Az iszlamisták fontos sikere

Az Iszlám Állam (IS) teljes egészében elfoglalta Ramadit. Bagdadi belbiztonsági források is megerősítették, hogy vasárnap az iraki hadsereg utolsó állásait is elfoglalták a dzsihadisták. A város központját két nappal korábban, pénteken vették be az IS milicistái, s kitűzték jellegzetes, fekete zászlajukat. Az arab hírcsatorna, az Al Arabija képsorokat is mutatott arról, amint az iraki hadsereg tagjai elmenekültek a városból.

Az IS már vasárnap este bejelentette a város teljes átvételét. A Bagdadtól 110 kilométerre nyugatra található város Anbar tartomány székhelye, ahol kilencven százalékig szunniták élnek. Ez azt jelenti, hogy Irakon belül Ninivét, Moszult és Anbar tartomány jelentős részét is az IS fegyveresei tartják ellenőrzésük alatt.

Ramadit csütörtök óta támadták folyamatosan, több hullámban a szélsőséges terrorszervezet fegyveresei. Ennek során több öngyilkos merényletet is végrehajtottak az iraki kormányerők állásai ellen. A harcok során körülbelül 500 katona, illetve polgári személy vesztette életét. A BBC úgy értesült, hogy Haidar al-Abadi iraki kormányfő arra kérte a hadsereg tagjait, a végsőkig tartsanak ki, s ne hagyják el állásaikat. Állítólag erősítést küldtek a katonáknak, amely már úton van a körzet felé.

Nemzetközi migrációs szervezetek közlése szerint a harcok megkezdése óta 8000-en menekültek el a városból. Ramadi elvesztése mindenesetre óriási vereség Bagdad számára, hiszen az idei évben először fordul elő, hogy az IS-nek egy stratégiailag ilyen fontos települést sikerült elfoglalnia.

Szerző

Több halott egy motoros bandák közötti összecsapásban

Publikálás dátuma
2015.05.18. 09:41
Illusztráció/Getty Images
Kilenc halálos áldozatot követelt a texasi Wacóban az a fegyveres összecsapás, amelyben legalább három amerikai motoros banda tagjai estek egymásnak.

 A konfliktus ebédidőben, egy autópálya menti zsúfolt bevásárlóközpont Twin Peaks nevű étterme mellett tört ki. Nyolcan a helyszínen, egy kilencedik személy pedig a kórházban halt meg. Mindannyian motoros bandák tagjai voltak. Az összecsapás18 sebesültjét szúrt és lőtt sebekkel szállították kórházba. Azt egyelőre nem közölték, hogy a sérültek között vannak-e olyanok, akik nem tartoznak egyik csoporthoz sem. A történtek hatalmas pánikot okoztak a környéken.

 A lövöldözés közvetlen oka egy parkolóhely körüli nézeteltérés lehetett. A feszültség azonban hónapok óta fokozódott a bandák között. A Twin Peaks előtt vasárnap több tucatnyi motort állítottak le. A rendőrség előre tudott a találkozóról, ezért megerősítette jelenlétét az étteremnél.  A hiányos öltözetű pincérnőiről ismert étteremlánc helyi egységénél előbb ökölharc tört ki, majd üvegek, furkósbotok, láncok és kések kerültek elő, végül lőfegyverek is eldördültek. Több motorost rendőrök lőttek meg; az egyelőre nem derült ki, hogy halálos lövést is leadtak-e. Három motorost, aki később be akart hatolni a helyszínre, hogy bosszút álljon társaiért, őrizetbe vettek.

A rendőrség szerint a beavatkozás életeket mentett meg. Helyszíni beszámolók szerint a Twin Peaks és egy szomszédos üzlet parkolóját az összecsapás után földön heverő testek borították.  A helyszín körül megerősítették a biztonsági őrizetet a további összecsapások megelőzése érdekében. A nyomozásba a helyi rendőrség mellett a szövetségi Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) is bekapcsolódott.

Szerző

306,53 reggel a forint/euró árfolyam

Publikálás dátuma
2015.05.18. 09:38
Illusztráció/Népszava
Erősödött a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon hétfő reggelre.

Reggel háromnegyed hétkor az eurót 306,53 forinton, a dollárt 268,06 forinton, a svájci frankot 292,30 forinton, a japán jent pedig 2,2411 forinton jegyezték. A péntek délután fél hatkor jegyzett árfolyamához képest az euró 26 fillért, a dollár 9 fillért, a frank 59 fillért, a jen pedig 0,65 fillért veszített értékéből.

Az euró napi szinten 0,09 százalékkal 1,1434 dollárra gyengült hétfő reggelre. A svájci frankkal szemben 0,09 százalékkal javult a közös európai fizetőeszköz árfolyama, 1,0485 frankon forgott. A dollár 0,18 százalékkal 0,9170 frankra erősödött.

Szerző
Témák
forint