Tüntetés előtt - Petíció a kormányfőnek

A tankötelezettség korhatárának 18 évre történő visszaállítását, a felsőoktatási törvény visszavonását, az egyetemi autonómia helyreállítását és önálló oktatási minisztériumot követel többek között a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete abban a tízpontos petícióban, amelyet a kormányfőnek címeztek. A csütörtöki demonstrációjuk követeléseit összefoglaló petíciót szerdán délután adták át a Miniszterelnökség képviselőinek a fővárosban.

Mendrey László, a PDSZ elnöke újságírók előtt ezt azzal indokolta, hogy a demonstráció várhatóan estébe nyúlik majd és nem kívánják, hogy akkor kelljen a dokumentumot az illetékeseknek átvenniük. Rámutatott: felszólítják a kormányt és a szaktárca vezetőjét, tegyenek radikális lépéseket annak érdekében, hogy a közoktatás eredményes pályára álljon. Szólt arról, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ plusz 17 milliárdos forrással számolhat, de ez arra nem elég, hogy a pedagógusok soros béremelése megvalósuljon. A nem pedagógus dolgozók 2008 óta egy árva fillér béremelést nem kaptak - fogalmazott.  Levelükben arra is felhívják a miniszterelnök figyelmét, hogy a pedagógus életpálya bevezetése óta a fizetések növekedését lenullázta a munkaterhelés.

Kitért arra is, hogy a sztrájktárgyalások eredménytelenek voltak és hónapok óta nem kapnak választ arra, hogy a közoktatásban milyen feltételek mellett lehet munkabeszüntetést megvalósítani. A demonstráció nem kizárólag az oktatásról és a pedagógusokról szól, szolidaritásukat kívánják kifejezni a közszféra, azon belül is az egészségügy és a szociális ágazat dolgozóival is. Az "Emmi-sújtotta övezetben" az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra dolgozói összefognak - mondta.

A petícióban többi között követelik még, hogy valósuljon meg érdemi és nyílt párbeszéd az oktatás résztvevőivel, ne bocsássanak el dolgozókat, hogy azután közmunkásként lényegesen kevesebb bérért foglalkoztassák vissza őket. Elvárják továbbá, hogy legyen lehetőség a sokszor bizonyított - méltán népszerű - tankönyvek ismételt rendelésére, és, hogy senki ne hagyhassa el az iskolapadot hasznosítható végzettség nélkül.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál záruló vonulásos tüntetést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kezdeményezte, partnerei civilek, a Humán Platform, az Oktatói Hálózat, és a Hálózat a Tanszabadságért szervezetek.

Szerző

MSZP: Nem a villamosok, csak a problémák fonódnak

Az MSZP szerint a kormánypárti budapesti városvezetés hozzá nem értése miatt nem készülnek majd el időben a jelenleg is zajló budai fejlesztések, ami egyúttal a környéken állandósult közlekedési káoszt is hónapokkal meghosszabbítja.

Erről Horváth Csaba szocialista fővárosi képviselő és Őrsi Gergely, az MSZP II. kerületi elnöke beszélt szerdán. Őrsi Gergely hangsúlyozta, a jelenleg Budán zajló 3-4 közlekedési fejlesztés előkészítése és lebonyolítása is hibás. Példaként említette a budai fonódó villamoshálózat fejlesztését, amelyben szerinte "egyelőre csak a problémák fonódnak". A Margit-híd alatti HÉV-állomás födémjéről ugyanis kiderült, amit korábban a helyi szocialisták is valószínűsítettek, hogy nem bírja el az ott elvezetni kívánt villamosokat - fejtette ki Őrsi Gergely, aki szerint a Széll Kálmán tér felújítását és a volt gazdasági minisztériumi épület bontását is hasonló előkészítetlenség jellemzi. Kiemelte, az MSZP ezért felszólítja a városvezetést, hogy beruházásait hangolja össze és készítsen hozzájuk előzetes hatástanulmányokat.

Horváth Csaba úgy fogalmazott, megbukott Tarlós István főpolgármester azon koncepciója, hogy ugyan nagy fennakadást okozva, de gyorsan elvégzik a budai fejlesztéseket. Ennek oka, hogy a jelenlegi városvezetés nem hajlandó tudomásul venni, hogy a közlekedéstervezés és -szervezés egy külön szakma - mondta az ellenzéki politikus, aki szerint akár hónapokra is állandósulhat a budai közlekedési káosz.

Szerző

DK: Egyetlen felsőoktatási intézmény sincs biztonságban

A Demokratikus koalíció véleménye szerint a kormány politikája miatt egyetlen felsőoktatási intézmény sincsen biztonságban, semelyik sem tervezheti nyugodtan a saját jövőjét - erről a párt oktatáspolitikai szakpolitikusa beszélt szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Arató Gergely arra reagált, hogy a vs.hu kedden egyetemi forrásokra hivatkozva azt írta, eladják a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának Villányi úti épületeit, az azért kapott pénzt pedig a kormány a budai Vár újjáépítésére akarja fordítani. A portál információi szerint a kertészettudományi, a tájépítészeti és az élelmiszer-tudományi karok más felsőoktatási intézményekhez kerülnek majd. A Budapesti Corvinus Egyetem szerdán azt közölte, semmilyen hivatalos dokumentumot nem ismer az intézmény esetleges átalakításával összefüggésben.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a hivatalos információk hiánya is jól mutatja, milyen helyzetben van a felsőoktatás az Orbán-kormány alatt. Arató Gergely egyúttal azt mondta, hogy a több mint százötven éve létező intézmény illetve az arborétum "elkótyavetyélése" nemcsak a felsőoktatás, hanem az egész ország számára is hatalmas veszteség lenne.

Szerző