Előfizetés

Gömöri-botrány: hazug lejárató kampányt folytatnak!

Publikálás dátuma
2015.05.24. 15:24
FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
Rendőrségi és ügyészségi vizsgálat kezdeményezését javasolja a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökségének Gömöri Zsolt, a szervezet vezetője, amiért szerinte a bizottság vezetőivel szemben többen egy "minden részletében megkonstruált, hazug lejárató kampányt folytatnak". Kunhalmi Ágnes levelében teljes tisztújítást javasolt Borkai Zsolt MOB-elnöknek.

Gömöri Zsolt budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, pénteken egy terjedelmes, hetekre visszanyúló elektronikus levelezést tartalmazó dokumentációt juttattak el hozzá, amely egyértelműen bizonyítja a lejáratási kísérletet.  Gömöri Zsolt megnevezte a lejáratási kísérlet részvevőit, elsőként említve Nagy Zsigmondot, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nemzetközi igazgatóját, majd ide sorolva Tamás Henriette Brigittát, az MPB korábbi munkatársát, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságnak szakértőjét, Zachár Attilát, az MPB közelmúltban megszüntetett erőemelő szakbizottságának korábbi vezetőjét, valamint Sas Sándor fekvenyomó parasportolót.

Az MPB vezetője szerint a levelezésből kiderül, hogy a szervezet vezetése ellen indított lejárató kampány április 15-re vezethető vissza, amikor Zachár Attila megtudta, az elnökség megszüntette szakbizottságát, majd erre Nagy Zsigmond úgy válaszolt "jó volna megszabadulni az MPB elnökétől". Gömöri Zsolt szerint a lejáratásban részvevők azokat a dokumentumokat használták fel ellene, amelyek akkor kerültek ki az MPB irodájából, amikor Mexikóban tartózkodott a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) meghívására.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az MPB elnöke szerint az RTL Klub és a HírTV "dobta fel" az MPB ügyeit május elején, majd később Zachár Attila készítette a lemondatását sürgető névtelen sportolói levelet, míg Tamás Henriette Brigitta az ügyészségnek szánt beadványt állította össze. Gömöri Zsolt közölte, május 26-a keddre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, és javasolta, hogy az etikai és jogi bizottság indítson vizsgálatot a levelezésben érintett minden személlyel és szervezettel szemben.

Az MPB vezetője emellett felkérte az elnökséget, hogy a teljes levelezést juttassa el a MOB elnökének és a sportért felelős államtitkárnak, továbbá forduljon a rendőrséghez és az ügyészséghez. Gömöri Zsolt a sajtótájékoztatón nem válaszolt újságírói kérdésekre.

Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés sportért is felelős kulturális bizottságának alelnöke vasárnapi nyílt levele szerint az elmúlt hetekben a Magyar Paralimpiai Bizottság és elnöke, Gömöri Zsolt körül botránysorozat robbant ki. Először az derült ki, hogy Gömöri Zsolt és társai saját devizahitelüket végtörlesztették a paralimpikonok támogatásából, majd az is kiderült, hogy Gömöri Zsolt családjával, valamint üzlettársával a sportolók tenerifei felkészülését a helyszínen követte végig - írta az ellenzéki politikus.

Gömöri fenyegette a sportolókat?

Kunhalmi Ágnes közölte, sajtóhírek szerint arra is fény derült, hogy a szervezet nemcsak nem utalja a sportolók megélhetése szempontjából kulcsfontosságú Gerevich-ösztöndíjakat, de nevük elhallgatását kérő sportolók állítása szerint fenyegeti is őket. A szocialista politikus úgy értékelt: a Magyar Paralimpiai Bizottság jelenleg néhány kiváltságos sportvezető igényeit szolgálja ki, miközben elveszi a pénzt a Magyarországért küzdő versenyzőktől.

Teljes tisztújítást!

Kunhalmi Ágnes azért fordult Borkai Zsolthoz, mert a MOB vezetőjeként az ő felelőssége is, hogy a magyarországi sportvezetés korrupciós botrányoktól mentesen, a sportolók igényeit kiszolgálva működjön. Ha a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke követel teljes tisztújítást a paralimpiai bizottságban, annak súlya van - tette hozzá. Szerinte tovább nem védhető Gömöri Zsoltnak és Deutsch Tamásnak, a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnökének tevékenysége; csak a teljes tisztújítás teremthet tiszta helyzetet.

