Két gyerek is súlyosan sérült a halálos balesetben - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.05.23. 17:03
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Két személyautó frontálisan összeütközött Csobánka határában szombat dél körül, az egyik autó női utasa életét vesztette, három ember, közöttük két gyermek súlyosan megsérült - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Csámpai Attila tájékoztatása szerint az egyik autóban a sofőr és egy nő ült, és az utas olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a mentősök a helyszínen hiába próbálták meg többször újraéleszteni, a mentőautóban meghalt.       

A sofőr beszorult a roncsba, a szentendrei, illetve a pomázi tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki. Súlyos sérülésekkel vitték kórházba csakúgy, mint a másik autóban hátul utazó két gyermeket.       

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Ez utóbbi járműben elöl egy házaspár ült, a sofőr, illetve terhes felesége könnyebb sérüléseket szenvedett. Az érintett útszakaszt lezárták - tette hozzá a szóvivő. 

Szerző

Az elemzőket is meglepte a Fitch minősítése

Publikálás dátuma
2015.05.23. 12:52
A kép illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
Pozitív meglepetésnek nevezte a K&H és az ING vezető elemzője, hogy a Fitch stabilról pozitívra javította a magyar államadós-osztályzatainak kilátását, de abban eltért a véleményük, hogy már idén, vagy csak jövőre lehet felminősítés.

Balatoni András, az ING vezető elemzője nem számított kilátásjavításra. Kifejtette: a hitelminősítőkre általában jellemző a visszatekintő elemzés, ami miatt a „trendtöréseket” csak nagyon lassan építik be várakozásaikba. A Fitch pénteken közzétett véleményéből azonban az látszik, hogy a javításban szerepet játszott a főként a bankadó-csökkentés által jelzett „markáns gazdaságpolitikai fordulat”.     

A bankadó csökkentése még a másfél évvel ezelőtt tett miniszterelnöki nyilatkozatokhoz képest is nagy változásnak tekinthető – fűzte hozzá. „Az elemzés végre arról szól, amiről kellene” – mondta a Fitch véleményéről, kifejtve, hogy Magyarországon csökken az adósság, jók az egyensúlyi mutatók, alacsony a deficit, és van növekedés, vagyis az ország pénzügyi befektetői, hitelezői szempontból vonzó célpont.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy a Fitch 2012-ben sorolta Magyarországot befektetésre nem ajánlott kategóriába, ami akkor indokolt volt, azonban az indokoltnál sokkal tovább tartotta ebben a kategóriában az országot. Balatoni András kiemelte: a következő, őszi felülvizsgálatkor már felminősítés következhet, ami két dolog miatt is fontos. Egyrészt ha az Egyesült Államokban kamatemelés lesz, és csökkennek az amerikai befektetői pénzek, felminősítés esetén „felkerülünk a befektetési térképre” a sokkal konzervatívabb ázsiai és európai befektetőknél. Másrészt vannak olyan alapkezelők, amelyek a 3 nagy hitelminősítő értékelésének átlagát nézik, így ha kettőnél sikerülne a felminősítés, akkor az ilyen szempontból is kedvező lenne Magyarország számára.     

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szombaton elmondta, ő sem számított kilátásjavításra. Egyetért a Fitch által is említett kedvező tendenciákkal, így a külső adósság csökkenésével, a növekedés felgyorsulásával, valamint a bankadó jövőre kezdődő csökkentésének pozitív hatásával. A felminősítés feltételeként meghatározott államadósság-csökkenés objektíven mérhető, ugyanakkor ez nem mondható el a kiszámíthatóbb, stabilabb gazdaságpolitikáról, üzleti környezetről - tette hozzá. A bankadó csökkentésével elindulhatott egy kedvező folyamat, de a szektorális különadók maradnak, sőt a 2019-ig szóló költségvetési kitekintésben is szerepelnek ezek az adók – hívta fel a figyelmet Németh Dávid.     

Németh Dávid szerint nehéz előre jelezni, hogy a hitelminősítők a kiszámíthatóság értékelésénél ezt mennyire veszik majd figyelembe, mikor tartják majd megfelelőnek a kiszámíthatóságot. Az államadósság és a külső adósság mérséklődése azonban mérhető, de mivel az idei éves adatok ezekről csak 2016 első negyedévében állnak majd rendelkezésre, addig kivárhatnak a hitelminősítők a felminősítéssel. 

Szerző

"Ez itt az én hazám" - Fal mellett osonó menekültek...

Publikálás dátuma
2015.05.23. 08:25
MTI Fotó: Molnár Edvárd

Mintha csak azt akarná sugallni az MTI képe: ezek a menekültek ma még a vajdasági Magyarkanizsán bolyonganak kis batyujukkal a hátukon, csemetéikkel a karjukban, de holnap talán már egy magyarországi településen tűnnek fel, hogy elvegyék előlünk a munkát, a kenyeret, a "vérünket" szívják... Bennem egészen más érzéseket ébreszt az öt pici gyerekével talán Szíriából, az ISIS elől menekülő szerencsétlen család látványa. Jó volna fedelet, védelmet, biztonságot, jövőt adni nekik! 

MTI Fotó: Molnár Edvárd

MTI Fotó: Molnár Edvárd

Szerző