Sába királynője című műve lesz, amelyet július 3-án és 5-én láthat a közönség Káel Csaba rendezésében.

A Szabad Tér Színház egy igazi klasszikust, a Toscát is bemutatja a Margitszigeten augusztus 7-én és 9-én, a főszerepekben olyan neves külföldi énekesekkel, mint Béatrice Uria-Monzon francia mezzoszoprán (Tosca), Giancarlo Monsalve chilei tenor (Cavaradossi) és Alexandru Agache román bariton (Scarpia). A Nagy Viktor által rendezett darabban a Sekrestyés szerepében feltűnik Alexandru Aghenie, a tavaly szeptemberben megrendezett I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny első díjasa is - említette Bán Teodóra.

A margitszigeti helyszín egy további kiemelt produkciója lesz a Carl Orff születésének 120. évfordulója alkalmából július 10-én bemutatandó táncjáték, amelyen a szerző legismertebb műve, a Carmina Burana mellett a Catulli Carmina is színpadra kerül a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett előadásában.

Vive la France! címmel szimfonikus filmzenekoncerten emlékeznek Edith Piafra születésének 100. évfordulója alkalmából, az idei musicalbemutató pedig a Jézus Krisztus szupersztár lesz. A Honvéd Táncszínház a Benyovszky című táncjátékkal lép fel, és készül egy új éjszakai cirkusz-színházi revü is, amely a francia Moulin Rouge világát idézi meg. A margitszigeti víztoronyban idén is folytatódnak a népszerű dzsesszkoncertek, olyan fellépőkkel, mint Szőke Nikoletta, Kozma Orsi, a Bolyki Brothers és a Swing & Sanzon.

Bán Teodóra kiemelte, hogy a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Halálos tavasz-bemutató után ezúttal is megrendezik a vidéki és határon túli teátrumok előadásait felvonultató színházi szemlét: az idei évad során bemutatott előadások közül 8-at válogatnak be a nyári programba, a produkciókat zsűri értékeli, a díjakat szeptemberben adják át.

Szerző