Volt, nincs - Egy napig élt a pályázat

Már az első nap elfogyott a kertészeti gépbeszerzésre kiírt támogatási keret - mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke.

Felidézte, hogy a 10 milliárd forint gépbeszerzési támogatásra a kertészek május 18-tól pályázhattak a keret kimerüléséig, de legkésőbb június 1-jéig. A kertészeti gépek beszerzésére a mostani keret abból a 35 milliárd forint vidékfejlesztési forrásból származott, amelyet 2007-2013 között még nem használtak fel.

A mostani pályázaton minden olyan kertészetben használható gépi eszköz és berendezés beszerzésére lehetett pályázni, amelyhez nem volt szükség építési tevékenységre. Így a gazdálkodók pályázhatnak például erő- és anyagmozgató valamint betakarító gépek, továbbá osztályozó és csomagoló berendezések beszerzésére, valamint öntözési eszközök és gépek megvásárlására is.
A FruitVeB elnöke úgy ítélte meg, hogy a támogatás jó lehetőséget kínált a gazdaságok eszközeinek korszerűsítésére.

Szerző

Újabb sztrájkot hirdettek a német mozdonyvezetők

Újabb sztrájkot hirdetett a német mozdonyvezetők szakszervezete (GDL), a munkabeszüntetés a személyszállításban szerdán kezdődik és egyelőre nem ismert, hogy meddig tart.

A GDL hétfőn jelentette be, hogy ismét sztrájkot szervez. A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság teherszállítási ágazatában dolgozó tagjait arra szólította fel, hogy kedd délután 15 órakor függesszék fel a munkát. A személyszállítási területen dolgozó szakszervezeti tag mozdonyvezetőknek szerda hajnali 2 órától kell sztrájkolniuk az érdekképviseletet felhívása szerint.

A GDL közleménye szerint a sztrájk befejezése előtt 48 órával tájékoztatnak majd arról, hogy mikor veszik fel a munkát. A szakszervezet tavaly szeptember óta már kilencedik alkalommal szervez sztrájkot.

Szerző

A Fitch várhatóan tartja magyar osztályzatát

Londoni pénzügyi elemzők szerint a héten várhatóan még nem módosítja Magyarországra érvényes adósosztályzatát a Fitch Ratings, de a besorolás kilátását javíthatja.

A Fitch május 22-ére, péntekre tűzte ki a szuverén magyar adósosztályzat elbírálását. A nemzetközi hitelminősítő "BB plusz" hosszú távú államadós-osztályzatot tart érvényben Magyarországra. Ez azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's hosszú futamú magyar szuverén minősítésével, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású "BBB" sáv alsó szélétől. A besorolások kilátása mindhárom cégnél stabil.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó térségre hétfőn összeállított heti előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy a Fitch a pénteki felülvizsgálaton még nem változtat a magyar adósosztályzaton. A ház szerint azonban annak megvan az esélye, hogy a Fitch Ratings az osztályzat kilátását a jelenlegi stabilról felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitívra javítja.

Az utóbbi időben mindazonáltal volt már példa arra, hogy a magyar szuverén hitelbesorolás előzetes pozitív kilátás nélkül javult.
A Standard & Poor's március végén minősítette fel Magyarországot, egy fokozattal "BB plusz"-ra javítva a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását, úgy, hogy előtte nem módosította pozitívra az addigi - és azóta is érvényes - stabil kilátást. Az S&P márciusi eljárása azonban viszonylag ritka a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban, gyakoribb ugyanis, hogy a hitelminősítők először a kilátást módosítják, és később változtatják az osztályzatot.

A Standard & Poor's lépése egyedinek tekinthető abban az összefüggésben is, hogy Magyarországra a márciusi felminősítés előtt ez a hitelminősítő tartotta érvényben a leggyengébb besorolást: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél addig "BB" volt, két fokozattal gyengébb a befektetési ajánlású sáv alapszintjénél, és eggyel alacsonyabb a Moody's és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.

A Standard & Poor's osztályzatjavításával került a magyar államadós-besorolás mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.
A JP Morgan mellett ugyanakkor más nagy londoni házak is valószínűsítik, hogy a közeljövőben további kedvező hitelminősítői intézkedések történnek Magyarországgal kapcsolatban.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó piacokról összeállított helyzetértékelésükben közölték, hogy derűlátóan ítélik meg Magyarország felminősítési esélyeit. A ház elemzői úgy vélekedtek, hogy a Standard & Poor's által nemrégiben végrehajtott osztályzatjavítást további pozitív hitelminősítői lépések követik, valószínűleg már az idei év végén, vagy jövőre.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a hitelminősítők egy-egy európai uniós államadósra évi két-három felülvizsgálati időpontot tűznek ki. A Fitch Ratings pénteki felülvizsgálata után ismét a Moody's következik, amelynek idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 10-én szerepel.

Szerző