Végre! Hétvégétől teljes vonalon jár a 4-es 6-os

Publikálás dátuma
2015.05.21. 18:22
FOTÓ: Facebook
A felújítás végeztével vasárnaptól újra teljes vonalon jár a 4-es és 6-os villamos, és a közúti forgalomkorlátozások is megszűnnek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ csütörtökön.

A közlemény szerint vasárnaptól a nagykörúti villamosok dél-budai végállomásuktól a Széll Kálmán tér Vérmező út menti oldalán kialakított ideiglenes végállomásig közlekednek. Pénteken és szombaton elbontják az Oktogonnál kialakított ideiglenes végállomást, ezért ezen a két napon a villamosok dél-budai végállomásuktól csak a Blaha Lujza térig viszik az utasokat, ahonnan a Széll Kálmán tér felé a 4-6-os jelzésű pótlóbusszal lehet továbbutazni. A péntekről szombatra virradó éjszaka 0 és 4 óra között a teljes villamosvonalon pótlóbusz jár.

A közúti forgalomkorlátozások is megszűnnek: péntektől a Margit körút Keleti Károly utcai csomópontjában, majd szombattól a Rómer Flóris utcában, a Margit utca-Mecset utca szerpentinen, valamint a Margit körút-Fekete Sas utca csomópontban visszaáll az eredeti forgalmi rend. Vasárnaptól a korábban a Szent István körúton és a Teréz körúton bevezetett korlátozások is megszűnnek.

Ugyanakkor a Széll Kálmán tér felújítása, valamint a budai fonódó villamoshálózat építése miatt továbbra is kell forgalomkorlátozásokra számítani - figyelmeztettek. A 4-es és a 6-os villamos vonalán 2015 márciusában kezdődtek komplex, a Széll Kálmán tér felújításával, a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével, valamint a Margit híd dilatációs - a hőtágulás miatti mozgásokat kiegyenlítő - szerkezeti elemeinek garanciális cseréjével összehangolt felújítási és karbantartási munkák. A Margit híd budai hídfőjénél, a Keleti Károly utca, valamint a Széna tér környékén és a Széll Kálmán téren a budai fonódó villamoshálózat vágányépítése zajlott, a BKV pedig halaszhatatlan pályafelújítást végzett az Aradi utca és a Tátra utca között, aminek következtében ezen a vonalszakaszon megszűntek a sebességkorlátozások.

Felhívták a figyelmet arra: azzal, hogy a kényelmetlenségekkel járó építkezéseket egy időben végezték, illetve végzik, nemcsak az Európai Unió által meghatározott határidők tarthatóak, de az egymáshoz közel eső területeket sem kell több különböző időpontban lezárni, ezzel pedig jelentős időt és pénzt sikerült megtakarítani a fővárosban közlekedők számára.

Szerző

Illatos út - LMP: csődöt mondott a környezetbiztonság

Az LMP értékelése szerint a veszélyes anyagokat tartalmazó hordók elszállításával még nem kármentesítik a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyét, a talaj és a talajvíz tisztítására és cseréjére azonban a jövő évi költségvetés nem tartalmaz forrásokat.

Sallai R. Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke csütörtökön, sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy a jövő évi költségvetési javaslat kármentesítésre nem tartalmaz forrásokat, holott a telephely talajvizsgálatakor kiderült: a határértéket százezerszeresen meghaladja a rákkeltő, benzol tartalmú anyagok szintje. Közölte: az előzetes becslések szerint mintegy 5 milliárd forintba kerülhet a környezet rendbetétele itt. 

A politikus szerint az országban számos hasonló lerakat lehet, „a környezetügy, a környezetbiztonság azonban csődöt mondott”, a kormányzat csak ott lép, ahol azt a közvélemény kiköveteli. Bizottságával ezért azt tervezi: körbejárják az ország hasonló telephelyeit, mert szerinte nem ismert, hogy „Százhalombattától Kazincbarcikáig milyen környezetbiztonság valósul meg”, de a tíz éve megszűnt Fővárosi Vegyiművek egyéb lerakatairól is alig tudható valami.  

A képviselő elmondta, írásbeli kérdésben is rákérdezett arra, hány hasonló méreganyagraktár van az országban, de arra is, ki a felelős a közigazgatásban azért, hogy korábban nem kezdeményezték az Illatos úti telep ártalmatlanítását. Kedden a Miniszterelnökség azt közölte: kilenc hónapon belül az összes hulladékot elszállítják az Illatos úti telephelyéről, május végéig pedig elviszik a legveszélyesebbnek ítélt mintegy ezer hordót. Hozzátették: ezzel a kormány megoldja a mérgező terület mintegy tíz éve húzódó tereprendezésének ügyét.

Szerző

A KSH bizonyíthatja: nem tudnak megélni a dolgozó emberek

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai azt bizonyítják, hogy Magyarországon továbbra sem tudnak megélni a munkájukból a dolgozó emberek.

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke csütörtöki közleményében a KSH friss jelentésére reagált, amely szerint 4,1 százalékkal nőttek a keresetek az első negyedévben; a nettó kereset 156 ezer 700 forint volt. A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, költségvetési intézményeknél és a nonprofit szervezeteknél 4,1, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 3 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek az első negyedévben.

Az ellenzéki képviselő szerint a pár százalékos emelkedés a minimálbér-emelésnek, illetve a közmunkások létszámadatainak tudható be. Bérfelzárkózásról tehát szó sincs, a kötelező emeléseken túl nincs bérfejlesztés - vont mérleget. Hozzátette: a kormány gazdaságpolitikájának következtében a béremelkedés elsősorban a magasabb keresetűeknél csapódik le, míg 2,2 millió adózó, az adózók fele továbbra is a létminimum alatt keres. Közölte, a dolgozók kétharmadának jövedelme az átlagbér alatt van.

Szél Bernadett szerint Magyarországon a bérek az Európai Unió 28 állama közül az ötödik legalacsonyabbak, a kormány mégsem tesz semmit a bérfelzárkózásért, és csodálkozik, hogy egyre több ember menekül a körülmények miatt külföldre. Az Orbán Viktor miniszterelnök által ígért hosszabb távú béremelési programnak nincs nyoma a jövő évi költségvetésben - mutatott rá Szél Bernadett. Jelezte, módosító javaslatokat nyújtanak be annak érdekében, hogy jövőre már elérje a minimálbér legalább a létminimum szintjét, az átlagkeresetűek helyzete is javuljon, és legyen valós bérfejlesztés a közszférában.

Szerző