Németh Lászlóné magyarázkodik a projekt-döntésekről

Publikálás dátuma
2015.05.19. 11:36
Lázár János és Németh Lászlóné Fotó: Népszava
A kormány fejlesztési kabinetjében nem az uniós forrásból megvalósuló fejlesztések kivitelezőiről, hanem a különböző projektek prioritásáról döntöttek - ezt a korábbi nemzeti fejlesztési miniszter, a Miniszterelnökség jelenlegi államtitkára jelentette ki a  TV2 Mokka reggeli műsorában.

Ezt követően a szokásos közbeszerzési eljárás során választódtak ki a kivitelezők, erre pedig a fejlesztési kabinetnek semmilyen befolyása nem lehetett - magyarázta a műsorban Németh Lászlóné. 

Emlékeztetett arra, hogy a fejlesztési kabinetet, amelynek a nemzeti fejlesztési, illetve a nemzetgazdasági miniszter mellett a kormányfő és Lázár János, akkori miniszterelnökséget vezető államtitkár voltak a tagjai, 2012 nyarán azért hozták létre, hogy felgyorsítsák az uniós források felhasználását. Az üléseken négyen döntöttek arról, hogy mely projektek kapjanak prioritást nemzetgazdasági szempontból, illetve melyek alkalmasak a közbeszerzési eljárások kiírására. Kérdésre válaszolva a Miniszterelnökség jelenlegi államtitkára közölte: nem kíván jogi lépéseket tenni a volt nagykövet kijelentései miatt, mert az mosakodásnak tűnne a számára. Ugyanakkor amennyiben az ellenzéki pártok feljelentést tennének ellene az üggyel kapcsolatban, áll a vizsgálatok elébe - ette hozzá.

Ahogy a Népszava is megírta Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövet most megjelent könyvében sajtóhírek szerint egyebek mellett arról írt, hogy Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter minden héten leült a kormányfővel, átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, melyikeknek legyen prioritása és melyik pályázatok nyerjenek. Orbán Viktor vasárnap Budapesten újságíróknak, egy a nagykövet könyvében olvashatókat firtató kérdéseire azt felelte: igen, ez ma is így van, a folyamatnak ez a törvényes rendje, csak a miniszter személye változott. 

Az ellenzék szerint ezzel a miniszterelnök nyíltan felvállalta, hogy "mind a mai napig ő dönt" a középítkezési pályázatok nyerteseiről. A fejlesztéspolitikai kabinet a fejlesztések irányairól, a prioritásokra szánt összegekről és a fejlesztések földrajzi elhelyezkedéséről dönthet, de a pályázati nyertesekről nem, mert az a Közbeszerzési Döntőbizottság feladata - szögezte le a DK, amely feljelentést is tesz Orbán Viktor ellen. 

Szerző

Megint forgalomkorlátozás Budapesten

Sportrendezvény miatt lesz ma és holnap forgalomkorlátozás a fővárosban, két kerület érintett. 

 A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén.

Tilos megállni
2015. május 19-én 20 órától
2015. május 20-én 24 óráig a Budapest VIII., IX.,

Bláthy Ottó utca mindkét oldalán az Üllői út és az Elnök utca között,
Albert Flórián út mindkét oldalán a Könyves Kálmán körút és a Vágóhíd utca között,
Lurdy Ház hátsó parkolójának Vágóhíd utca felé eső nem aszfaltozott részén,
Vágóhíd utca páratlan oldalán a Lenkei János utca és az Albert Flórián utca között.

Szerző

"Lajos, itt van még az ajtónál?" - Így fogta el a TEK a dühöngőt (videó!)

Publikálás dátuma
2015.05.19. 10:02
Forrás: police.hu
Lakásból kizuhanó tárgyakról és a tatabányai, negyedik emeleti lakásból kihallatszó kiabálásról tettek bejelentést a lakók a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2015. május 18-án délelőtt. A tatabányai rendőrök perceken belül megjelentek a megadott címen, ahol kiderült, hogy a 38 éves A. Lajos nem egyedül tartózkodik a lakásban, hanem édesanyja is otthon van - ismertette a történteket a police.hu.

Miután a rendőröket nem engedte be és a járőrök sehogy sem tudták lecsillapítani a férfit, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Terrorelhárítási Központ közreműködését kérte. A TEK műveleti egysége az ablakon és az ajtón keresztül behatolt a lakásba és elfogta A. Lajost. A helyszínre hívott mentőszolgálat a 38 éves férfit kórházba szállította, a Tatabányai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya pedig eljárást indított vele szemben. Az akciót két részletben nézhetik meg a rendőrség, illetve a TEK felvételein: 

Szerző