A botrányok egy csokorban
2012. Deutsch Tamás, az MPB alelnöke javaslatára Gömöri Zsolt és további három munkatársa végtörlesztését állja a bizottság. Az elnök 3 milliós vissza nem térítendő pénzt kap erre a célra.A paralimpia után 17 millió forintos prémiumban részesül a parasportolók eredményei kapcsán Gömöri.Több paralimpikon a tv-ben nyilatkozik, hogy az ő támogatásukat megnyirbálták, mondván, azt majd a felkészülésükre költik.
2015. május 4. Gömöri kérésére az MPB felügyelőbizottsága alaposan kivizsgálja a szervezet működését.
2015. május 7. Az RTL Klub Híradója beszámol a 3 millió forintos végtörlesztésről. Az ügy kipattanását követően az MSZP és a Jobbik is lemondásra szólította fel a bizottság teljes elnökségét és Gömörit.
2015. május 12. Gömöri bejelenti, hogy visszafizette a 3 milliót a közös kasszába.
2015. május 14. Parasportolók nyolc pontból álló nyilatkozatot adnak át az MPB elnökének a Magyar Sport Házánál, amely során Dani Gyöngyi háromszoros ezüstérmes paralimpikon tisztelettel lemondásra szólítja fel Gömörit.
2015. május 20. A Bors Online a parasportolók tenerifei edzőtáborával kapcsolatban egy 6600 eurós (kétmillió forintos) számlát és Gömöri Zsolt meghosszabbított nyaralásának az MPB által való kifizetését hozza nyilvánosságra. Az elnök ezt közleményben cáfolja és bejelenti, hogy jogi lépéseket tesz az ügyben. Közben már 500 aláírónál tart az internetes petíció, az elnök lemondása érdekében.
2015. május 21. A Központi Nyomozó Főügyészségen csoportos feljelentést tesznek több parasportoló nevében Gömöri ellen.Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy újságírói kérdésre válaszolva elárulta, ugyan a kormány nem szeretne beleszólni Gömöri ügyeibe, de ő például kifejezetten úgy látja, az MPB első embere lassan mindenki bizalmát elveszítette, és immár felmerül az is, méltatlan a posztja betöltésére.

 

A Népszava Gömöri Zsolttal készített interjút, melyben a paralimpiai bizottság elnöke elmondta, hogy a döntéseiért vállalja a felelősséget, de visszautasította az őt ért vádakat és a Felügyelő Bizottság vizsgálatát várja. Azzal kapcsolatban, hogy több sportoló félelemből nem vállalta az arcát, úgy nyilatkozott, hogy tőle soha senkinek nem kellett félnie. "Minden elképzelhető és elképzelhetetlen dologgal megvádoltak, hírbe hoztak, gyanúsítgatnak az elmúlt két hétben. Szánalmasnak érezném, ha elkezdeném önnek cáfolgatni ezeket a mérhetetlenül rosszindulatú híreszteléseket. Ezért csak azt akarom megismételni, hogy nem kell tőlem senkinek félnie. Aki pedig a tv-ben nem vállalta az arcát, azért nem tette, mert nem paralimpikon, viszont úgy nyilatkozott" - mondta el az elnök.

Gömöri azt is elárulta, hogy havi jövedelme 420 668 forint és egy VW Passat autóval jár, melynek vásárlási értéke 7.576 680 forint, induló részlete 1.576.680 forint volt, a havi lízing díja 126.912 forint, a vételárból 1,8 millió forint kedvezményt kapott. "Telefont használok és üzemanyag-térítést is kapok, ami a fizetésemmel együtt a médiában elterjedt összegnek jóval kevesebb, mint a fele. Nincs egyéb juttatásom, kaffetériám, és nem számolok el reprezentációs költséget. De ön is láthatja, hogy nem a tények számítanak, hanem vadregényes lejárató szándékú sugalmazások, gyanúsítgatások. A gépkocsi, amit elnökként használok, egy átlagos felszereltségű autó. Kikiáltották „luxusautónak”, de egyetlen újságíró sem veszi a fáradságot – pedig már legalább féltucatnak felajánlottam –, hogy megnézze, és a saját szemével meggyőződjön arról, hogy sima hazugság az egész a luxusautóról" - fogalmazott Gömöri lapunknak.

Kiesett a Pápa az NBI-ből

Hazai pályán vereséget szenvedett szombaton a Pápa a Pakstól a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában, ezzel kiesett az élvonalból.

A sereghajtó Pápa, amely az előző kilenc fordulóban sem tudott nyerni, pontszámban még utolérheti a Dunaújvárost és a Szombathelyt, de utóbbit a győzelmek számát tekintve már nem tudja befogni.

