Templomban őrjöngött egy fiatal férfi Szegeden

Publikálás dátuma
2015.05.18. 12:35
Illusztráció/Thinkstock
A szegedi Szent Rókus-templomban cirkuszoló férfit a rendőrök fékezték meg.  A mezítlábas, rövidnadrágos férfi berohant az épületbe, és egy előadást megszakítva ordibálni kezdett. Próbálták megnyugtatni, de mivel nem boldogultak vele, a rendőröktől kértek segítséget.

A járőrök az oltár mögött találták meg a férfit, a kezében egy Jézus-szobrot tartva, amelyet megrongált. Az oltár előtt lefektetett vörös szőnyeget felgyűrte, és egy keresztet is magához szorítva kiabált. A rendőrök meggyőzték, hogy a szobrot adja át nekik, de ezután ismét agresszívvá vált, így csak testi kényszer alkalmazásával tudták megfékezni és megbilincselni. Zavart állapota miatt kihívták hozzá a mentőket, akik rendőri kísérettel vitték kórházba.

A 26 éves férfit később gyanúsítottként hallgatták ki rongálás gyanúja miatt. Tettét azzal magyarázta, hogy a bűncselekmény elkövetésekor kábítószer hatása alatt állt.

Szerző

Semjén és a NATO két jóbarát

Publikálás dátuma
2015.05.18. 12:18
Semjén Zsolt felszólal a NATO parlamenti közgyűlésén az Országház Felsőházi üléstermében. Mögötte Gabriel Vlase, a NATO parlame
Stratégiai érdek az euro-atlanti integráció elősegítése - ezt Semjén Zsolt közölte a NATO parlamenti közgyűlés 2015. évi tavaszi ülésszakának plenáris ülésén hétfőn a Parlamentben. A miniszterelnök-helyettes mindezt "történelmi okokkal" és "tapasztalatokkal" magyarázta. A közgyűlés közös nyilatkozatot fogadott el. 

Semjén Zsolt kijelentette: e kérdésben kormányokon átívelő konszenzus van, Magyarország NATO- és EU-taggá válása óta következetesen támogatja az erre irányuló szövetségi és uniós politikát. Kitért arra is, hogy az elmúlt napokban Macedóniában bekövetkezett tragikus és nyugtalanító események is igazolják, hogy a NATO térség iránti figyelme, a régióval kapcsolatos elkötelezettsége nem csökkenhet, ennek még a látszata is elkerülendő.

MTI Fotó: Kovács Attila

MTI Fotó: Kovács Attila

Rögzítette: Magyarország Montenegrót felkészültnek tartja a tagságra. Meghívása ösztönzőleg hathat a többi aspiráns országra is, hogy mielőbb teljesíthessék a NATO-tagság feltételeit - mondta Semjén Zsolt. Szerinte ebből logikusan levezethető a magyar álláspont változatlansága, hogy a meghívásokra az egyéni érdemek és a teljesítmény alapján kerüljön sor, a felkészültebbnek ne kelljen bevárnia a kevésbé felkészültet. Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy az aspiráns országok is mielőbb előrelépjenek a meghíváshoz szükséges reformok végrehajtásában, annak érdekében hogy a szövetség tagjaivá válhassanak. Ezek az országok - Montenegró mellett - Bosznia-Hercegovina, Grúzia és Macedónia.

A miniszterelnök-helyettes kitért arra, Magyarország a nemzetközi jogból fakadó alapelvnek tartja, hogy minden ország szuverén döntése az értékválasztása, saját sorsának alakítása, esetleges NATO-tagsága. Emlékeztetett arra is, hogy a múlt héten tartották a NATO-külügyminiszterek értekezletét Törökországban, ahol magyar részről - az előbb említettek jegyében - ismét felhívták a figyelmet a bővítés fontosságára.  "Meggyőződésünk, hogy az euroatlanti integrációs perspektíva sokat hangoztatott hitelességét az idén decemberi döntés kiválóan demonstrálná minden érintett és a külvilág felé. A bővítési döntés fontos a reformelkötelezettség fenntartása érdekében is" - fogalmazott Semjén Zsolt, hozzátéve: a kérdés nem kerülhet le a szövetség napirendjéről.

Hangsúlyozta: tisztában vannak azzal is, hogy a bővítést támogató tagállamoknak a konszenzusépítés, az aspiránsoknak pedig a kritériumok teljesítése terén számos tennivalójuk marad. Semjén Zsolt azt ígérte, hogy Magyarország NATO-keretben és kétoldalú alapon egyaránt továbbra is következetesen támogatja az erre irányuló erőfeszítéseket.

Szükség van a transzatlanti együttműködésre és szolidaritásra

Erről már Alexander Vershbow, a NATO amerikai főtitkárhelyettese beszélt, mondván:  biztonságunk és közös értékeink több irányból is támadás alatt állnak. A szövetség főtitkárhelyettese a plenáris ülésen kiemelte: a NATO jól halad a tavalyi walesi csúcstalálkozón meghatározott célok megvalósításában, de több területen nagyobb erőfeszítésekre lenne szükség. Alexander Vershbow hangsúlyozta: a NATO és az EU közötti együttműködés fontosabb, mint valaha, koordinálni kell a tevékenységüket, összhangba kell hozni a megközelítéseiket.

Közös nyilatkozat a szövetség bővítéséről

A képviselők határozatot fogadtak el, amelyben a NATO bővítése mellett foglaltak állást. A dokumentumban azt írták, folyamatosan és elkötelezetten támogatják Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Montenegró és Macedónia közeledését a szövetséghez. Azt ajánlják a NATO-nak, hogy 2015 végéig döntse el, meghívja-e Montenegrót a szövetségbe.

A nyilatkozatban külön ösztönzik az ukrán kormányt és parlamentet reformok megvalósítására, hogy az ország megfeleljen az euroatlanti normáknak. A közgyűlés - ahogyan azt eddig is tette - a jövőben is minden lehetséges segítséget megad a csatlakozni szándékozó országoknak, hogy elérjék céljukat és a NATO tagjaivá válhassanak. A képviselők a nyilatkozatban kiemelik, hogy a NATO bővítése nem jelent fenyegetést egyetlen országra sem, hanem a biztonság és stabilitás erősítését szolgálja az euroatlanti régióban.

Szerző

Dudálj, ha mennie kell! - Tiltakozók várták Orbánt

Publikálás dátuma
2015.05.18. 12:05
Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Papp László, Debrecen polgármestere és Kósa Lajos országgyűlési képviselő a városháza mel
Orbán Viktor miniszterelnök ma a Modern városok program keretében Debrecenbe látogatott, érkezésekor a szokásos protokoll mellett, tüntetők és táblák is fogadták a városháza közelében. 

A helyi DK által szervezett demonstráción résztvevők tábláin egyebek mellett az volt olvasható, hogy "Dudálj, ha Orbánnak mennie kell!" illetve: "Tőled mennyit lopott a Fidesz?"

Demonstráció a debreceni városháza közelében MTI Fotó: Czeglédi Zsol

Demonstráció a debreceni városháza közelében MTI Fotó: Czeglédi Zsol

Szerző