Előfizetés

Malajzia megkegyelmez a migránsoknak

Nadzsib Razak malajziai kormányfő bejelentette, hogy országa kutató-mentő missziókat szervez az Andaman-tengeren a rohingya kisebbséghez tartozó menekültek hajóinak felkutatására, s humanitárius segítséget nyújt a rohingyáknak.

Malajzia hetek óta elzárkózott a jórészt Mianmarból (korábbi nevén Burmából), valamint Bangladesből útrakelt rohingya migránsok befogadásától, s nem engedték, hogy csónakjaik partra szálljanak. Indonézia mindeddig ugyancsak elzárkózott befogadásuktól. Mintegy hétezer ember hánykolódik hajókon az Andaman-tengeren.

A maláj és az indonéziai külügyminiszter mianmari tárgyalásain ugyanakkor jelezte, hogy átmenetileg hajlandók menedéket adni a rohingyáknak, de a nemzetközi közösség segítségét kérik az áttelepítésükhöz. Anifah Aman, a malajziai és Retno Marsudi, az indonéz diplomácia vezetője mianmari (burmai) kollégájukkal U Wunna Maung Lwinnel tárgyaltak. Burmába várják Anthony Blinken amerikai külügyminiszter-helyettest is.

Thaiföld is bejelentette, hogy mostantól nem fordítják vissza partjaiktól a menekültek csónakjait, de jelezte, hogy már most is több tízezer mianmari menekült ellátásáról gondoskodnak, s többet már nem tudnak vállalni. Az Amnesty International ázsiai és csendes-óceáni igazgatója, Richard Bennett tegnap is riadóztatott, hogy még mindig többezren sodródnak a tengeren, s lassan elfogy az élelmük és a vizük, humanitárius vészhelyzet alakult ki.

Veszélyben a követségnyitás

Egyáltalán nem lehet biztosra venni, hogy az elmúlt hónapok lassú, de ígéretes közeledési folyamata Washington és Havanna között egyhamar áttöréshez vezet. Sőt, az amerikai szenátus külügyi bizottságában rendezett meghallgatáson kiderült: a republikánus szenátorok jelentős része kétkedve fogadta Barack Obama elnök békülési szándékát az általuk továbbra is „merev, kommunista rezsimnek” tartott havannai kormányzattal. 

Miként visz a diplomáciai kapcsolatok rendezése, a kilátásba helyezett követségnyitás Kuba kiábrándító emberi jogi bizonyítványának javításához? Hogyan vezet a szabad választások kiírásához? – ilyen és hasonló kérdések sorát szegezték tegnap a megjelent szenátorok Roberta Jacobson államtitkár-helyettesnek, aki Obama főtárgyalójaként irányítja a Kubával folytatott megbeszéléseket.

A magas rangú diplomata maga is beismerte, hogy Havanna még semmilyen konkrét lépést nem tett a fenti kifogások orvoslására. Ám – tette hozzá Jacobson – a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok kiszélesítése, a látogatóutak megszaporodása, s általában az a lehetőség, hogy az Egyesült Államok könnyebben ténykedhetne Kubában, segítheti a kubai változások bekövetkeztét. Ha a Fehér Ház szándékai szerint sor kerülne a követségek újbóli megnyitására a két fővárosban, az 54 év kihagyás után csakugyan új fejezetet nyithatna az Egyesült Államok és Kuba kapcsolatában.

Egy Putyin-vizit segítene?

Orosz források szerint a japán diplomácia egy esetleges Putyin-látogatástól reméli, hogy végre közelebb jusson a megoldáshoz az úgynevezett „északi szigetek” területi vitája – derült ki a moszkvai Duma elnökének tokiói vizitje során. 

Szergej Nariskinnak vendéglátói elmondták: szeretnék végre aláírni a békeszerződést, a két ország között ugyanis hivatalosan máig nem született békemegállapodás a második világháború óta. Ehhez azonban nyilván a területi ellentétek lezárására lenne szükség. „Szeretnénk ezért, ha Putyin elnök Japánba látogatna. Abe Sinzo miniszterelnök igen komolyan fontolgatja a meghívását” – nyilatkozta szerdán a japán kormánypárt alelnöke, Komura Maszahiko, aki korábban külügyminiszteri tárcát is viselt a kabinetben. Washingtoni látogatásán Abe állítólag jelezte Barack Obama amerikai elnöknek e tervet.

A sok évtizedes területi vita négy, Japántól közvetlenül északra fekvő, kicsi sziget ügyében zajlik, amelyek a világégés után kerültek a Szovjetunióhoz. A legmagasabb szintre emelt tárgyalások szándékát orosz részről kedvezően fogadták, ám Moszkva szerint a vitatott területek a Dél-Kurili-szigetcsoport részét képezik, s hallani sem akar Habomai, Kunasir, Sikotan és Iturup státuszának megváltoztatásáról. Korábbi békekötési próbálkozások rendre ezen az ügyön feneklettek meg. A Mainichi című japán lap ugyanakkor arról ír, hogy Tokiót aggasztja, Oroszország 70. évfordulós ünnepségeket akar tartani a Kurili-szigeteken. Japán moszkvai nagykövete ma sajtóértekezleten közölte, tájékozódik az ügyben, hogy Tokió megfelelően reagálhasson.