A Paks a megszerzett három ponttal továbbra is versenyben van az Európa Liga-indulást érő negyedik helyért.

OTP Bank Liga, 29. forduló:
Lombard Pápa Termál FC-Paksi FC 0-4 (0-2) 

Pápa, 500 néző, v: Iványi

gólszerzők: Kecskés (18.), Haraszti (34.), Vági (64.), Hahn (84.)

sárga lap: Sluka (33.)

Pápa:

Szűcs - Juhász D., Csizmadia, Bogunovic, Frizoni (Schmid, 78.) - Randjelovic (Csilus, 57.), Sluka, Nagy T., Stieber A. - Seye, Waltner (Popin, 57.)

Paks:

Molnár - Vági, Rodenbücher, Gévay, Szabó J. - Kesztyűs (Kiss T., 79.), Kecskés - Haraszti, Bertus, Bartha (Balázs, 65.) - Könyves (Hahn, 65.)

A Paks érvényesítette a papírformát, az egész mérkőzésen lényegesen hatékonyabban futballozott ellenfelénél, így megérdemelten aratott magabiztos győzelmet. Ezzel javította gólkülönbségét, aminek lehet még jelentősége a negyedik helyért zajló küzdelemben.

Bennmarad Dárdai Herthája

Publikálás dátuma
2015.05.23. 19:52
Dárdai Pál a sorsdöntő meccsen. FOTÓ: Daniel Kopatsch/Bongarts/Getty Images
Két gólra volt a Hertha attól, hogy visszacsússzon az osztályozós helyre, ám a jobb gólkülönbségének köszönhetően, a 16. Hamburgot megelőzve bennmarad a Bundesligában a Dárdai-csapat, a Paderborn és a Freiburg kiesett - írja a Sport365.hu.

A magyar válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozó Dárdai csapata a Szalai Ádám nélkül felálló Hoffenheim vendégeként 2-1-es vereséget szenvedett, de így is a 15., biztos bennmaradást érő helyen zárt. A HSV - amely a Bundesliga alapítása óta egyedüliként még nem esett ki az élvonalból - 2-0-ra győzte le a Schalke 04-et, s így 16.-ként a másodosztály harmadikjával osztályozót játszhat majd az első osztályú folytatásért.

Bundesliga, 34. forduló, végeredmények: 

Hoffenheim-Hertha 2-1

Paderborn-Stuttgart 1-2

Hannover-Freiburg 2-1

Köln-Wolfsburg 2-2

Bayern-Mainz 2-0

Dortmund-Werder 3-2

Frankfurt-Leverkusen 2-1

Mönchengladbach-Augsburg 1-3.

A végeredmény:

1. Bayern München         34  80-18  79 pont - BL-főtábla
2. VfL Wolfsburg          34  72-38  69 - BL-főtábla
3. Bor. Mönchengladbach   34  53-26  66 - BL-főtábla
4. Bayer Leverkusen       34  62-37  61 - BL-selejtező 
5. FC Augsburg            34  43-43  49 - Európa Liga
6. FC Schalke 04          34  42-40  48 - Európa Liga
7. Borussia Dortmund      34  47-42  46 - Európa Liga
8. 1899 Hoffenheim        34  49-55  44
9. Eintracht Frankfurt    34  56-62  43
10. Werder Bremen          34  50-65  43
11. FSV Mainz 05           34  45-47  40
12. 1. FC Köln             34  34-40  40
13. Hannover 96            34  40-56  37
14. VfB Stuttgart          34  42-60  36
15. Hertha BSC             34  36-52  35
16. Hamburger SV           34  25-50  35 - osztályozó
17. SC Freiburg            34  36-47  34 - kiesett
18. SC Paderborn           34  31-65  31 - kiesett

Gólkirály: Alexander Meier (Eintracht Frankfurt) 19 találattal.

Korábban írtuk: Dárdai nagyon nehéz meccsre számít Hoffenheimben, s már a Dortmundtól elszenvedett 2-0 után is arra panaszkodott, hogy játékosai mentálisan elfáradtak. Szerdán a videózásé volt a fő szerep a Herthánál, ahol alaposan kielemezték a tabella 9. helyén álló, Markus Gisdol által irányított Hoffenheim játékát. 

Dárdai mindenesetre ismeri a siker amúgy pofonegyszerű receptjét. Mint mondta, hátul nem szabad beengedni egyetlen találatot sem, elől viszont „elég lenne csak egy apró gólocska is”.