Előfizetés

Gömöri: döntéseimért vállalom a felelősséget!

B. Molnár László
Publikálás dátuma
2015.05.23. 07:00
Gömöri Zsolt körül izzik a levegő, de az MPB elnöke egyelőre nem mond le FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A sporthíradások főszereplője jelenleg az MPB elnöke, Gömöri Zsolt, akiről a hetekkel ezelőtt kirobbant végtörlesztési botrány óta szinte naponta jelennek meg újabb és újabb információk, milliós fizetésről, üzlettársnak juttatott milliókról, megfélemlített parasportolókról, luxusautókról és titokzatos utazásokról, családi nyaralásokról. A parasportolók lemondásra szólították fel az elnököt, miközben ügyészségi vizsgálatot kezdeményeztek az elnök és az elnökség működésének vizsgálatára. Gömöri Zsolt nem hajlandó lemondani, visszautasítja az őt ért vádakat, és a Felügyelő Bizottság vizsgálatát várja. Az MPB elnöke lapunknak adott exkluzív interjújában elárulta, mennyit keres, mit szándékozik tenni az elkövetkezendőkben, ugyanakkor azt is látja, ez a botránysorozat abszolút nem tesz jót a 2016-os riói paralimpia kvalifikációs versenyeire készülő sportolóknak.

Sokan támadják az autója és a fizetése miatt. Nem lenne egyszerűbb nyilvánosságra hozni a lízingfeltételeket, illetve a munkabérét, amit egyébként könnyen kiszámolhat mindenki az MPB oldala alapján? (Számításaim alapján a fizetése nincs félmillió, ám erre telefon, benzin és egyéb költségtérítést kap, de az egymilliót nem éri el a havonta kapott összeg.)

Bármilyen adatot, információt örömmel nyilvánosságra hozunk. Jövedelmem havonta 420 668 forint és egy VW Passat autóval járok, melynek vásárlási értéke 7.576 680 forint, induló részlete 1.576.680 forint volt, a havi lízing díja 126.912 forint, míg a vételárból 1,8 millió forint kedvezményt kaptunk. Telefont használok és üzemanyag-térítést is kapok, ami a fizetésemmel együtt a médiában elterjedt összegnek jóval kevesebb, mint a fele. Nincs egyéb juttatásom, kaffetériám, és nem számolok el reprezentációs költséget. De ön is láthatja, hogy nem a tények számítanak, hanem vadregényes lejárató szándékú sugalmazások, gyanúsítgatások. A gépkocsi, amit elnökként használok, egy átlagos felszereltségű autó. Kikiáltották „luxusautónak”, de egyetlen újságíró sem veszi a fáradságot – pedig már legalább féltucatnak felajánlottam –, hogy megnézze, és a saját szemével meggyőződjön arról, hogy sima hazugság az egész a luxusautóról.

Mit gondol, a sportolóik mennyire tudnak a jelenlegi helyzetben a 2016-os paralimpia kvalifikációs versenyeire koncentrálni?

Biztos vagyok abban, hogy árt a sportolók felkészülésének ez a szándékosan gerjesztett támadássorozat. Ezért nem vagyok hajlandó reagálni a provokációk jelentős részére. Könnyen beláthatja mindenki, hogy ennek a "botránynak" a kirobbantásával pont az volt a cél, hogy alig 500 nappal a riói paralimpiai előtt, a kvalifikációs versenyek kellős közepén a hazugságokkal, a rágalmakkal olyan helyzetet teremtsenek, ahol már nem is kell bebizonyítaniuk a vádjaikat, elég csak azt mondaniuk, hogy a nyugalom érdekében az lenne a legjobb, ha angolosan távoznék.

Miért okozott akkora anyagi gondot a rögbisek kvalifikációs EB-n való indulása, hiszen például másra a szükséges kettő-négymilliónál jóval többet elköltenek?

Hazánkban új sportágnak számít az ülő rögbi és a Rögbi Szövetség nyilvántartása szerint ma már tízen játsszák nagy reménnyel. A hazai mezőnyből álló csapat jelenleg még nincs rangsorolva a világranglistán, így a C csoportos EB-n indulhat. Sok munka és hosszú út vezet még a paralimpiai kvalifikáció reális lehetőségéig. A Magyar Rögbi Szövetség sem tervezte az EB részvételt, és szakmailag, anyagilag egy hazai versenyt támogat. A sportágat a Magyar Paralimpiai Bizottság is támogatja, és nem csak a termet béreljük edzéseikre, hanem pénzbeli és eszközbeli támogatást is biztosítottunk számukra, valamint ebben az évben is terveztünk velük. Tehát nem anyagi, hanem szakmai okokból nem került az idén támogatott nemzetközi versenyek közé az ülő rögbi csapat C csoportos EB-n való részvétele. Ebben az évben elsőbbséget élvez a paralimpiai kvalifikációra esélyes sportágak sportolóinak a versenyeztetése, felkészítése.

FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava

FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava

A Gömöri-ellenes vádpontok

Összeszedtük azokat a vádpontokat, amikkel az elmúlt hetekben az MPB elnökét, Gömöri Zsoltot megvádolták. Néhány vádpont mögött már ott szerepelnek azok az elnök által elárult cáfolatok, amelyeket hivatalos dokumentummal is igazolt.

- 2012-ben úgy vett fel 3 millió forintot végtörlesztésre, hogy például bizonyos versenyekre anyagi fedezet nélkül nem juthattak el parasportolók (Kiderült, ahova a szakmai vezetés előzetesen kérte a londoni paralimpia miatt a kvalifikáció miatt a részvételt, oda minden versenyző eljutott. Ráadásul a felvett 3 milliót visszafizette Gömöri.)

- Drága bútorokat vásároltatott az irodájába, miután másodszor is megválasztották az MPB elnökének.

- Saját cégétől lízingeltette a sportolókat szállító kisbuszt, majd amikor azt ellopták, direkt magasabb kárösszeget íratott a rendőrségi jegyzőkönyvbe (3 millió Ft), mint amennyit a kárszakértő megállapított (1,5 millió Ft). Ezzel kapcsolatban azóta kiderült, az MPB alkalmazottja diktált be rossz kárösszeget az autóval kapcsolatban a helyszínen, amikor a rendőrség rákérdezett.

- Jelenlegi autójának, a VW Passat megvétele és lízingelése

- A tenerifei edzőtáborban saját gyermekét is nyaraltatta, valamint egy üzlettársának kifizettetett 6600 eurót ügyintézés és a helyszín felmérése címen (A kifizetés valós, de nem üzlettársa Gömörinek a megbízott, illetve az elnök állítása szerint gyermekének kint tartózkodását saját maga fizette.)

- Gömöri cége, a Balaton Real Kft. állítólag olyan szolgáltatásokat számoltatott el állami támogatásból, amire a cégkivonat alapján nem is volt bejegyezve tevékenységi kör

- Egy titokzatos mexikói utazás, aminek semmilyen hivatalos célja nem volt (Gömöri két munkatársával idén áprilisban – 22-től 30-ig – Mexikóba utazott egy olyan erőemelő-versenyre, amelyen nem vett részt magyar parasportoló.)

Gól nélküli döntetlen Dunaújvárosban

A kiesés elkerüléséért küzdő Dunaújváros gól nélküli döntetlent játszott a vendég Debrecennel a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának péntek esti nyitómérkőzésén.

OTP Bank Liga, 29. forduló:
Dunaújváros PASE - DVSC-TEVA 0-0

Dunaújváros, 1149 néző, v: Szabó Zs.
sárga lap: Jakab (34.), Vaskó (42.), Nikházi (57.), illetve Bódi (59.), Korhut (66.)

Dunaújváros:

Nagy G. - Villám, Szekeres (Farkas V., a szünetben), Vaskó, Hidvégi - Jakab, Böőr, Nikházi, Petneházi, Csehi (Thiago, 59.) - Eppel

Debrecen:

Verpecz - Nagy Z., Mészáros, Máté P., Korhut - Jovanovic (Mihelic, 24., Ferenczi J., 88.), Balogh N., Varga J., Szakály P., Bódi - Kulcsár (Szécsi, 67.)

Nagy küzdelmet, de kevés helyzetet hozott az első félidő, amelynek során a játékosok dolgát a heves esőzés miatt felázott talaj is nehezítette. Az első 20-25 percben a Dunaújváros tűnt kezdeményezőbbnek, ám a szünetig aztán a debreceniek előtt is adódtak lehetőségek.
Fordulás után rövid ideig ismét a hazaiak játszottak fölényben, aztán magukra találtak a vendégek is, és nemcsak jól állták az újvárosi támadásokat, de veszélyeztetni is próbáltak. A hajrá egy nagy hazai helyzettel, illetve kapufával kezdődött, gól azonban - a debreceni Verpecz kapus kiváló védéseinek is köszönhetően - nem született.

A magáncsődvédelem 20-25 ezer családot érinthet

A Magyar Nemzeti Bank számítása szerint a magáncsődvédelem 20-25 ezer család számára jelent mentőövet - mondta Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója. Hangsúlyozta, a családi csődvédelem alatt az ügyfélnek kooperatívnak kell lennie.

Nagy Márton ismertette, hogy jelenleg 180 ezer nem teljesítő hitelszerződés van, ebből 25 ezer esetében megoldást adhat a magáncsőd, további több tízezer családon tud segíteni a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. Megjegyezte: úgy tűnik, a kormány növelni fogja a jövőben az eszközkezelő által vásárolható lakások mennyiségét.

A többi nem teljesítő szerződés esetében pedig felmérést írnak elő a bankoknak, megnézik, milyen típusú háztartások vannak még a nem teljesítők között, esetükben célzott intézkedéseket tudnak javasolni - tette hozzá az MNB ügyvezető igazgatója.