Kalózkamerával lopják el a PIN kódot

Publikálás dátuma
2015.05.19 07:14
Fotó: Thinkstock
Fotó: /
Ijesztően egyszerű bankkártyás lenyúlásra figyelmeztetett a brit rendőrség - írja a Pénzcentrum.hu. A módszer lényege, hogy egy apró kamerát helyeznek el az ATM-en, így megszerzik a PIN kódot - a kártyaadatokat pedig egy gyorsan felszerelhető leolvasóval nyúlják le. Bár nincs tudomásunk arról, hogy konkrétan ilyen eszközökkel szereztek volna már meg kártyaadatokat Magyarországon, érdemes figyelni, hiszen a bűnözői módszerek általában gyorsan terjednek.

Az év elején már elfogott a rendőrség olyan bűnözőket Budapesten, akik adatszerző eszközt szereltek ATM-ekre. Egy kis odafigyeléssel azonban egészen jól kiküszöbölhetők az ilyen csalások: például mindig nézzük meg az ATM-et, mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat. Elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani a csalók, ha ott bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát!

Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat azzal is, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a bejárati ajtón lévő kártyaolvasót, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón - kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt -, inkább válasszunk másik ATM-et.

Szerző
2015.05.19 07:14

Videóra vették, ahogy elfüstöl egy busz Budapesten

Publikálás dátuma
2019.01.16 18:11
Illusztráció
Fotó: Népszava/
A sofőr mindenkit időben leszállított.
Lángra kapott a BKK egyik autóbusza, az ekkor pont a Kossuth nyomdánál járó 168E számú járat. A 444.hu egyik olvasója videón is megörökítette az esetet:
A beszámoló szerint már akkor érezni lehetett a füstöt, amikor az utasok felszálltak, és hamarosan a füstjelző is bejelzett. A sofőr ekkor, még pont időben, mindenkit leszállított. Aztán megpróbált elgurulni, de egy pillanatra lángra kapott a motor.
2019.01.16 18:11
Frissítve: 2019.01.16 18:41

Huszonöt autó égett ki egy Kaposvár melletti raktárban

Publikálás dátuma
2019.01.16 17:19
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Kigyulladt a tárolóépület, a tűzoltók már csak a lángoló roncsokat tudták eloltani.
Egy több mint 200 négyzetméteres raktárépület lángolt szerdán Kaposvár külterületén, Új-Zaranypusztán- az ingatlanban autókat tároltak: a tűzhöz a városi tűzoltókat és Zala megyei katasztrófavédelem munkatársait riasztották, akik négy vízsugárral kezdték meg az oltást. 
A katasztrófavédelem korábbi közleményében még 20 autóról írt, az MTI azonban úgy tudja, összesen 25 autó égett ki a raktártűzben. A helyszínre érkezett egy erőgép is, segítve az épület bontását, az ott tárolt, egyébként használt járművek mozgatását. Az eset során senki sem sérült meg.
2019.01.16 17:19