Előfizetés

Medvék elleni védekező rendszer az autópályán

Medvék és más vadon élő állatok ellen épít új védőrendszert a Rijeka és Zágráb közötti autópálya-szakaszon a horvát autópálya-kezelő vállalat – hangzott el a Nova TV-ben pénteken.

A televízió honlapján is közzétett felvételeken jól látszik, ahogy egy medve átugorja a korlátot és elkezd futni az autópályán. Több autós is a puszta szerencsének köszönhetően kerülte el az ütközést. A medvét még a rendőrségnek sem sikerült megállítania. 

„Amikor egy medve betéved az autópályára, éppúgy meg van zavarodva, mint az ember, aki szeretne tenni valamit, de nem tud. A helyzet a gépkocsivezetőkre és a medvékre egyaránt veszélyes” - mondta a Duro Huber, a zágrábi állatorvosi egyetem professzora, majd hozzátette: a medve minden ilyen esetben súlyos sérüléseket okozhat az embernek.  Bojan Vivoda, az autópálya-kezelő vállalt főmérnöke elmondta, hogy a már meglévő válaszfal mellett 60 kilométer hosszú elektromos kerítés megépítését tervezik, hogy a medvék ne juthassanak az úttestre. 

Kiemelte: amennyiben ez nem működne, hat rámpa és harminc kapu is épül, hogy a betévedt állat visszataláljon az erdőbe. A régi szemetes kukákat is olyanokra cserélik, amelyek nem vonzzák az állatokat.  Ezekkel az intézkedésekkel a balesetek számát akarják csökkenteni, tavaly ugyanis a vadon élő állatok a Rijeka-Zágráb autópálya-szakaszon 102 balesetet okoztak.

A Nova TV felvétele itt megtekinthető  

"Hello, diktátor!" - Így köszöntötték Orbánt Rigában

Publikálás dátuma
2015.05.22. 15:41
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j) és Donald Tusk, az Euró
“Hello, diktátor!” – köszöntötte az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a Rigában pénteken rendezett uniós csúcsra érkező Orbán Viktort – legalábbis ezt állítja az AFP francia hírügynökség egy, a közelükben tartózkodó fotósa - számolt be a euronews.com.

Az újságírók, akik a 28 uniós vezető érkezéséről közvetítettek, nem hallották, mi volt a magyar miniszterelnök válasza – ha válaszolt egyáltalán a viccesnek szánt felvetésre – azt viszont mindannyian jól látták, hogy mosolyát megőrizve rázott kezet a Bizottság elnökével.

Juncker láthatóan rendkívül humoros kedvében volt, az egymás után érkező politikusokat is hasonlóan jókedvűen, barátságos gesztusokkal fogadta. A görög miniszterelnöknek, Alekszis Ciprasznak egyenesen felajánlotta, hogy kölcsönadja neki a nyakkendőjét, miután észrevette, hogy a kormányfő öltönyéhez nem vett fel nyakravalót.

Gripen baleset - Nem műszaki hiba?

Nem műszaki hiba okozta a magyar vadászgép balesetét kedden Cáslavban - jelentette ki Martin Stropnicky, cseh védelmi miniszter pénteken a cáslavi repülőtéren tett látogatása alkalmával.

"Értesülésem szerint nem volt műszaki hiba, ami nagyon lényeges tényező" - hangsúlyozta Stropnicky.

"A vizsgálatok eddigi menetéből tudjuk, nem számolnak azzal, hogy műszaki hiba történt volna. Amennyiben műszaki hiba lépett volna fel, akkor természetesen az összes Gripen a Földön marad, és a hadgyakorlat nem folytatódott volna" - pontosította a minisztert Libor Stefánek, a cseh légierő parancsnoka.

A magyar légierő JAS-39 Gripen típusú vadászgépe kedden délután eddig ismeretlen okból túlfutott a leszállópályáján, a pilóták katapultáltak, jól vannak. A Lion Effort 2015 fedőnevű cseh-magyar-svéd hadgyakorlatot, amelyet a baleset után azonnal megszakítottak, szerda délután felújították.

A cseh védelmi miniszter elmondta, hogy a cseh, a magyar és a svéd szakértők folytatják a baleset kivizsgálását. A magyar gép roncsai a cáslavi repülőtér hangárjában vannak, a pilóták, akiknek semmi bajuk nem történt, pedig már Magyarországon tartózkodnak. A vadászgép roncsainak elszállításáról a magyar félnek kell döntenie. Tomás Maruscák, a repülőtér szóvivője szakértői véleményekre hivatkozva korábban azt mondta az MTI prágai tudósítójának, hogy a gépet már nem lehet megjavítani. A cseh légierő parancsnoka megerősítette, hogy hosszú, akár néhány hónapos szakértői vizsgálattal is számolni kell.


kjk \ kkp \ kpl