Táborozna a gyerek? Mélyen a zsebbe kell nyúlni

Publikálás dátuma
2015.05.19. 15:08
Illusztráció/Thinkstock
A taborfigyelo.hu adatai szerint egy egyhetes átlagos napközis tábor ára 18-20 ezer forint, a szintén egyhetes, átlagos "ottalvós" táborért pedig 30-35 ezer forintot kell fizetni.

A portál regiszterében mintegy 160 tábor 524 turnusa szerepel, az árakban pedig nagyon nagy az eltérés attól függően, hogy helyileg hol van, illetve milyen programot kínálnak. Van a kínálatban például rúdtáncos, makettes, katonai, paleo- és lövésztábor is, és van olyan egyhetes "ottalvós" program,  amiért 180 ezer forint körüli összeget kérnek. A nyári táborok  80-90 százalékos telítettséggel üzemelnek.

Szerző

Illatos út - 9 hónap, mire végeznek a veszélyes hulladékkal

Publikálás dátuma
2015.05.19. 14:59
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Az összes hulladék elszállítása a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről kilenc hónapon belül befejeződik, május végéig elviszik a legveszélyesebbnek ítélt mintegy ezer hordót - közölte a Miniszterelnökség kedden.

Május 14-éig 514 hordót szállítottak el a telephelyéről, ami mintegy 80 tonnát jelent. A közlemény szerint a szakemberek által legveszélyesebbnek ítélt 991 hordóban DNBS-hulladékok (dinitro-benzoesav), anyalúgok, savak (például kénsav), különböző szilárd és folyékony veszélyes hulladékok vannak. Legfontosabb feladat ebben a munkafolyamatban a kiszóródás, a kifolyás megakadályozása.

A szakszerűtlen és jogszerűtlen tárolás következményeként a hordók egy részében lévő veszélyes hulladékok közvetlenül érintkezhetnek a talajjal vagy a levegővel - áll a közleményben. A szakszerűtlenül tárolt hulladékok szennyezőforrást jelentenek a felszín alatti közegekre, ezért volt szükség 991 hordó esetében az azonnali beavatkozásra. A teljes hulladék-elszállításra és megsemmisítésre várhatóan közbeszerzési eljárást írnak ki. Az azonnali elszállítást nem igénylő hordókat addig is fóliával fedték le, így is megakadályozva az esetleges környezetkárosítást.

Minden az Illatos útról elszállított veszélyes hulladékot a dorogi égetőben ártalmatlanítanak. Az égetés során keletkező füstgázt folyamatosan tisztítják, és csak a megtisztított levegőáram hagyja el az égetőművet. Mindazonáltal, ahogy a Népszava megírta, a dorogi lakosok felháborodtak, és közölték: nem kérnek a veszélyes "pesti hordókból". 

Szerző

PM: Ózdon (is) kiszorítják a szegényeket az önkormányzati lakásokból

Publikálás dátuma
2015.05.19. 14:46
Illusztráció/Thinkstock
A Párbeszéd Magyarországért szerint ehhez "egy botrányos lakásrendelet"  segíti hozzá az önkormányzatot. 

Az ellenzéki párt szóvivője, Tordai Bence elmondta: Janiczák Dávidnak, a település jobbikos polgármesterének "feltett szándéka, hogy az Ózdon élő szegényeket és különösen a cigányokat megregulázza. Akorábbi lakásrendelet megváltoztatása miatt most könnyebb kilakoltatni az önkormányzati lakások "kellemetlennek titulált" bérlőit, és változtak az új bérlők kiválasztásának szabályai is. Amíg korábban a polgármester évi öt bérlőt választhatott ki, ma korlátlan hatalma van ebben a kérdésben - jelezte a PM-es politikus. 

Elmondta azt is, hogy Ózdon körülbelül ezer önkormányzati bérlakás található, a polgármester pedig jelezte: a bérlőket fokozatosan le fogják lecserélni. A  vidéki jobbikosok által vezetett városokban számos rendelkezésben érhető tetten a szegény- és romaellenesség, a PM a maga eszközeivel fel fog lépni ezekben az ügyekben - közölte Tordai Bence. A politikus a parlamentben tartott sajtótájékoztató végén szóváltásba keveredett egy jobbikos képviselővel, aki közölte: jogi lépéseket tesz Tordai szavai miatt. 

Szerző